FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 6 september 2003

Voetbal: Uitslag Nederland-Oostenrijk

Het Nederlands Elftal heeft vanavond de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oostenrijk met 3-1 gewonnen.

Er gebeurde het eerste half uur vrij weinig in De Kuip. Mark van Bommel schoot eenmaal in het zijnet. Op slag van het halve uur schoot Rafael van der Vaart echter hard de 1-0 binnen. Op aangeven van Patrick Kluivert nam hij de bal mee op de borst en haalde even in de zestien verwoestend uit.

Lang kon Oranje echter niet genieten van de voorsprong. Drie minuten later maakte Pogatetz, ook al doelpuntenmaker bij Grazer AK-Ajax, uit een scrimmage de gelijkmaker. Een hoge bal werd voor de goal gekopt, waarna Van der Sar de bal niet over het doel kon tikken. Bij de tweede paal moesten Cocu en Stam vervolgens toezien hoe de bal er via de paal en een tikje van Pogatetz inging. De rust werd met de 1-1 stand bereikt.

In de tweede helft kwamen Marc Overmars en Pierre van Hooijdonk in de ploeg voor Edgar Davids en Boudewijn Zenden. Al na drie minuten mocht Van Hooijdonk aanleggen voor zijn specialiteit, de vrije trap van net buiten de zestienmeter. De vrije trap verdween via de muur echter niet in het doel.

Oranje zette de aanval voort. Wederom een vrije trap van Van Hooijdonk sneuvelde op een Oostenrijker. Op het einde van het tweede halve uur sloeg Oranje wederom toe, Kluivert werd op pad gestuurd en speelde een man uit om de 2-1 te maken.

Nederland zette aan voor meer. Van der Vaart schoot op keeper Mandl. Uit de volgende corner van Overmars kopte Cocu ongehinderd de 3-1 in.

Twintig minuten voor tijd werd Andy van der Meyde verlost door Advocaat, hij speelde geen al te beste wedstrijd. Hij werd vervangen door Arjan Robben die met Overmars van flank wisselde. In de slotfase kwam er geen treffer meer bij.

Nederland kan zich nu gaan opmaken voor het treffen met TsjechiŽ komende woensdag in Praag. Een doelpuntrijk gelijkspel of zege brengt Nederland de eerste plaats in de poule en daarmee bijna zekere kwalificatie voor de EK 2004 in Portugal.


De tussenstand in Groep 3:
Pos.ClubAWGVPV-T
1. TsjechiŽ65101617-2
2. Nederland65101614-3
3. Oostenrijk7304910-11
4. MoldaviŽ610533-13
4. Wit-Rusland710633-18


Speel ook mee in de nieuwe FOK!Competitiemanager

Uitslag Nederland-Oostenrijk

Het Nederlands Elftal speelde vanavond de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oostenrijk in Rotterdam. Oranje won met 3-1.

Er gebeurde het eerste half uur weinig in De Kuip. Mark van Bommel schoot eenmaal in het zijnet. Op slag van het halve uur schoot Rafael van der Vaart echter hard de 1-0 binnen. Op aangeven van Patrick Kluivert nam hij de bal mee op de borst en haalde even in de zestien verwoestend uit.

Lang kon Oranje echter niet genieten van de voorsprong. Drie minuten later maakte Pogatetz, ook al doelpuntenmaker bij Grazer AK-Ajax, uit een scrimmage de gelijkmaker. Een hoge bal werd voor de goal gekopt, waarna Van der Sar de bal niet over het doel kon tikken. Bij de tweede paal moesten Cocu en Stam vervolgens toezien hoe de bal er via de paal en een tikje van Pogatetz inging. Vervolgens volgden er nog ongevaarlijke schoten op doel van Van der Vaart en Schopp. De rust werd met de 1-1 stand bereikt.

In de tweede helft kwamen Marc Overmars en Pierre van Hooijdonk in de ploeg voor Edgar Davids en Boudewijn Zenden. De linkerkant van het elftal ging daarmee flink op de schop. Al na drie minuten mocht Van Hooijdonk aanleggen voor zijn specialiteit, de vrije trap van net buiten de zestienmeter. De keeper van Oostenrijk pakte een terugspeelbal bij zijn naderen angstig op. De vrije trap verdween via de muur echter niet in het doel. Andy van der Meyde mocht even later aanleggen op doel, ook hij scoorde niet. Oranje zette de aanval voort. Wederom een vrije trap van Van Hooijdonk sneuvelde op een Oostenrijker.

Op het einde van het tweede halve uur sloeg Oranje wederom toe. Kluivert werd op pad gestuurd en speelde een man uit om de 2-1 te maken. Nederland zette aan voor meer. Van der Vaart schoot op keeper Mandl. Uit de volgende corner van Overmars kopte Cocu de 3-1 in. Oostenrijk wisselde daarop zijn spitsen.

