FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 september 2003

Tennis: Uitslag Schalken - Roddick

Sjeng Schalken is op de US Open in de kwartfinale blijven steken. Tegen hardhitter Andy Roddick kwam de Limburger er niet aan te pas. Roddick sloopte met veel serveergeweld de minder beweeglijke Schalken vakkundig in drie sets: 4-6 2-6 3-6

Sjeng SchalkenSchalken kon de eerste games meekomen met de Amerikaan, maar daarna liep hij achter de feiten aan. Aan het eind van de eerste set wist hij nog een break van Roddick onschadelijk te maken, maar Roddick brak andermaal door de service van Schalken naar de eerste setwinst (6-4).

Roddick mocht derhalve wederom beginnen met serveren. Hij zou uiteindelijk 15 aces slaan. De harde service bood Schalken weinig houvast, al scoorde hij enkele fenomenale passes. Roddick kon voorts rekenen op de steun van het New Yorkse publiek. De Amerikanen verwachten niets anders dan een 'Amerikaanse finale' tussen Roddick en Agassi.

Na drie sets was het gedaan met Sjeng Schalken, die kan terugkijken op een goed toernooi. Vorig jaar sneuvelde hij in de halve finale tegen Pete Sampras die het toernooi vervolgens won. Ook Roddick lijkt op die weg.

In de andere kwartfinales wisten Andre Agassi en Juan Carlos Ferrero zich al te plaatsen voor de andere halve finale. Het wachten is nog op de uitslag van de partij tussen David Nalbandian en Younes El Aynaoui.

BelgiŽ belast lage inkomens het zwaarst

Mobie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mensen met een laag inkomen komen er in BelgiŽ slecht vanaf. Nergens in Europa worden deze mensen zwaarder belast als bij onze zuiderburen. Met 49 procent belastingen zit BelgiŽ een eind boven het EU-gemiddelde van 37,8 procent. Zo blijkt uit het jaarboek 2003 van het statistisch bureau Eurostat. Dit bedrijf heeft de belastingdruk op alleenstaanden met een loon van tweederde van het gemiddelde arbeidersloon, vergeleken.

In Ierland is de belastingdruk het laagst (17,3 procent). Overal in Europa wordt momenteel gewerkt aan een verlaging van de druk.

Ralf over zware Monza-crash

Ralf Schumacher maakte afgelopen dinsdag een harde klap met zijn bolide. Met 225 km/u raakte hij van de baan en begon zijn FW25 F1 te rollen.

"Ik herinner me echt niets meer van de crash. Ik voelde me vreemd toen ik uit de auto stapte en dacht oke, misschien moet ik nu maar eens gaan zitten," aldus Schumacher.

Volgens ooggetuigen raakte hij op dat moment buiten bewustzijn. De 28-jarige coureur werd in het medisch centrum weer wakker.

"Het eerste dat ik zag waren de ogen van Juan," vertelde Schumacher.

Ook denkt hij dat "ik de man boven moet bedanken dat ik nog in leven ben."

Volgende week wordt Schumacher onderzocht door F1-arts Professor Sid Watkins, die dan zal bepalen of Schumacher bij de Grand Prix van Monza aan de start mag verschijnen. Een woordvoerder van het ziekenhuis, waaruit Ralf inmiddels is ontslagen, meldt dat de Duitser een "zware hersenschudding" heeft opgelopen. Mocht hij geen toestemming krijgen om te racen dan zal zijn plaats worden ingenomen door Marc Gene. Gene reed in 1999 al voor Minardi.

"Radio 3FM is nog steeds de eerste"

"Radio 3FM is nog steeds de eerste met nieuwe muziek, we roepen het alleen niet meer hardop". Florent Luyckx vindt de kritiek op het 'nieuwe' Radio 3FM onterecht. "We zijn naar buiten toe commerciŽler geworden, maar we blijven de publieke popzender".

Dat meldde Luyckx, sinds kort zendercoŲrdinator van Radio 3FM, vanmorgen in een gesprek met vier vertegenwoordigers van FOK!. Deze boden hem de handtekeningen van ruim elfduizend 3FM-luisteraars aan die de afgelopen week te kennen hadden gegegeven dat ze 'hun kuiken en hun popzender' niet kwijt wilden. De petitie was gestart naar aanleiding van diverse berichtgevingen in de media, maar volgens Luyckx is daar een verkeerd beeld geschetst. Dit onderstreepte de aanwezige communicatiemanager Bart de Vooght ook.

Vorige week maakte 3FM, tijdens het Lowlands festival, haar nieuwe logo en slogan bekend. Het oude vertrouwde gele piepkuiken met de zonnebril werd daarmee voorgoed verleden tijd. Het nieuwe logo heeft een grafitti-uitstraling en ziet er volgens velen ' niet uit' voor een serieuze popzender. Hierdoor ontstond het beeld dat Radio 3FM van een zender met aandacht voor nieuwe, onbekende muziek en bands, zou veranderen in een kloon van zenders als Radio 538 en YorinFM. Florent probeert deze vooroordelen te ontkrachten.

