GroenLinks wil gedoogbeleid XTC

Het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks zal vandaag haar publicatie Maak van drugs geen strafzaak, (regulering van drugs voor een veiliger samenleving), presenteren. Daarin wordt onder meer gepleit voor een gedoogbeleid ten aanzien van XTC en voor de legalisering van softdrugs.

XTC, en andere partydrugs, moeten volgens de partij worden gedoogd en in gespecialiseerde winkels verkocht worden. De overheid zou dan moeten zorgen voor toepasselijke bijsluiters. Ook moeten er voor het gebruik van cocaïne en amfetamine sociaal-medische projecten worden opgezet en kan het experiment met verstrekking van heroïne uitgebeider.

Volgens GroenLinks brengt het huidige drugsbeleid de veiligheid van burgers in gevaar. Het bestrijden van drugs kost zoveel geld, tijd en mankracht dat politie en justitie andere zaken moeten laten liggen. Bovendien valt de kwaliteit van de drugs niet te controleren.

Marihuana wordt, als het aan GroenLinks ligt, uit de Opiumwet gehaald. Bezit, handel en productie van cannabis wordt hierdoor legaal. Handel- en productie dient te worden ondergebracht in een vergunningenstelsel.