De druk van Oranje bleef onverminderd. Twintig minuten voor tijd werd Andy van der Meyde verlost door Advocaat, hij speelde geen al te beste wedstrijd. Hij werd vervangen door Arjan Robben die met Overmars van flank wisselde. Schopp testte vervolgens Van der Sar met een schot, dat in tweede instantie werd gepakt.

In de slotfase kwam er geen treffer meer bij. Nederland kan zich nu gaan opmaken voor het treffen van Tsjechie op woensdag in Praag. Een doelpuntrijk gelijkspel of zege brengt Nederland de eerste plaats in de poule en daarmee bijna zekere kwalificatie voor de EK 2004 in Portugal.

Edwin van der Sar mag zich nu meest keepende Oranje speler (74 maal) noemen, hij nam vanavond het record over van Hans van Breukelen.

Nederland - Oostenrijk 3-1 (1-1)
30' Van der Vaart 1-0
33' Pogatetz 1-1
60' Kluivert 2-1
64' Cocu 3-1

Nederland: Van der Sar, Reiziger, F. de Boer, Stam, Zenden (Overmars/46), Van der Meyde (Robben/73), Van Bommel, Cocu, Davids (Van Hooijdonk/46), Van der Vaart, Kluivert

Oostenrijk: Mandl, Dospel, Ehmann, Hiden, Pogatetz, Schopp, FlŲgel, Aufhauser, Ivanschitz, Glieder (Kirchler/66), Kollmann (Haas/66)


De tussenstand in Groep 3:

Pos.ClubAWGVPV-T
1. TsjechiŽ65101617-2
2. Nederland65101614-3
3. Oostenrijk7304910-11
4. MoldaviŽ610533-13
5. Wit-Rusland710633-18

'Verzuimende patiŽnt moet boete krijgen'

PatiŽnten die niet komen opdagen bij een afspraak in het ziekenhuis, moeten daarvoor een boete krijgen. Dat vindt minister Hoogervorst (Volksgezondheid). Hij schreef dit als reactie op Kamervragen van de PvdA.

Doordat patiŽnten, zonder zich afgemeld te hebben, wegblijven, zou de planning in de ziekenhuizen verstoord worden. Hierdoor wordt de behandelcapaciteit niet voldoende gebruikt, waardoor andere patiŽnten weer langer moeten wachten, aldus Hoogervorst.

Het is niet bekend hoe vaak patiŽnten wegblijven en wat de exacte gevolgen daarvan zijn. Geschat wordt dat het aantal patiŽnten dat wegblijft, in sommige ziekenhuizen oploopt tot 20 procent. Dit is echter nog nooit landelijk onderzocht. Ook over de oorzaken van het verzuim is weinig bekend. Opvallend is wel dat het verzuim in de zomer groter is dan in de rest van het jaar.

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen hebben zelf al laten weten, wegblijvers kosten in rekening te willen brengen. Dit is door de huidige wetgeving echter nog niet mogelijk.

Brandweer bevrijdt tiener uit wasmachine

Noorse brandweerlui hebben enkele maanden geleden een 15-jarige jongen moeten bevrijden die vast was komen te zitten in een wasmachine. Dit werd pas vrijdag bekendgemaakt in Brannmannen, het Noorse vakblad voor brandweermannen.

De jongen had zijn sleutels in de machine laten vallen en hij kon ze niet met zijn hand pakken. Daarom besloot hij om er in te kruipen. Toen hij ze eenmaal had wilde hij in de trommel draaien en er weer aan de bovenkant uitkruipen. Dit lukte hem echter niet, hij kwam vast te zitten in de nauwe trommel.

Toen de brandweer na een uur arriveerde, zat de tiener al aardig in de piepzak. Maar ook de brandweer had geen idee hoe ze hem uit de trommel konden bevrijden. Toen kwam een brandweerman op het idee om hem gedeeltelijk met vloeibare zeep in te zepen. Dankzij de zeep lukte het de jongen zich los te wriemelen en zo kwam hij zonder schrammetje uit de wasmachine.

Inwoners en burgemeester zien UFO

Boven Moss Bluff, Southwest Louisiana, hebben verschillende mensen een vreemd gloeiend object in de nachtelijke hemel gezien. "Ik ben niet gek, en ben goed bij mijn verstand. Ik geloof niet in UFO's maar ik bekijk het nu toch vanuit een ander perspectief", zegt Stephanie Wilks die de nachtelijke ufosighting aanschouwde.

Stephanie was donderdag met haar vriend op bezoek bij haar ouders, die wonen in een boerderij in het open veld. Toen ze weer wilden vertrekken en de deur uitstapten zagen ze tot hun grote verbazing boven het weiland vier vreemde oranje lichten zweven. Die lichten waren er normaalgesproken niet. Haar moeder, die meegelopen was om haar dochter uit te zwaaien wist het vreemde object te filmen.

