Merkel: 'mogelijk' Oekraïne-overleg in Kazachstan

De landen die betrokken zijn bij het zoeken naar een oplossing voor het conflict in Oekraïne werken aan een eventuele conferentie in Kazachstan. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag gezegd na een onderhoud met de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek in Berlijn.

De Oekraïense president Petro Porosjenko zei vorige maand dat hij op 15 januari met Merkel, de Franse president François Hollande en de Russische president Vladimir Poetin om de tafel gaat in Astana. Duitse en andere functionarissen wilden dat niet bevestigen.

Merkel zei dat de ministers van buitenlandse zaken van de vier landen werken aan een 'mogelijke vergadering' in Astana. Merkel temperde meteen de verwachtingen van een dergelijke bijeenkomst. Als die al plaatsheeft, dan nog zal niet een-twee-drie een oplossing worden gevonden, waarschuwde zij. Uitgangspunt blijft dat de in september in de Wit-Russische hoofdstad Minsk gemaakte afspraken volledig moeten worden nagekomen, zei de bondskanselier volgens het Duitse persbureau dpa.