Rebellen Filipijnen laten gijzelaars vrij

Communistische guerrillastrijders in de Filipijnen hebben zondag een ontvoerde burgemeester en zijn twee lijfwachten na twee maanden gevangenschap vrijgelaten. De rebellen van het Nieuwe Volksleger zeggen burgemeester Henry Dano en zijn lijfwachten aan hun familie te hebben overgedragen. De drie kregen hun vrijheid terug omdat zij spijt betuigden over hun aandeel in de strijd van de Filipijnse regering tegen de rebellen. De rebellen waarschuwden dat het drietal een nieuwe ontvoering riskeert als ze die strijd weer opnemen.

Het Nieuwe Volksleger had het drietal in augustus ontvoerd vanuit de burgemeesterswoning in de stad Lingig. Alexander Padilla, die namens de regering de vredesbesprekingen met de opstandelingen voorzit, verwelkomde het nieuws van hun vrijlating. Volgens Padilla hebben de rebellen, door burgers te ontvoeren, het internationaal recht geschonden. De Filipijnse politie heeft aangekondigd de ontvoerders te vervolgen.

De maoïstische rebellen lieten zaterdag al vier ontvoerde gevangenbewaarders vrij. Het opstandelingenleger van naar schatting vierduizend man sterk blijft aanvallen uitvoeren ondanks het vredesoverleg met de regering in Manilla. Dat moet een einde maken aan het al decennia slepende conflict.

De verboden Communistische Partij van de Filipijnen, de politieke vleugel van het Nieuwe Volksleger, heeft zondag bekendgemaakt dat woordvoerder en gezicht van de partij Gregorio Rosal haar ontvallen is. De 64-jarige 'kameraad Roger' bezweek op 22 juni aan een hartaanval. Met zijn onafscheidelijke Maopetje stond Rosal in zijn hoogtijdagen dagelijks radio- en tv-journalisten te woord. Hij nodigde hen tot ergernis van het leger uit in kampementen van de rebellen.