'NAVO zette Kiev onder druk om status op te geven'

De leden van de NAVO hebben Oekraïne onder druk gezet om zijn niet-gebonden status bij het bondgenootschap op te geven. Dat heeft de Russische onderminister van defensie Anatoli Antonov woensdag gezegd.

Het Oekraïense parlement stemde dinsdag in met het voorstel de neutrale NAVO-status op te geven. Daarmee is de weg vrij voor een volledig lidmaatschap. Of Oekraïne ook daadwerkelijk lid wordt is nog niet zeker en de kansen daarop lijken in ieder geval in de nabije toekomst klein. Desondanks heeft Moskou felle kritiek op het besluit van het parlement. Antonov zei woensdag dat NAVO-leden, die hij verder niet bij naam noemde, Oekraïne onder druk hebben gezet om het land zo 'lijnrecht tegenover Rusland' te krijgen.

Valerij Tsjalji, een medewerker van de Oekraïense president Petro Porosjenko, benadrukte dat de stemming niet betekent dat NAVO-lidmaatschap nu onmiddellijk een prioriteit is. Volgensa Tsjalji moet zijn land nu eerst hervormen om aan de lidmaatschapscriteria van het bondgenootschap te voldoen.