Betogers bestormen museum in Washington

Betogers in de Amerikaanse hoofdstad Washington zijn slaags geraakt met bewakers en politie, toen ze een museum wilden bezetten. Bij de vechtpartij met 150 à 200 betogers is één persoon gearresteerd.

De betogers richtten zich tegen de oorlog in Afghanistan. Ze wilden het National Air and Spacemuseum bezetten, omdat daar drones staan opgesteld. De VS gebruiken deze onbemande aanvalsvliegtuigen veel in Afghanistan en andere landen.

Betogingen tegen de oorlog in Afghanistan begonnen donderdag, toen het precies 10 jaar geleden was dat het Amerikaanse leger Afghanistan binnenviel. Door de actie moest het haar deuren sluiten.

De betoging sluit aan bij de beweging Occupy Wall Street. Die richtte zich tegen de macht van banken en het bedrijfsleven in de VS, zoals de Occupy Wall Street in New York. Zulke betogingen zijn inmiddels op vele plaatsen georganiseerd, waaronder Boston, Chicago, Seattle en San Francisco.

"Het is een actie van mensen in het hele land om sociale en economische rechtvaardigheid te eisen, evenals een einde aan de immorele oorlogen in Irak en Afghanistan", zeiden organisatoren in een e-mail.

Betogers bestormen museum in Washington
Betogers bestormen museum in Washington (Foto: ANP)