Jansrud houdt Noorse eer hoog op super-G

Skiër Kjetil Jansrud heeft zondag de Noorse eer op de super-G hoog gehouden. Voor het eerst in zijn loopbaan verzekerde hij zich op de discipline van de eindzege in een wereldbekerklassement. Hij volgde zijn landgenoot Aksel Lund Svindal op, die de afgelopen drie seizoenen op dit onderdeel de beste was.

"Het is de vierde keer op rij dat een Noor de kristallen trofee op de super-G wint. We zijn absoluut de beste op dit onderdeel", jubelde Jansrud.

Hij verzekerde zich voortijdig van de eindzege door zondag voor eigen publiek in Kvitfjell de super-G te winnen. Hij werd daarmee in de stand onbereikbaar voor de concurrentie. Naaste belager Dominik Paris uit Italië werd slechts vierde.

Jansrud verkleinde met zijn negende overwinning van het seizoen zijn achterstand op Marcel Hirscher in de algemene wereldbekerstand tot 52 punten. Toch acht hij de kans niet groot dat hij het verschil met de Oostenrijker nog kan goed maken. "Als Marcel blijft skiën zoals hij het hele seizoen al doet, dan wordt het lastig. Maar ik ga er volgende week voor in Kransja Gora en zie wel wat er gebeurt."

De Noor leidt ook in de tussenstand van de wereldbeker op de afdaling, maar zag Hannes Reichelt naderen. De Oostenrijker boekte zaterdag zijn tweede overwinning op rij.

Bij de vrouwen heroverde Lindsey Vonn met haar overwinning in Garmisch-Partenkirchen de leiding in het wereldbekerklassement op de super-G. Ze behaalde haar 65e overwinning in de wereldbeker, voor de Sloveense Tina Maze en de Oostenrijkse Anna Fenninger, die door Vonn in het klassement werd gepasseerd. Maze liep weer wat uit op Fenninger in de stand om de algemene wereldbeker. "Deze strijd is geweldig. Ik kan er bijna niet van slapen. Ik moet gefocust blijven op mijn doelen", aldus Maze.