"Als ik een playlist van exact een jaar geleden neem, en die leg ik naast een lijst van vandaag, zie je helemaal niet zoveel verschil", legde Luyckx FOK! uit. Wel is het zo dat er bewust commerciŽle muziek en hits worden gedraaid, maar men wil nou eenmaal ook bekende muziek horen. Dat maakt 3FM echter nog geen 538. "Als 538 TMF was, dan zouden wij MTV zijn, zo moet je het een beetje zien", aldus Luyckx. Onderzoek had uitgewezen dat de naam 3FM bij 66% van de jongeren tussen de 13 en 19 niet direct bekend was. ''Hier schrokken we heel erg van. Van de overheid hebben we een missie en dat is een popzender te zijn met een groot bereik onder de doelgroep van 13 tot 35.' Op de vraag of hij niet bang was dat door de huidige vernieuwing de oudere luisteraars zouden afhaken was hij zeer stellig. ''Alles wat boven de 35 jaar luistert is mooi meegenomen maar niet onze missie.'' De kritiek dat met name overdag de zender te commercieel is geworden wordt ook van de tafel geveegd. ''Wij geven nieuwe dingen een kans, als het bij ons aanslaat nemen de commercielen het over en gaan er mee vandoor. Als wij het dan door blijven draaien zijn wij ineens commercieel, zo werkt het natuurlijk niet.'' Als voorbeeld geeft Florent Di-rect, die ontdekt werd door Stenders, maar inmiddels verbonden is aan 538 met de slogan Di-rect=538. "Dat doet pijn onder de DJ's."

Geen terugkeer kuiken
Het gekoesterde 3FM-kuiken zal niet terugkeren. Na de lancering van het nieuwe logo is er inmiddels een campagne gestart met straatposters en televisiespots. Volgens de zendercoŲrdinator had het station behoefte aan een nieuw logo, zonder een icoon als het kuiken. Veel huidige dj's wilden ook van het kuiken af aangezien deze nog wel eens het mikpunt was van tegenacties van de commercielen. Nu hebben we een beschermd merk, wat niet gevoelig is voor spot of hoon. Samen met de term 'serious radio' welke juist gekozen is omdat ze op vele manieren interpreteerbaar is zal deze campagne 3FM onder de jongeren bekend moeten maken.

Florent Luyckx was desondanks blij met de georganiseerde actie. "Het is goed om te zien dat er zoveel mensen zijn voor wie het kuiken en 3FM echt iets betekenen, die een binding met ons station voelen". Die vaste luisteraars hoeven niet bang te zijn hun favoriete station te gaan verliezen.

Update 20:34

Inmiddels zijn de foto's van de overhandiging ook te bewonderen in het dossier.


ZendercoŲrdinator Florent Luyckx (links) ontvangt de petitie van van Bas (Tha_BlonT)

Liesklachten Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic heeft tijdens de training met de Zweedse selectie opnieuw last van zijn lies gekregen.

Het meespelen van Ibrahimovic in de interland met San Marino van zaterdag is nu onzeker geworden. De blessure is niet dermate zwaar dat hij heeft moeten afhaken. Zlatan erkende wel dat de wedstrijd vandaag te vroeg was gekomen.

Zweden heeft de plaatsing voor het EK 2004 in Portugal nog geheel in eigen hand. Volgende week speelt het na San Marino nog in en tegen Polen.

Grote wapenvondst in Amstelveense woning

ernie09, Syntax_XL en bumberklevers hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Amstelveen is het toch minder veilig dan men altijd dacht. Een 47-jarige man bleek een grote hoeveelheid explosieven en wapens opgeslagen te hebben in een leegstaand pand. Krakers ontdekten het wapenarsenaal vrijdagochtend rond half vier in het pand aan de Bovenkerkerweg in Amstelveen. Een arrestatieteam heeft de eigenaar van het pand in een andere woning opgepakt. In deze woning aan de Amsterdamseweg werd vervolgens ook nog een hoeveelheid stoffen aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat dit om chemicaliŽn gaat.

In het kraakpand lagen vier geweren, vijf handvuurwapens, dertien granaten, twee antipersoneelsmijnen en een antitankmijn. Ook vond de politie duizenden stuks munitie van verschillend kaliber en een hoeveelheid kruit. Het Explosieven Opruimings Commando (EOC) van de landmacht heeft de explosieven en wapens onderzocht en afgevoerd. Waar de spullen allemaal vandaan komen, is nog niet bekend.

De krakers zijn overigens hun verblijfplaats kwijt. Ze mogen niet meer terug komen.

450 banen verdwijnen bij Heineken

Klaas / BL44T had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Acht procent van het totale medewerkersbestand van bierbrouwer Heineken gaat verloren. Het bedrijf gaat wereldwijd reorganiseren waardoor 450 mensen hun baan kwijt gaan raken. Dit is nodig door "de structurele lichte daling van de biermarkt". Daarnaast wil Heineken met het plan "de leidende positie in Nederland te versterken". De bonden kwamen eind 2002 al een sociaal plan overeen met het bedrijf.

