'Politie bestookt met explosieven'

Veel politiemensen zijn deze jaarwisseling bestookt met zwaar vuurwerk, dat eigenlijk te typeren is als explosieven. Dat zei vice-voorzitter Wiep van de Pal van de politievakbond ACP woensdag op Radio1. "Vuurwerk is een verhullende term voor de explosieven die worden gegooid." Uit meldingen die politiemensen deden op een speciaal meldpunt, leidt Van de Pal af dat het bestoken van de politie met vuurwerk is toegenomen.

De melding van diverse politiekorpsen dat de jaarwisseling relatief rustig is verlopen, zegt Van de Pal niet zoveel. "Ik snap best dat ze het afzetten tegen voorgaande jaren, maar als je het hebt over tientallen incidenten en honderden gewonden, dan kan ik niet met droge ogen beweren dat het allemaal wel meevalt." Hij noemt het verder "onbestaanbaar" dat mensen "hulpverleners, die jou overmorgen zouden kunnen redden", hinderen in hun werk.

De vakbondbestuurder roept minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op te onderzoeken "hoe het zware illegale vuurwerk hier naar binnen komt en hoe je dat kunt keren".