Ook voormalig burgemeester Dennis Sumpter had het object gezien die nacht. Hij heeft een foto met zijn digitale camera weten te maken. Sumptor zegt: "Er zullen ongetwijfeld een hoop mensen zijn die me voor gek verklaren. Toen ik het object boven de bomen zag leek het meer op lichtkogels. Echter later had het object zich verplaatst. Ik zou denken dat het een of ander militair iets is wat we eigenlijk niet zouden mogen zien."

Zowel Wilks als Sumpter zeggen dat ze de UFO nog wel eens een keer zouden willen zien, zodat ze er wat beter naar kunnen kijken.

Politiemacht vangt wallabi

mazaru had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na wekenlang in spanning te hebben gezeten, is het de Belgische politie gisterochtend eindelijk gelukt een ontsnapte wallabi te vangen. Er waren ruim honderd agenten, een helikopter en zevenhonderd meter vangnet nodig om het dier te pakken te krijgen.

Het dier hield zich al een aantal weken op in de bossen rond het Vlaamse plaatsje Zolder en vormde een gevaar voor het verkeer. De politie was al sinds zaterdag op zoek naar het beestje en ook televisieploegen doorzochten de bossen. Het dier had inmiddels de bijnaam Skippy gekregen.

Een agent wist hem gisterochtend bij zijn staart te grijpen. 'Skippy' verblijft nu in een opvangcentrum voor zoogdieren. De eigenaar heeft het dier nog niet als vermist opgegeven.

Britse toerist bijt stuk uit neus

mazaru had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britten zorgen deze zomer weer voor veel overlast in Griekenland. Een 22-jarige Britse toerist heeft op Kreta een flinke hap uit de neus van een barman gebeten. Barman Mantheos Kalogerakis werd zonder reden aangevallen door de toerist. Het slachtoffer is onmiddellijk naar een dokter gebracht die nog heeft geprobeerd het afgebeten deel te hechten. De Brit vertelde de politie dat hij had gebeten omdat de barman zijn vriendin had aangestoten.

Het was niet de eerste keer deze vakantie dat Britten bij een incident betrokken waren. Drie weken geleden ging een Brit op Rhodos, een landgenoot met een stukgeslagen fles te lijf. Het slachtoffer is met verwondingen aan zijn keel opgenomen.

Radio Veronica wil Rob Stenders

f1sven had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Radio Veronica is nog niet koud begonnen of de geruchten over nieuwe dj's gaan alweer hardnekkig in de rondte. Zo zou Jeroen van Inkel naar Veronica gaan om de ochtendshow te gaan doen. Maar ook nieuwe namen worden nu genoemd.

Rob Stenders werkt nu bij de VARA op Radio 3FM. Hij maakt daar het ochtendprogramma 'Stenders Vroeg'. De dj was op 31 augustus ook aanwezig bij de start van Radio Veronica op het oude zendschip van Veronica. Of de besprekingen al gaande zijn met het nieuwe radiostation is niet bekend.

Nederland schaamt zich voor Balkenende

luc75 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Half Nederland heeft zich geschaamd voor Balkenendes optreden tijdens het werkontbijt bij president Bush afgelopen woensdag.

Dit kwam naar voren uit het onderzoek van Maurice de Hond voor het televisieprogramma 'Stem van Nederland'. De vraag was, welk gevoel de kijkers kregen bij het zien van de beelden van het bezoek aan Bush. 49 procent antwoordde hierop zich te hebben geschaamd. En dat 'het de premier volledig aan uitstraling ontbreekt'. 17 procent gaf aan trots te zijn.

Gascoyne: Nieuwe Michelins zijn sneller

Renault is blij met de nieuwe Michelins.

Technisch Directeur Mike Gascoyne is uiterst tevreden over de nieuwe, smallere band van Michelin. Ondanks eerdere berichten dat Michelin niet in staat zou zijn om een nieuwe band te fabriceren, maar afgelopen weekend tesste de vijf Michelin-teams al op nieuwe banden.

"Tijdens het gebruik van de nieuwe banden merkten we zelfs een lichte verbetering op ten opzichte van de oude banden. Het ging uitstekend," aldus Gascoyne. De tip van Ferrari aan de FIA streeft hiermee haar doel voorbij. Omdat de FIA besloot ook de banden na de wedstrijd de banden wil gaan testen, produceerde Michelin een nieuw type band dat nu dus voordelig is voor de teams.

Michael Schumacher noemt de hele kwestie een incident. Hij denkt dat het niet veel uit zal maken. "Er is te veel gezegd door te veel mensen die geen verstand van banden hebben."

NEC mag niet op koopavond spelen

De UEFA-Cup wedstrijd tussen NEC en Wisla Krakow mag niet worden verplaatst naar donderdag 16 oktober.