Heineken trekt voor de reorganisatie 70 miljoen euro uit. Woensdag aanstaande presenteert het bedrijf de cijfers over het eerste halfjaar.

Alsnog geen uitzondering voor GP Canada

Even leek het erop of er toch weer een kans was voor de GP van Canada, maar vandaag ging deze hoop ik rook op.

De race op het circuit Gilles Villeneuve komt per volgend jaar te vervallen door het verbod op tabaksreclame in Canada. Gisteren had de proviciale regering van Quebec echter een plan opgezet om toch een ťťnmalige uitzondering te maken voor de Grand Prix.

Maar de federale regering kwam vandaag al met een tegenantwoord. Een woordvoerder van het ministerie van justitie vertelde dat deze wet boven alles om de volksgezondheid draaide en er dus geen uitzondering gemaakt zou worden. Zowel de minister president als de minster van volksgezondheid zijn duidelijk in hun standpunt aldus dezelfde woordvoerder.

80 jarige vrouw viert verjaardag in de disco

Sessy vertaalde voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Het personeel van een Duitse disco in het West-Duitse Oberhausen was stom verbaasd toen zij zagen hoe een tachtig jarige vrouw een glaasje dronk en toen op de dansvloer met de jongeren mee danste. Het personeel belde de politie omdat zij vonden dat de vrouw er verward uitzag.

Toen de politie op de plaats aankwam, werd duidelijk dat de vrouw zich netjes had gekleed en haar tachtigste verjaardag zo aan het vieren was. Ze mocht blijven aangezien er geen maximumleeftijd voor de disco is die een capaciteit van 7000 mensen heeft.

Gebruiksvoorwerpen op je hoofd

ApplejuiZe meldde ons het volgende:
Een nieuwe trend is overgewaaid uit Afrika. Steeds meer mensen zien het praktisch nut in van het dragen van (gebruiks-)voorwerpen op het hoofd.

Om deze cultureel-maatschappelijke ontwikkeling in kaart te brengen is een wetenschappelijk onderzoeksburo opgericht. Haar taak: het analyseren en archiveren van de meest opmerkelijke foto's.

Kortom: Opjehoofd.nl
Van een vriend

KPN verhoogt snelheid ADSL

Frasier en TONYB hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De snelheid van ADSL gaat omhoog. Dat heeft KPN vandaag bekend gemaakt. De snelheid van ADSL Lite wordt verhoogd van 256/64 kbit/s naar 384/96 kbit/s (down- en upstreamsnelheid). ADSL Basic gaat omhoog van 768/128 kbit/s naar 1024/160 kbit/s. ADSL Extra gaat omhoog van 1536/256 kbit/s naar 2048/320 kbit/s. De abonnementskosten blijven hetzelfde. KPN wil met deze actie meer kwaliteit voor dezelfde prijs bieden, zo stelt de telecomgigant in een persbericht.

In de maand november zal KPN de snelheidsverhoging gaan doorvoeren. Toch maakt het bedrijf wel een kleine kanttekening. "Zoals steeds het geval is met snelheidsverhogingen, kan het incidenteel voorkomen dat een klant niet de maximaal nieuwe snelheid ervaart, doordat de afstand tussen het aansluitpunt van de klant en de nummercentrale te groot is."

Eťn op zes Nederlanders steelt wel eens

Tomsworld had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een onderzoek van studiebureau 'Deloitte en Touche' heeft uitgewezen dat ťťn op de zes Nederlanders wel eens iets steelt. Het onderzoek werd gehouden onder duizend mensen, waaronder consumenten, winkelpersoneel en dieven. Snoep (37 procent), cosmetica (19 procent), drank (16 procent) en tijdschriften (13 procent) zijn het meest gewild. Spijt hebben de meeste dieven overigens niet.

Wel gaf 81 procent van de ondervraagden aan, dat zij het terecht vinden als winkeliers zich met geweld verdedigen. Veertig procent vertelde wel eens getuige te zijn geweest van diefstal, 15 procent hiervan zei echter niets tegen het winkelpersoneel. Ze gaven aan bang te zijn en niet in de zaak betrokken te willen worden.

Een belangrijke reden voor het stelen is geldgebrek, maar ook andere redenen bewegen mensen ertoe tot stelen over te gaan. Zo willen veel mensen op die manier fouten van de supermarkt zelf rechtzetten, ergeren ze zich aan het personeel of doen ze het gewoon voor de kick.

De kostenpost voor de Nederlandse supermarkten vorig jaar, wordt door het Centraal Bureau Levensmiddelen op zeker 180 miljoen euro geschat. Het Platvorm Detailhandel ging in 2001 uit van een schade van ongeveer 1 procent van de totale omzet van de winkeliers.

Olifanten geŽlektrocuteerd in India

GoodspeeD en Melch hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vier wilde olifanten in het zuiden van India zijn overleden toen ze een palmboom omver liepen. De palmboom kwam tegen een stroomkabel aan, waardoor de olifanten geŽlektrocuteerd werden. Er was ook een baby-olifantje bij.

De groei van de Indiase bevolking heeft als gevolg dat wilde olifanten steeds vaker in contact met de oprukkende 'beschaving' komen.

