Cohen: Geen kabinetsleden in Raad van State

Vertrekkend vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink mag niet worden opgevolgd door iemand uit het kabinet. "Dan krijg je een slager die zijn eigen vlees keurt", zei Job Cohen zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Hij wees erop dat het kabinet met veel wetgeving komt die nog langs de Raad van State moet. Cohen kondigde aan bij de behandeling van de begroting voor Algemene Zaken een wetsvoorstel in te dienen dat moet verhinderen dat iemand uit het kabinet zitting neemt in de Raad van State. "Ik verwacht brede steun, maar ik weet niet of die breed genoeg is."

De kritiek van Cohen lijkt tegen het zere been van het CDA. CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom liet vorige week op Radio 1 doorschemeren dat het CDA minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner naar voren schuift als opvolger van Tjeenk Willink. Zijn naam wordt al langer met de functie in verband gebracht.

Tjeenk Willink stapt in januari op bij het belangrijkste adviesorgaan van de regering omdat hij dan zeventig wordt. Cohen zei dat het kabinet zijn opvolging tot nu toe klungelig aanpakt. "Het is al heel lang bekend dat er een opvolger nodig is. Maar een advertentie voor de functie is nog steeds niet verschenen."

De oproep van Cohen om de nieuwe vicevoorzitter niet uit het kabinet te laten komen krijgt niet veel bijval vanuit andere oppositiepartijen. D66-Kamerlid Gerard Schouw, die eerder zijn zorgen uitsprak over de transparantie van de sollicitatieprocedure, vindt dat Cohen 'wel heel kort door de bocht' gaat. "Het gaat erom de beste persoon op de beste plek te krijgen. Een verbod op iemand uit het kabinet helpt niet", laat hij weten.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap zei zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed Donner niet te willen uitvlakken. Ze kan zich wel voorstellen dat er betere kandidaten zijn, die minder politiek uitgesproken zijn. Ook zou ze graag eens een vrouw op die positie zien. Maar principieel tegen de benoeming van kabinetsleden is ze niet.

De SP is het wel eens met Cohen. Kamerlid Ronald van Raak is fel gekant tegen de benoeming van Donner. Hij vindt het 'onbegrijpelijk dat een minister gaat adviseren over zijn eigen wetten'. "Het is überhaupt niet goed dat de vicevoorzitter zo nauw is verbonden met het zittende kabinet", zei Van Raak in juli, toen Donner al werd genoemd als nieuwe onderkoning, zoals de vicepresident van de Raad van State dikwijls wordt genoemd.


Cohen: Geen kabinetsleden in Raad van State (Foto: Novum)