De return van de eerste ronde in de UEFA-cup zal hierdoor op woensdag 15 oktober gespeeld worden, een avond waarop er Champions League voetbal gespeeld wordt. Hierdoor zal de wedstrijd van NEC alleen in samengevatte vorm worden uitgezonden.

De NOS had er flink geld voor over als NEC op donderdag om 18:00 zou spelen. De wedstrijd zou dan voor de wedstrijd van Feyenoord wel live uitgezonden kunnen worden. De burgemeester van Nijmegen is echter bang dat het vanwege de koopavond tot rellen tussen het winkelend publiek en de Pools supporters zal komen. Dit naar aanleiding van de rellen die vorig jaar na de wedstrijd tussen FC Utrecht en Legia Warschau in Utrecht plaatsvonden.

Voorzitter Hans van Delft is laaiend over het besluit en heeft met opstappen gedreigd. Of hij dit waar gaat maken zal dinsdagavond tijdens de bestuursvergadering blijken.

Tilburg zet hard in op criminelen

Tilburg gaat hard optreden tegen criminaliteit. Door preventief fouilleren, verblijfsverboden, cameratoezicht en meer politie-inzet hoopt de gemeente de stad veiliger te maken. Directe aanleiding tot deze maatregelen zijn het doodsteken van de 18-jarige Bart Raaijmakers en een grote vechtpartij tussen Antillianen en SomaliŽrs deze zomer.

Burgemeester Johan Stekelenburg maakte het pakket maatregelen vanmiddag bekend. Hij wil ook dat criminelen harder gestraft worden. ,,We kiezen voor deze strenge aanpak omdat we op een harmonieuze manier willen samenleven in Tilburg. De groepen die dat proberen te verpesten moeten we keihard aanpakken''. Stekelenburg beaamde dat er veel problemen zijn met Antillianen, ''maar we moeten die bevolkingsgroep niet stigmatiseren. De overgrote meerderheid leeft hier al jaren zonder problemen te veroorzaken''.

Beramen aanslag op justitie overschrijdt grens

Met het beramen van een aanslag op de Amsterdamse officier van justitie Koos Plooy, schuift de georganiseerde misdaad in Nederland op in de richting van landen als ItaliŽ en de Verenigde Staten. Dat zei criminoloog professor dr. Cyrille Fijnaut vanochtend in het Radio 1 Journaal. De criminelen snijden zich daarbij zelf in de vingers meent Fijnaut, omdat de politieke wil om de politie meer opsporingsbevoegdheid te geven, dan toeneemt.

Met het moordplan overschrijden de criminelen volgens Fijnaut bovendien een grens die tot nog toe in Nederland werd gerespecteerd: ,,Het is in Nederland de eerste keer dat een dergelijke actie zou kunnen worden ondernomen. Uitvoering van het moordplan kan heel contraproductief werken voor de onderwereld. In dat geval zal de overheid namelijk alle middelen' tegen de criminelen in gaan zetten''.

Uit gegevens van het Parool blijkt het overigens niet de eerste keer te zijn dat sprake is van een dreigende moordaanslag op een officier van justitie.

In 1992 beraamde een groep Amsterdamse onderwereldfiguren een moordaanslag op de toenmalige Amsterdamse officier Jo Valente. Het plan lekte uit en Valente en zijn gezin werden bewaakt. Eťn jaar later reed een auto op Valente in terwijl hij aan het joggen was. Hij kon zich redden door in de berm te springen.

En ook op ex-Leefbaar Nederland lijsttrekker Fred Teeven werd ooit een aanslag beraamd. Dat was in 1996, toen hij officier van justitie in Amsterdam was en naam maakte als crime-fighter. Kort voor het begin van de pro forma-zittingen in de rechtszaak tegen de drugshandelaar 'De Hakkelaar' werden twee mannen opgepakt die in het bezit waren van het zeer explosieve semtex. Zij zouden volgens justitie een aanslag hebben willen plegen op Teeven en diens collega M. Witteveen.

Machtsstrijd in A'damse moskee

Aanhangers van de omstreden moskee Arrahmane in de Amsterdamse Pijp voeren een felle strijd om de macht in de moskee, zo meldt de Telegraaf vandaag in een paginagroot artikel. De felle machtsstrijd vindt plaats tussen fundamentalistische en gematigde moslims. Daarbij zijn intimidaties, bedreigingen en verdachtmakingen bijna aan de orde van de dag, hetgeen zorgt voor een explosieve sfeer in de Marokkaanse gemeenschap.

De Arrahmane moskee kwam vorig jaar negatief in het nieuws toen het tv-programma NOVA berichtte over haatprekende imams in Nederland. Twee bestuursleden, die burgemeester Job Cohen beterschap beloofden nadat een imam zelfmoordaanslagen had verheerlijkt, blijken kort na het gesprek met de burgervader uit de moskee te zijn gezet. De lokale VVD denkt dat er gewoon een toneelstukje met Cohen is opgevoerd, omdat er nu gegevens zijn waaruit blijkt dat de Marokkaan Brahim Abou Alanwar, die met Cohen sprak, al weggestuurd zou gaan worden.

