Kleine missie naar Zuid-Sudan

Nederland gaat de komende twee jaar een bijdrage leveren aan de VN-missie die de stabiliteit van Zuid-Sudan en de regio moet waarborgen. Er gaan maximaal dertig personen naar het Afrikaanse land, heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Het gaat om vijftien tot twintig marechaussees, vier politieagenten, twee verbindingsofficieren, enkele stafofficieren en mogelijk experts voor het versterken van de rechtsorde en mensenrechten. Nederland levert hiermee een 'bescheiden maar relevante bijdrage', meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederland opent ook een ambassade in de hoofdstad Juba om goed toezicht te kunnen houden op de hulp aan het land.

Zuid-Sudan riep in juli na een jarenlange oorlog de onafhankelijkheid uit. De VN besloot daarop tot een missie om het jongste land ter wereld te helpen bij het handhaven van de vrede en de bevordering van de ontwikkeling. Het accent ligt op de opbouw van de staat, mensenrechten en conflictbeheersing.

Unmiss, zoals de missie heet, moet in mei volledig operationeel zijn. De totale omvang is dan tienduizend man. De VN zijn al langer actief in Sudan. Een vorige missie was erop gericht de vredesovereenkomst tussen Noord- en Zuid-Sudan in de gaten te houden. Daaraan heeft Nederland ook een bijdrage geleverd.