Ekster doodt man

bumberklevers, Zebo, Tippy,Jucuinda en Melch hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man die vorige maand in AustraliŽ door een ekster aangevallen is, is aan zijn verwondingen overleden. De vogel had het 74-jarige slachtoffer de ogen uitgepikt, aldus het Persbureau AAP.

Tevens meldde AAP dat de ekster in de staat Victoria een Koreaanse toerist heeft aangevallen. Ook hij had letsel aan zijn ogen. Een jager wist het dier te doden. Deskundigen zeggen dat de vogels erg agressief kunnen worden in deze tijd van het jaar, als ze het idee hebben dat hun jongen in gevaar zijn.

Brand in Hilversumse sporthal

Manos18, mmrijn, Sander_P, Razor21, ant27 en eborn hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er woedt een grote brand in de Hilversumse sporthal Kerkelanden. Het vuur begon vanmiddag op het dak van de hal, dat inmiddels al helemaal in vlammen is opgegaan.

Oogetuigen vertellen dat er een grote rookpluim zichtbaar is boven het gebouw. De sporthal ligt aan de rand van een woonwijk, direct naast een winkelcentrum. De brandweer rukte met groot materieel uit. Vanwege een gaslek heeft de politie twintig nabijgelegen woningen ontruimd. De omgeving is afgezet.

Robin van Persie eerder terug

Feyenoord kan eerder dan verwacht weer over Robin van Persie beschikken. De aanvaller herstelt voorspoedig van een enkelblessure.

Gister waren op foto's van het gewricht geen problemen meer te zien. Clubarts Van Linschoten zegt dat Van Persie zich nu naar de wedstrijd met AZ zal toewerken.

Van Persie is momenteel de laatste Feyenoorder in de ziekenboeg, eerder werden Ramon van Haaren en Christian Gyan al weer fit verklaard.

Nederlandse jeugd vroeg aan de alcohol

Van de autochtone Nederlandse jongeren blijkt meer dan 75% al op 12, 13-jarige leeftijd alcohol te hebben gedronken, zo wijst onderzoek van de Jellinek kliniek uit. Bij bijvoorbeeld Marokkaanse jongeren ligt dat op die leeftijd nog onder de 25%.

Wanneer Marokkanen de leeftijd van 20 jaar hebben bereikt, blijkt zo'n 25 tot 50% alcohol te hebben genuttigd. Turken bereiken dat percentage rond de 16, 17-jaar.

Onderzocht is of ook druggebruik te voorspellen is. Leeftijd en afkomst blijken behoorlijk uit te maken. Voor tabak geldt hetzelfde beeld. De kansen op gebruik stijgen vanaf 15 jaar. Voor softdrugs geldt hetzelfde. Zo'n 25 tot 50% van de Nederlandse scholieren van 14, 15 jaar oud heeft weleens gerookt. Bij Marokkaanse jongens gebeurt dat op hun 20ste.

Nieuwe campagne van Kijkwijzer

Kraker81 herschreef en submitte het volgende bericht:

"Soms is tv-kijken schadelijk." Dit is de boodschap van de nieuwe voorlichtingscampagne van Kijkwijzer die deze maand van start gaat. De campagne moet onduidelijkheid over de Kijkwijzer wegnemen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat ouders niet altijd begrijpen wat de icoontjes van de kijkwijzer nu precies betekenen. Ouders denken vaak dat het classificatiesysteem iets zegt over de kwaliteit of geschiktheid van een film of tv-programma, terwijl kijkwijzer alleen maar informeert over de mogelijk schadelijke audiovisuele producties voor kinderen in een bepaalde leeftijdsgroep.

Ochtendmisselijkheid niet alleen lichamelijk

The_Wolf herschreef en submitte het volgende bericht:

Zwangere vrouwen die 's ochtends misselijk zijn en daardoor overgeven, zijn lang niet zo ziek als ze denken dat ze zijn, aldus Canadese onderzoekers aan de universiteit van Toronto. Ochtendmisselijkheid kan ook samenhangen met depressiviteit of een gevoel van isolatie.

Na uitgebreid vraagonderzoek onder 500 zwangere vrouwen, met last van ochtend misselijkheid, allen ongeveer 9 weken zwanger, concluderen ze dat ochtendmisselijkheid voornamelijk tussen de oren zit. Slechts in 14 procent van de gevallen kwam de misselijkheid door hun lichamelijke conditie. De onderzoekers geven echter toe dat meer dan de helft van alle zwangere vrouwen in het begin van de zwangerschap daadwerkelijk last heeft van ochtend misselijkheid.

Mogelijke ontvoerder Lusanne heeft bekend

Zuip, GoodspeeD en AnTjUh hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De man die vanochtend in het Friese Ryptsjerk werd aangehouden in verband met de ontvoering van Lusanne van der Gun, heeft bekend dat hij het meisje ontvoerd heeft.

De 63-jarige man gaf aan dat het hem te doen was om losgeld. Er is echter nooit losgeld betaald. De man beweert dat hij alleen handelde, maar de politie houdt nog altijd rekening met een tweede dader.