In Amsterdam circuleren bovendien geruchten dat de moskee, in de Van Ostadestraat, steun zou verlenen aan islamitisch terrorisme.

De politici van het stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid zitten met de handen in het haar. Al maanden proberen zij in contact te treden met het bestuur van de moskee om hun zorgen te uiten over tal van ''ondoorzichtige'' praktijken. In de wijk gonst het van de geruchten dat de moskee in handen is van een fundamentalistische groepering die, met financiŽle steun uit Saoedi-ArabiŽ, jongeren probeert te ronselen voor de jihad (de gewapende islamitische strijd).

Wethouder J. Hellendoorn, voorzitter van het Dagelijks Bestuur, bevestigt de spanningen tussen twee kampen en voegt eraan toe dat zich nůg een partij in de strijd heeft gemengd. Intimidaties vinden over en weer plaats. Er is trouwens nog een derde groepering die stelt dat ze 90 procent van de moskeegangers vertegenwoordigt''.

Hellendoorn, die in het kader van de commotie rond de imam vorig jaar de moskeetop ontmoette, weet nog steeds niet precies welke stroming van de islam de moskee aanhangt: ''Zij hebben aangegeven te behoren tot een bepaalde geloofsgemeenschap binnen de islam, met vertakkingen binnen en buiten Nederland. Hun geloofscentrum is in Engeland gevestigd. Een belangrijk kenmerk van hun richting is dat vrouwen niet in de moskee mogen komen. Ze zijn niet aangesloten bij de raad van Marokkaanse moskeeŽn. Hun moskee is de enige in Nederland van die stroming''.


Abou Alanwar (rechts) werd vier dagen na dit gesprek uit het moskeebestuur gezet.

22 miljoen Amerikanen verslaafd

Van de circa 285 miljoen mensen die in de Verenigde Staten wonen hebben ongeveer 22 miljoen een drank- of drugsverslaving. Dat blijkt uit de resultaten van een vrijdag gepubliceerde studie van de Amerikaanse gezondheidsdiensten, die een onderzoek hielden onder een representatieve groep van 68.126 mensen.

In de VS roken 71,5 miljoen personen. Bijna 20 miljoen zouden geregeld verboden verdovende middelen gebruiken. Marihuana is daarbij veruit de meestgebruikte drug met 14,6 miljoen gebruikers. CocaÔne wordt door 2 miljoen mensen geregeld gebruikt, van wie er 567.000 verslaafd zijn aan crack. Zwaar aan de drank zitten zo'n 16 miljoen Amerikanen.

Proef met kunstbuik tegen tienerzwangerschap

In het Engelse Manchester hopen jeugdwerkers een nieuwe manier gevonden te hebben om tienerzwangerschappen tegen te gaan: de kunstbuik. De jeugdwerkers gaan een proef uitvoeren in de achterstandswijk Benchill. Die wijk kent een extreem hoog aantal zwangere tieners.

De bedoeling van de kunstbuik is dat meisjes en ook jongens van 11 tot 14 jaar, door een tijdje een pak met een dikke buik te dragen die 20 symptomen van zwangerschap nabootst, ervaren hoe zwaar het is om zwanger te zijn.

Hiermee hopen de jeugdwerkers de romantische ideeŽn over zwangerschap weg te halen en zo verhitte tieners van onbesuisde seks te weerhouden.

Rijkaard passeert keeper om taalgebrek

Trainer Frank Rijkaard heeft keeper Rustu Recber bij de start van de competitie op de bank gehouden omdat de Turk het Spaans nog niet machtig is. Rustu zelf heeft er weinig begrip voor.

Rustu kwam deze zomer over naar Barca en verwachtte daar in de basis te zullen spelen, mede gezien de keeperssituatie bij Barcelona voorheen. De Turk komt voorlopig echter bedrogen uit, voor Rijkaard gaat de communicatie boven alles.

Rustu: "Het is niet normaal dat je wisselspeler bent omdat je geen Spaans spreekt. Ik moet het accepteren, maar wat hij gezegd heeft, is moeilijk te verteren. In de voetbalwereld is sprake van een universele taal, maar ik wil verder geen problemen veroorzaken. Als er echter een ander probleem is, wil ik graag dat de coach me dat vertelt."

Dode na ongeluk met achtbaan in Disneyland

lt_baseline, Koen, CryptapiX, Mitv, Corne van willigen, rvb, stime, Venture, Ace en Cybart hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een ongeluk met een achtbaan in Disneyland CaliforniŽ is ťťn dode gevallen. Er raakten in totaal tien mensen gewond. Acht daarvan, vier mannen en vier vrouwen, moesten naar een ziekenhuis worden afgevoerd. Een lokaal tv-station meldt dat de gewonden tussen de negen en 47 jaar oud zijn.

