Vrees voor ongeregeldheden bij demonstratie krakers

In Amsterdam wordt zaterdagmiddag een demonstratie gehouden tegen het kraakverbod. Dat werd precies een jaar geleden ingesteld en leidde toen in Amsterdam en Nijmegen tot heftige confrontaties tussen krakers en politie. Ook voor deze demonstratie zijn volgens de gemeente aanwijzingen dat deelnemers op problemen uit zijn.

Om de veiligheid van winkelend publiek te waarborgen mogen de krakers niet op het Spui bijeenkomen en moeten ze uitwijken naar het plein naast het stadhuis. Ook zijn voorwerpen die als wapen kunnen dienen verboden. De organisatie zegt vanaf 17.00 uur gewoon naar het Spui te gaan en de eisen van de gemeente te negeren.

In de Spuistraat, die op het Spui uitkomt, liep het vorig jaar uit de hand. De krakers gooiden met stenen, stichtten brand en trokken barricades op. Ook werden auto's vernield en werd een woning gekraakt.

Met de demonstratie onder het motto 'Wij zijn er nog steeds - 1 jaar kraakverbod' willen krakers en sympathisanten hun onvrede uiten over het verbod. Ze vinden dat er te weinig wordt gedaan aan leegstand en de krapte op de woningmarkt en zien daarom kraken nog steeds als een goede optie.