De mogelijke dader werd vanmorgen aangehouden dankzij een tip van iemand die zijn kenteken had opgeschreven nadat hij een geblinddoekt meisje in de auto had zien zitten. Tot twee jaar geleden woonde de man in Limburg. Lusanne dook twee dagen na haar ontvoering op in Venlo.

Mooie prijzen te winnen


Ook dit jaar zijn er op de Competitiemanager weer mooie prijzen te winnen. De beste managers kunnen zich op gaan maken voor een nieuw spel.

Over spel gesproken, het leek ons overbodig om de database reeds vandaag vast te zetten. Ook de komende week (tot vrijdag 18:00 uur) kan je je dus nog beraden over jouw beste formatie!


Namens EA Sports kunnen we de houders van de eerste vijf plaatsen in de eindstand een exemplaar van FIFA Football 2004 aanbieden (systeem naar keuze via de ranglijst: Playstation 2, Gamecube, PSone, Xbox, PC CDROM en Gameboy Advance). Uiteraard ligt voor de nummer ťťn ook de FOK!Competitiemanagertitel klaar.

De plaatsen zes tot en met tien verdienen FIFA Football 2004 gebundeld met Total Club Manager 2004 op PC CDROM.

FIFA Football 2004 is de nummer ťťn onder de voetbalgames. Het positioneren van de spelers, hun persoonlijkheid en speciale moves is wederom verbeterd. Bestuur twee spelers tegelijk om je tegenstander in problemen te brengen. De verbeterde besturingsmogelijkheden maken het spel ongeŽvenaard.
Ook managen behoort echter tot de mogelijkheden. Verzin vooraf vast hoe jouw team in dode spelsituaties zal spelen en beslis die wedstrijd, wanneer jij dat wil.


Tot zover de prijsupdate, iedereen veel succes!!

De prijzenpot


Ook dit jaar zijn er op de Competitiemanager weer mooie prijzen te winnen. De beste managers kunnen zich op gaan maken voor een nieuw spel.

Namens EA Sports kunnen we de houders van de eerste vijf plaatsen in de eindstand een exemplaar van FIFA Football 2004 aanbieden (systeem naar keuze via de ranglijst: Playstation 2, Gamecube, PSone, Xbox, PC CDROM en Gameboy Advance). Uiteraard ligt voor de nummer ťťn ook de FOK!Competitiemanagertitel klaar.

De plaatsen zes tot en met tien verdienen FIFA Football 2004 gebundeld met Total Club Manager 2004 op PC CDROM.

FIFA Football 2004 is de nummer ťťn onder de voetbalgames. Het positioneren van de spelers, hun persoonlijkheid en speciale moves is wederom verbeterd. Bestuur twee spelers tegelijk om je tegenstander in problemen te brengen. De verbeterde besturingsmogelijkheden maken het spel ongeŽvenaard.
Ook managen behoort echter tot de mogelijkheden. Verzin vooraf vast hoe jouw team in dode spelsituaties zal spelen en beslis die wedstrijd, wanneer jij dat wil.


Tot zover de prijsupdate, iedereen veel succes!!

BelgiŽ wil foto van rotte longen op pakje sigaretten

BelgiŽ wil dat er op sigarettenpakjes binnenkort een foto wordt afgedrukt van een smerige rokerslong. De Belgische minister Rudy Demotte van Volksgezondheid is voorstander van een verplichting voor de fabrikanten om dergelijke afschrikwekkende foto's op de pakjes te zetten.

Door een nieuwe Europese wet mogen EU-landen, die dat willen, foto's verplicht stellen. De Europese Commissie komt met een setje afbeeldingen van bijvoorbeeld rotte longen, waaruit de lidstaten mogen kiezen. In Canada zijn dergelijke foto's al gebruikelijk om het roken te ontmoedigen.


Rotte en gezonde long
Links, een verrotte rokerslong

Belangrijke ontwikkeling zaak Lusanne vd Gun

Robert Elsinga, darktower, Sagittarius20, Quinazoline, Moehaha, Elger, Snakehunter, Zebo en Gadget Guru hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie in Leeuwarden geeft om 13.00 uur een persconferentie in verband met belangrijke ontwikkelingen in het onderzoek naar de ontvoering van de 11-jarige Lusanne van der Gun.

Een arrestatieteam heeft vrijdagmorgen in het Friese plaatsje Ryptsjerk een man en een vrouw aangehouden. De buren van het opgepakte stel, die getuige van de arrestaties waren, vermoeden dat de twee zijn opgepakt in verband met de ontvoering van Lusanne.

Stevige aardbeving in San Francisco

Triloxigen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse stad San Francisco is gisteravond opgeschrikt door een aardbeving. De beving had een kracht van 3,9 op de schaal Richter. Het epicentrum lag in de buurt van Piedmont, een drukke voorstad van San Francisco aan de oostkant van de baai van San Francisco. De schade lijkt beperkt te zijn gebleven tot gebroken serviesgoed. Volgens de politie zijn er geen gewonden gevallen.