Het ongeluk gebeurde met de 'Big Thunder Mountain'. De achtbaan werd in 1979 gebouwd en stelt een op hol gelagen treintje in het Wilde Westen voor. Eťn van de locomotiefjes raakte los en ontspoorde. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk. Autoriteiten in Anaheim gaan er niet vanuit dat er sabotage in het spel is, maar sluiten het ook nog niet helemaal uit. Op het moment van het ongeval werd de achtbaan bestuurd door een computer.

Disneyland in Anaheim is ťťn van de populairste toeristenattracties in CaliforniŽ. In 2002 bezochten in totaal 12,7 miljoen mensen het park.

Palestijnse premier dient ontslag in

It, tjahzi en Dagobert hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Palestijnse premier Mahmoud Abbas heeft vandaag zijn ontslag aangeboden bij de Palestijnse leider Yasser Arafat. Sinds zijn aantreden in april is Abbas al verwikkeld in een machtsstrijd met Arafat. De twee zijn het oneens over de verdeling van de macht en de richting die het vredesproces in moet.

Arafat overweegt nog of hij het ontslag zal accepteren.

Abbas is weinig populair onder de Palestijnse bevolking omdat hij zich niet hard genoeg zou opstellen in de onderhandelingen met IsraŽl. Door zijn gematigde lijn geniet Abbas juist veel krediet bij de Amerikaanse regering.

De Europese Unie maakt zich ernstige zorgen over de situatie in het Midden-Oosten nu premier Abbas aftreedt. ''Het ontslag van Abbas is een zware klap voor het vredesproces. Hij was een van de weinige Palestijnen die vertrouwd werden door Westerse leiders'', aldus de Italiaanse minister van Buitenlandse zaken, Frattini.

Keroppi in een Hongaarse trein

Keroppi in een Hongaarse trein

Dit jaar ging ik voor de vierde keer op een rij met een select groepje vriendinnen op vakantie. Om eens de standaard vakantielanden te omzeilen kozen we voor Hongarije. Bijkomend voordeel zou ook wel eens kunnen zijn dat we niet, zoals in Frankrijk, 5,50 euro voor een zielig colaatje kwijt zouden zijn.
Aangezien we alle vier nog steeds geen rijbewijs hebben, waren we wederom op een busreis aangewezen. Okee, dat is even afzien op de heen- en terugreis, maar als je na 22 uur gebroken uit een touringcar kruipt, vrolijk je jezelf gewoon op met de gedachte dat zo'n busreis nou eenmaal reuzegoedkoop is.

Omdat 8 dagen aan het Balatonmeer hangen ook gaat vervelen, en omdat we van plan waren ook eens wat cultureels te ondernemen (19 jaar, en dan al vrijwillig besluiten om iets cultureels te gaan doen, waar gaat het heen!) besloten we dat we 2 dagen strand zouden opofferen om ons richting Budapest te begeven.

Op de dag van aankomst hadden we al het station opgespeurd en de volgende dag stonden we (voor een vakantie) vroeg op om naar Budapest te treinen. Aangekomen bij het loket kwamen we er tot onze grote opluchting dat de dame achter het loket ook in staat was om een mengelmoesje van Duits en Engels te spreken. Dus kostte het ons weinig moeite om voor (omgerekend) voor een bedrag van 4,50 een enkeltje Budapest aan te schaffen. Dit inclusief een intercity toeslag van maarliefst 25 eurocent.
Voor dit bedrag kom ik met de NS nog niet eens van Rotterdam tot Utrecht.

Omdat we nog een half uur mochten wachten op onze trein besloten we onze treinkaartjes eens nader te bestuderen. Deze hadden de vorm van een kassabon en stonden vol met onbegrijpbare Hongaarse teksten. We hadden tijd en een "Hongaars op reis" boekje dus in het half uur hadden we toch kunnen uitvogelen dat je een wagon en een stoelnummer krijgt toegewezen.
Jammer was alleen dat we met zijn vieren door de hele wagon verspreid zaten. Toen de trein aankwam stapten we naar binnen met een "wij zijn domme toeristen die niks begrijpen" attitude en gingen vol onschuld gezellig bij elkaar zitten.
Toch keken we een beetje benauwd om ons heen, zou er geen reiziger komen om zijn plaats op te eisen en ons daarmee weg te jagen? Maar niemand leek het op onze zitplaatsen voorzien te hebben.

Tien minuten na vertrek waren we al een stuk minder benauwd en begonnen druk te praten over onze plannen in Budapest. Stap 1 zou toch wel het vinden van een jeugdherberg zijn omdat het delen van een bankje op het station met een Hongaarse zwerver ons toch een mindere invulling van onze vakantie leek.

