Domeinnaam bedrieger gearresteerd

Afgelopen woensdag is met de arrestatie van John Zuccarini de eerste aanhouding in het kader van de nieuwe "Truth in Domain Names Act" een feit geworden. Zuccarini was eigenaar van duizenden domeinnamen die erg leken op populaire kindersites. Kinderen die een typefout maakten in de URL werden zo naar sites met ontelbare pornografische pop-ups gelokt. De pop-ups waren niet op een normale manier af te sluiten, op het kruisje klikken leidde tot het openen van meer pop-ups (dit staat bekend als "mouse-trapping").

Het nieuwe wetsartikel verbiedt het aanmaken van misleidende domeinnamen die erop gericht zijn kinderen naar voor hen schadelijke sites te lokken of volwassenen argeloos op obscene sites te laten klikken.
Zuccarini was al jaren berucht voor het creëren van domeinnamen als dinseyland.com, www.bobthebiulder.com en www.teltubbies.com. Ook had hij domeinen met variaties op Britney Spears en de Back Street Boys. Zuccarini kreeg van de adverteerders een miljoen dollar per jaar voor het aanbrengen van bezoekers.

"De aangeklaagde wordt beschuldigd van het misbruiken van vergissingen van kinderen en die te gebruiken om winst te maken door hen naar de ranzigste en weerzinwekkendste uithoeken van cyberspace te leiden. Zijn vermoedelijke daden zijn niet slim maar crimineel," verklaarde aanklager James Comey.

Zuccarini is al eerder aangeklaagd en onder meer veroordeeld tot het terugbetalen van 1,8 miljoen dollar "onrechtmatig verkregen" inkomsten. Hij heeft toegegeven vooral domeinnamen te registreren die lijken op sites voor kinderen en tieners "omdat zij nogal vaak spelfouten maken" maar ging ondanks dat het hem verboden werd gewoon door. In een e-mail aan een advocaat schreef hij in 1999: "You do not own the Internet!!! People can say and do whatever they want!!!".

In het verleden heeft Zuccarini ook domeinnamen van bekende bedrijven en beroemdheden geregistreerd, om ze voor veel geld door te verkopen of ze te laten redirecten naar een site met veel advertentie-inkomsten. Wanneer hij nu veroordeeld wordt voor het breken van de nieuwe wet kan hij tot vier jaar gevangenisstraf en een boete van 250.000 dollar krijgen.

Op grond van de vrijheid van meningsuiting kan Zuccarini nog vrijgesproken worden. Ook is niet geheel duidelijk wat een misleidende domeinnaam nu precies is en wanneer er sprake is van "voor kinderen schadelijke content". Deze zaak wordt dan ook gezien als de ultieme test voor de Truth in Domain Names Act.