Het gebied ligt op de beruchte San Andreas breuklijn en is daarom ook erg gevoelig voor seismische activiteiten. Anderhalf uur voor de beving in CaliforniŽ deed zich ook in Midden-Amerika een aardbeving voor. Het epicentrum lag in het westen van Panama. De aardschok, met een momentmagnitude van 5,3, veroorzaakte paniek, maar er vielen volgens de eerste berichten geen gewonden en de materiŽle schade was gering.

Turkije wil christenen meer rechten geven

Turkije is van plan de christenen in haar land meer vrijheid te geven. Dat heeft de Turkse premier Tayyip Erdogan gezegd na een ontmoeting met vertegenwoordigers van kerken en mensenrechtenorganisaties. Concreet gaat het erom dat kerken en gemeenten een erkende rechtsstatus krijgen, zodat zij gebouwen kunnen kopen en kerken kunnen bouwen en renoveren.

In Turkije (66 miljoen inwoners) leven nu nog zo'n 110.000 christenen. Tot voor kort mochten de christelijke groeperingen zelfs geen bankrekening openen, laat staan nieuwe kerken bouwen. Dat laatste wilde Turkije al gaan veranderen. Erdogan heeft nu toegezegd dat de christenen dezelfden rechten voor ongehinderde godsdienstuitoefening krijgen als moslims.

Verbannen Dalai Lama wil terug naar Tibet

De Dalai Lama wil terugkeren naar zijn vaderland Tibet. De door China verbannen geestelijk leider wil terugkomen als de communistische staat hem dat zonder voorwaarden toestaat. De verbannen leider woont nu al bijna 50 jaar in ballingschap in India.

De Dalai Lama reist nu naar de VS waar hij vermoedelijk ook met president Bush zal spreken. De spiritueel leider kreeg in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede. Hij ontvluchtte Tibet in 1959, na een bloedig neergeslagen opstand tegen de bezetting door China.

China viel Tibet in 1950 binnen en begon een gewelddadige campagne om het economisch, cultureel en geografisch geÔsoleerde land voor Chinezen te ontsluiten. Inmiddels telt Tibet meer Chinezen dan Tibetanen.

2866 bonnen uitgedeeld bij alcoholcontrole

poppenkast en Fancypants hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tussen 22:00 en 4:00 is het knooppunt Hoevelaken afgezet voor een alcoholcontrole. Het is de eerste keer dat er een heel knooppunt afgezet is.

Er zijn honderd politieagenten ingezet om het verkeer dat via de parallelbanen moest rijden te controleren. Opmerkelijk is dat alle 2866 bestuurders die gecontroleerd werden een bon kregen.

Er werden vijftien bonnen uitgeschreven aan dronken bestuurders, en van twee automobisten werd het rijbewijs ingenomen. De nuchtere bestuurders kregen een bon ter waarde van negen euro voor een gratis vlaai. Dit gebeurde in samenwerking met de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV).

McDonalds niet schuldig aan vetzucht

Een Amerikaanse rechter heeft alle claims verworpen die vermeende slachtoffers van fastfoodketen McDonalds hadden ingediend tegen het bedrijf. Ze verweten het bedrijf verantwoordelijk te zijn voor hun vraatzucht en overgewicht.

De rechter had eerder dit jaar ook al een dergelijke aanklacht afgewezen, maar gaf toen de klagers nog wel de mogelijkheid met een herziene aanklacht te komen. De klagers verweten McDonalds misleidende reclame te hebben gebruikt om kinderen aan te zetten ongezond en dikmakend voedsel te consumeren.

Een zegsman van McDonalds reageerde opgelucht op het vonnis: ,,Het is een complete overwinning voor het gezonde verstand''.

''Speciale buurten voor aso-huurders''

Jan Willem Kluit, beleidsadviseur van de Amsterdamse Federatie van Woningscorporaties (AFWC), wil dat notoire veroorzakers van overlast worden gehuisvest in aparte woonblokken. Kluit wil de discussie heropenen over een oud concept, namelijk het creŽeren van zogeheten A-dorpen, waarbij de A staat voor asociaal. Kluit: ''Mensen met afwijkend gedrag werden vroeger bij elkaar gestopt, soms met een muur eromheen. We vinden tegenwoordig dat dat niet meer kan. Dus worden overlast-bezorgers verspreid over de stad. Dat is het Amsterdamse model: iedereen moet maar zelfstandig kunnen wonen, ook als dat niet gewenst of mogelijk is. Ik denk dat we te ver zijn doorgeschoten''.

Kluit vindt het onaanvaardbaar dat de normale huurder moet lijden onder asociale types die hun gedrag niet willen verbeteren. Het is volgens hem nu de omgekeerde wereld: de normale huurder wiens woongenot wordt verpest gaat verhuizen of krijgt psychische of lichamelijke klachten.

Kluit wil de aso's bij elkaar zetten aan de rand van de stad, of op een andere plek waar niemand er last van heeft.

Veel voorkomende criminaliteit gestegen

Nederlanders zijn vorig jaar ruim 5.000.000 keer slachtoffer geweest van veel voorkomende criminaliteit als diefstal, vernieling en geweld. Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd.