Toen, nog niet eens halverwege, doemde er een Hongaarse conducteur in de treinwagon op. En die zijn niet zoals de Nederlandse versies in kekke blauw/gele pakjes gestoken. Nee ze dragen een uniform waarmee ze nog meer autoriteit uitstralen dan de gemiddelde Nederlandse politieagent.
Langzaam aan begon hij onze kant op te komen en wij begonnen steeds wanhopiger te kijken. Hoe gingen we straks in ons beste Hongaars ("dankjewel") uitleggen dat we graag bij elkaar willen zitten en niet naast een of andere wildvreemde? Toen de conducteur naast ons stond gaven we dan ook met onze meest hoopvolle blik onze treinkaartjes ter controle af.
Maar nee, we werden niet daar een andere plek in de wagon gestuurd. Ook kregen we geen preek in een onverstaanbare taal. Nee, we kregen een krul op ons treinkaartje en hij trok rustig verder door de wagon.

Opgewekt en opgelucht begonnen we te kwebbelen. Zouden die nummers alleen voor de vorm zijn? Of had hij ons gewoon gematst omdat we zo charmant hadden geglimlacht? Ach, wat het ook geweest was, we zaten goed en zoefden naar Budapest.
Blijkt alleen dat Budapest meerdere stations heeft (okee dat heeft iedere stad tegenwoordig) en wij geen idee welke het meest centraal lag. En dan was mijn schuld aangezien ik mijn boekje over Budapest veilig op mijn bureau had laten liggen. Het in alle haast opgeduikelde boekje van 10 jaar terug (toen ik met mijn ouders naar Budapest was gegaan) bleek uitgebreid over de geschiedenis van de stad te verhalen, maar praktische informaties over stations... ho maar!

We besloten het eindstation te nemen. Daar aangekomen informeerde we bij een behulpzame dame naar de tijden waarom de terug-treinen morgen zouden vertrekken en doken toen de stad in.
Budapest verkennen!

Shirts moeten aan blijven

Een goal vieren waarbij een speler zijn shirtje uitdoet zal, als het aan de FIFA ligt, worden bestraft met een gele kaart.

De regel werd de afgelopen jaren minder strikt toegepast, maar als met het voorstel volgende maand wordt ingestemd, zal er per direct een gele kaart volgen bij het uittrekken van een shirt.

Een van de redenen dat de regel weer ingevoerd wordt is dat het als aanstootgevend wordt gezien door vele Islamitsche landen, daar kan door de wereldwijde TV ook het voetbal gevolgd worden.
Een andere reden die genoemd wordt is het belang van sponsoren. Hun beeldmerk is namelijk niet vol in beeld als het shirt uit is.

Cruijff bekritiseerd Advocaat

De beste stuurlui staan aan wal, dat blijkt vandaag wel weer. Johan Cruijff is niet te spreken over de beslissing van Dick Advocaat om de Oranje-spelers van Barcelona te verbieden om mee te spelen in de competitiewedstrijd tegen Sevilla en is niet verbaasd over de slechte prestaties van Oranje.

Cruijff noemt de beslissing "oncollegiaal" en vindt het "niet slim" van Advocaat. "Die gasten zullen nu best met de pest in hun lijf naar Nederland zijn gekomen," aldus de oud-oranje speler. "En wat maakt het nou uit of een speler zich dinsdagavond of woensdagmorgen moet melden? Daar gaat iemand echt niet beter van voetballen. Heel raar vind ik het." "Advocaat had niet alle vijf spelers toestemming hoeven geven, maar had wel kunnen zeggen: Rijkaard, pik er maar twee uit, dan kan jij nog een behoorlijk elftal opstellen."

Cruiff zal vanavond niet naar Rotterdam afreizen, maar de wedstrijd thuis op de TV volgen. Hij vindt dat hij er niet persť bij hoeft te zijn en dat hij het van achter de TV ook heel goed kan zien. Cruijff is overigens niet verbaasd over het kwakkelende Oranje van tegenwoordig. "Wim Jansen en ik hebben tien jaar geleden al gewaarschuwd dat het de verkeerde kant op ging met onze jeugdopleiding. En kijk nu eens: een club als Ajax heeft nog maar zes Nederlanders in de selectie."

"Persoonlijk vind ik Oranje heel on-Nederlands spelen. Daarom vind ik het ook niet vreemd dat het rendement al tijden niet hoog is. Hoe ik ze zou laten spelen? Dat is te veel om even op te noemen. Nee, het heeft niet alleen met vleugelspelers te maken, maar met verscheidene posities op het veld." Over het eventueel niet halen van het EK heeft Cruijff ook nog een duidelijk statement: "Dat zou hťťl slecht zijn voor het Nederlandse voetbal."

Makaay begint op de bank

Roy Makaay kreeg eerder deze weekrust van bondscoach Dick Advocaat, de spits van Bayern MŁnchen trainde gisteren wel weer mee.

