Snowboarder Vos (16) uitgenodigd voor X-Games

De Nederlandse paralympische snowboarder Chris Vos heeft een uitnodiging ontvangen voor de X-Games 2015, die eind januari in het Amerikaanse Aspen gehouden worden. De 'Olympische Spelen voor extreme sporten' zijn voor deelnemers alleen toegankelijk op uitnodiging. 

De paralympische boardercross stond al eens als demonstratiesport op het programma, maar in Aspen maakt het, alleen voor mannen, officieel deel uit van het 'echte' programma. "De hele wereldtop zal er zijn en straks loop ik daar ook rond", aldus de pas 16-jarige Vos op zijn site. "Een podiumplaats zit er normaal niet in, maar ik ga het beste uit mijzelf halen, net zoals ik in Sochi deed", doelt de snowboarder op de Paralympische Spelen. Daar werd hij eerder dit jaar dertiende op de eerste Spelen waar paralympisch snowboarden gehouden werd.

Vos kreeg op vijfjarige leeftijd een ongeluk waarbij hij een verlamming aan zijn rechterbeen opliep, waardoor dat been niet meer functioneert. Al snel ging hij, met een prothese om zijn been, snowboarden en na lang trainen kon hij zelf, zonder prothese, van de piste. Al op zijn twaalfde deed Vos voor het eerst mee in de World Cup, terwijl hij een jaar later wereldkampioen junioren werd. Hij heeft veel te danken aan Bibian Mentel-Spee, de paralympisch kampioene, die op zijn twaalfde de hele wereld over reisde met Vos, zodat hij aan de grote wedstrijden mee kon doen.

De X-Games worden van 22 tot en met 25 januari gehouden in Aspen. Op de eerste dag staan de kwalificaties voor de paralympische boardercross op het programma, een dag later volgen de finales. Naast de boardercross zijn er allerlei competities in freestyleskiën- en snowboarden en wedstrijden met sneeuwscooters.