Het aantal veel voorkomende delicten steeg in 2002 naar 5,1 miljoen, tegen 4,6 miljoen in 2001. Het aantal misdrijven dat de politie registreerde steeg met 5% naar 1,4 miljoen.

De door de bevolking ondervonden veel voorkomende criminaliteit steeg in totaal met 11%. Vernielingen en diefstal zijn de delicten die burgers het meest hebben ondervonden (beide circa 1,9 miljoen), gevolgd door gewelddelicten (circa 1 miljoen). Vooral het aantal vernielingen en diefstallen is in 2002 gestegen ten opzichte van 2001, respectievelijk met 16 en 12%.

Vorig jaar werden 254.000 misdrijven opgehelderd, 39.000 meer dan het jaar ervoor. Het ophelderingspercentage komt daarmee op 17,8%. In 2001 was dat 15,9%. De veel voorkomende criminaliteit heeft het hoogste ophelderingspercentage. Vorig jaar is bijna 50% van deze misdrijven opgelost. Bij vernielingen en vermogensmisdrijven ligt het percentage echter aanzienlijk lager.

''Antilliaanse jeugd eerst in internaat''

PvdA-Kamerlid Peter Van Heemst heeft vanochtend op Radio 1 gepleit voor een speciaal inburgeringsinternaat voor Antilliaanse jongeren. Jonge mensen die van de Antillen komen moeten dan eerst een internaat in, voordat ze zich hier mogen vestigen.

Van Heemst wil dat de jonge Antillianen in de internaten goed worden begeleid zodat ze zonder problemen in de Nederlandse samenleving terecht komen. "Ze moeten een coach toegewezen krijgen die er voor zorgt dat ze na introductie op eigen benen kunnen staan".

De PvdA'er komt met zijn voorstel in reactie op de spreidingsplannen van het gemeentebestuur van Rotterdam .

Domeinnaam bedrieger gearresteerd

Afgelopen woensdag is met de arrestatie van John Zuccarini de eerste aanhouding in het kader van de nieuwe "Truth in Domain Names Act" een feit geworden. Zuccarini was eigenaar van duizenden domeinnamen die erg leken op populaire kindersites. Kinderen die een typefout maakten in de URL werden zo naar sites met ontelbare pornografische pop-ups gelokt. De pop-ups waren niet op een normale manier af te sluiten, op het kruisje klikken leidde tot het openen van meer pop-ups (dit staat bekend als "mouse-trapping").

Het nieuwe wetsartikel verbiedt het aanmaken van misleidende domeinnamen die erop gericht zijn kinderen naar voor hen schadelijke sites te lokken of volwassenen argeloos op obscene sites te laten klikken.
Zuccarini was al jaren berucht voor het creŽren van domeinnamen als dinseyland.com, www.bobthebiulder.com en www.teltubbies.com. Ook had hij domeinen met variaties op Britney Spears en de Back Street Boys. Zuccarini kreeg van de adverteerders een miljoen dollar per jaar voor het aanbrengen van bezoekers.

"De aangeklaagde wordt beschuldigd van het misbruiken van vergissingen van kinderen en die te gebruiken om winst te maken door hen naar de ranzigste en weerzinwekkendste uithoeken van cyberspace te leiden. Zijn vermoedelijke daden zijn niet slim maar crimineel," verklaarde aanklager James Comey.

Zuccarini is al eerder aangeklaagd en onder meer veroordeeld tot het terugbetalen van 1,8 miljoen dollar "onrechtmatig verkregen" inkomsten. Hij heeft toegegeven vooral domeinnamen te registreren die lijken op sites voor kinderen en tieners "omdat zij nogal vaak spelfouten maken" maar ging ondanks dat het hem verboden werd gewoon door. In een e-mail aan een advocaat schreef hij in 1999: "You do not own the Internet!!! People can say and do whatever they want!!!".

In het verleden heeft Zuccarini ook domeinnamen van bekende bedrijven en beroemdheden geregistreerd, om ze voor veel geld door te verkopen of ze te laten redirecten naar een site met veel advertentie-inkomsten. Wanneer hij nu veroordeeld wordt voor het breken van de nieuwe wet kan hij tot vier jaar gevangenisstraf en een boete van 250.000 dollar krijgen.

Op grond van de vrijheid van meningsuiting kan Zuccarini nog vrijgesproken worden. Ook is niet geheel duidelijk wat een misleidende domeinnaam nu precies is en wanneer er sprake is van "voor kinderen schadelijke content". Deze zaak wordt dan ook gezien als de ultieme test voor de Truth in Domain Names Act.

[update] Einde actie 'Red het 3FM kuiken'

Voor de ťťn een zegen, de ander te laat om te stemmen. De actie 'red het kuiken' is beeindigd.

Op de petitie-pagina hebben 11.011 mensen hun digitale handtekening achtergelaten. Een prachtig aantal en een duidelijk signaal aan radio 3FM. Vandaag om 11 uur zullen enkele vertegenwoordigers de petitie aanbieden aan zendercoordinator Florent Luyckx. Diezelfde Florent heeft toegezegd een chatsessie te willen houden met de mensen die de petitie hebben getekend. De precieze invulling hiervan zal nog volgen.

