Singapore Airlines breekt record langste vlucht

Icoon Buitenlands nieuws Het wereldrecord van de langste non-stop vlucht in de burgerluchtvaart is opnieuw verbroken door Singapore Airlines. Een speciaal aangepaste Airbus A340-500 legde in 18 uur en 35 minuten de 16.668 kilometen tussen Singapore en New York af. Reizigers tussen de beide steden zullen ongeveer vier uur besparen doordat een tussenlanding in Amsterdam overbodig is geworden. Het vorige record was ook al in handen van Singapore Airlines en werd op 3 februari van dit jaar in ruim zestien uur gevestigd tussen Singapore en Los Angeles.

Door de lange duur van de vlucht waren er veel aanpassingen aan het toestel nodig. Om het de passagiers zo comfortabel mogelijk te maken zijn de stoelen in de economy class (de goedkoopste klasse) verbreed. Bovendien is er extra ruimte in de cabine zodat passagiers de ruimte hebben om de benen te strekken en iets te eten of te drinken in een self-service-snackgebied.

Niet alleen het interieur van het toestel is bijzonder. In 1998 bestelde Singapore Airlines tien vliegtuigen van het type Airbus A340-500, waarvan er vijf direct werden afgenomen. Deze toestellen hebben onder andere langere vleugels en een grotere tankinhoud, cruciaal voor vluchten van deze lengte.

Airbus A340-500 van Singapore Airlines
Een Airbus A340-500 van Singapore Airlines

Een tekening van de layout van het toestel kan op de site van Singapore Airlines bekeken worden.