SP wil discussie spreiding allochtonen

De SP wil dat het Rotterdamse debat over de spreiding van kansarme migranten, ook in de Tweede Kamer wordt gevoerd. De SP is al lange tijd voor een spreidingsbeleid en tegen het ontstaan van zwarte en witte wijken. Alleen wanneer allochtonen met autochtonen samenleven, kan er volgens de partij sprake zijn van een vruchtbare integratie.

"Nu het Rotterdamse gemeentebestuur heeft aangekondigd met maatregelen te komen om de vestiging van kansarme migranten eerlijker over de stad en de regio te verdelen, is het de hoogste tijd om ook in het parlement deze discussie te voeren'', aldus SP-Kamerlid Agnes Kant.

Agnes Kant: "Door slim te bouwen en een uitgekiend woningtoewijzingssysteem te hanteren kan aan veel mensen een veel betere, eerlijkere kans worden geboden op goede toekomst hier. Mensen die alleen maar hameren op het vermeende recht van vrije vestiging gaan voorbij aan de grote problemen die er in sommige delen van Nederland bestaan".

GroenLinks wil gedoogbeleid XTC

Het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks zal vandaag haar publicatie Maak van drugs geen strafzaak, (regulering van drugs voor een veiliger samenleving), presenteren. Daarin wordt onder meer gepleit voor een gedoogbeleid ten aanzien van XTC en voor de legalisering van softdrugs.

XTC, en andere partydrugs, moeten volgens de partij worden gedoogd en in gespecialiseerde winkels verkocht worden. De overheid zou dan moeten zorgen voor toepasselijke bijsluiters. Ook moeten er voor het gebruik van cocaÔne en amfetamine sociaal-medische projecten worden opgezet en kan het experiment met verstrekking van heroÔne uitgebeider.

Volgens GroenLinks brengt het huidige drugsbeleid de veiligheid van burgers in gevaar. Het bestrijden van drugs kost zoveel geld, tijd en mankracht dat politie en justitie andere zaken moeten laten liggen. Bovendien valt de kwaliteit van de drugs niet te controleren.

Marihuana wordt, als het aan GroenLinks ligt, uit de Opiumwet gehaald. Bezit, handel en productie van cannabis wordt hierdoor legaal. Handel- en productie dient te worden ondergebracht in een vergunningenstelsel.

Man vangt scholieren met net

Ferdo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Australische man is bezig om met een net scholieren te vangen. De man probeerde afgelopen week in Sydney om zeven kinderen te vangen door zijn busje vlak naast de groep te parkeren en vervolgens een net over het zevental heen te gooien. De scholieren wisten maar net te ontkomen.

Onrust heerst nu onder de schoolkinderen. De politie heeft de zaak dan ook hoog opgenomen en is een onderzoek gestart.

Deel van ambtenaren wil staken

ErnstM had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een op de drie ambtenaren is het niet eens met de bezuinigingsplannen van het kabinet. Ze zouden zelfs bereid zijn om het werk neer te leggen om deze plannen tegen te houden. Dat blijkt uit een enquÍte. Een kwart van de ambtenaren zou zelfs naar het Malieveld in Den Haag willen om de onvrede te uiten.

Van de ruim drieduizend ambtenaren die aan de enquÍte hebben meegedaan, voelt 45 procent ervoor om in actie te komen. Grijpen naar het stakingsmiddel is daarbij populairder dan demonstreren voor de goede zaak. Tegen staken bestaat iets minder antipathie (43,7 procent).

Tennis: Uitslag Schalken op US open

Sjeng Schalken heeft op de US Open de kwartfinales bereikt. De Nederlander versloeg in de vierde ronde over twee dagen de Duitser Rainer SchŁttler in vier sets: 6-1, 4-6, 6-3, 6-4

Sjeng SchalkenSchalken mocht eergister tegen elf uur 's avonds de baan op nadat de partij op dinsdag was uitgesteld wegens regen. Op woensdag kwam hij op een 5-1 voorsprong, waarna de regen wederom toesloeg. Gister kon de partij echter alsnog worden uitgespeeld.

Op baan 10 van Flushing Meadows zette de Nederlander zijn goede spel gister voort. Hij brak onmiddelijk de service van de als achtste geplaatste speler. Na de setwinst nam hij wat gas terug, waar de Duitser handig van profiteerde.

In de derde set leek SchŁttler door iniatiefrijk spel alsnog de partij naar zich toe te trekken. Schalken voorkwam dat door als een muur de ballen te keren. SchŁttler begon vervolgens weer fouten te maken, die hem de das om deden.

Vandaag zal Sjeng Schalken gaan aantreden tegen Andy Roddick, die als vierde geplaatst is. Een mogelijke tegenstander in de halve finale, de als tweede geplaatste Zwitser Roger Federer, werd gister verrassend uitgeschakeld door David Nalbandian.
Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.