Na een lichte knieblessure lijkt Makaay wel in staat te zijn om mee te spelen, hij zal het tegen Oostenrijk echter met een plekje op de bank moeten doen. Rafael van der Vaart zal naar alle waarschijnlijkheid de plek van de geschorste Ruud van Nistelrooy in de spits opvullen.

De rest van de posities lijkt ook zo goed als zeker. Vermoedelijke opstelling van Oranje tegen Oostenrijk: Van der Sar; Reiziger, Stam, Frank de Boer, Zenden; Van der Meyde, Van Bommel, Cocu, Davids; Kluivert en Van der Vaart.

Michelin dreigt met rechtszaak tegen Brawn

Michelin dreigt de technisch directeur van Ferrari, Ross Brawn, wegens laster voor het gerecht te slepen. Hij vertelde een Italiaanse krant dat de banden van Michelin al enige tijd te breed en illegaal zijn.

De Franse bandenfabrikant wijst er in een brief naar diezelfde krant op dat "het niet aan Ross Brawn is om te besluiten over de legaliteit van de Michelin banden." Sinds de Grand Prix van San Marino in 2001 heeft de FIA de voorbanden altijd goedgekeurd. Toen is de bepaling opgenomen dat "de breedte van het loopvlak de 270mm niet mag overschrijden." Dit is door de FIA altijd gemeten met nieuwe banden, zoals te lezen is in de FIA Sporting Regulations, artikel 77C.

De dag na de Grand Prix op de Hungaroring heeft de FIA de regels eenzijdig veranderd door te zeggen dat de breedte in het vervolg zowel, dus vanaf de komende race op Monza voor als na gebruik zal worden gemeten. Hoewel Michelin bereid is te voldoen aan de nieuwe regels willen de Fransen er wel meer tijd voor krijgen.

Opvallend is ook dat zowel bij de eerste overwinning van Michelin-banden in 1978 als bij de eerste wereldtitel in 1979 deze banden op een Ferrari auto gemonteerd waren.

CDA verliest in peiling

dutch-mamma had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens een peiling uitgevoerd door de Politieke Barometer in opdracht van het tv-programma NOVA, zou het CDA fors inleveren, mochten er nu verkiezingen worden gehouden. Momenteel heeft het CDA 44 zetels. Daarvan zouden de christendemocraten er nog 33 overhouden. Bij een vorige peiling waren dat nog 34 zetels.

De Partij van de Arbeid (PvdA) zou volgens de laatste peiling van 42 naar 48 zetels gaan. De huidige coalitie van CDA, VVD en D66 zou van de huidige 78 zetels er 10 moeten inleveren.

PartijPeilingTK 2003
CDA3344
PvdA4842
VVD2928
SP11 9
Lijst Pim Fortuyn68
GroenLinks108
D6666
ChristenUnie53
SGP22

Turkse voetbalfans moeten Allah eren

Bushmaster had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Turkse voetbalsupporters moeten zich onthouden van grof taalgebruik bij het verbaal steunen van hun favoriete club. Dat pleidooi deden imams gisteren in Turkije tijdens het vrijdaggebed. De imams zien liever dat men leuzen gebruikt als "Maasallah" (mag Allah je behoeden) of "Barek Allah" (Allah zij geprezen).

Turkije kent net als de meeste landen in Europa ook voetbalvandalisme. Tijdens toegangscontroles worden vaak kebab-pennen in beslag genomen, en zelfs muntgeld wordt gebruikt als wapen. In Izmir kwam afgelopen augustus een man om het leven en raakten er vijftig personen gewond na rellen tussen de supporters.

Volgens Opper-Imam Bayram Erdogan is het ''natuurlijk goed dat fans en toeschouwers hun spanning uiten'', maar dient dat op een fatsoenlijke wijze te gebeuren. ''Het eren van Allah is daarvoor het meest geschikt''.

In Turkije wordt de wekelijkse gebedsdienst opgesteld door het Ministerie van Religieuze Zaken, en verspreid over tienduizenden moskeeŽn door het gehele land.

Jong Oranje behaalt punt

Jong Oranje heeft het Nederlands elftal een slecht voorbeeld gegeven, het speelde gisteravond thuis met 0-0 gelijk tegen Jong Oostenrijk.

Jong Oranje was al uitgeschakeld voor EK- en Olympische kwalificatie, maar dat er onder interim-coach Cor Pot wederom niet gewonnen kon worden, was een nieuwe teleurstelling.

In Roosendaal viel weinig te genieten, de wedstrijd bleef 0-0. Voor Oranje kon de geblesseerde aanvaller Klaas-Jan Huntelaar (AGOVV) niet in actie komen.

Plan tot liquidatie A'damse officier van Justitie

Fireman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens justitie beraamt een groep Nederlandse crimininelen een moordaanslag op de Amsterdamse officier van justitie Koos Plooy. Achter de opdracht tot de liquidatie zitten volgen justitiŽle bronnen criminele netwerken uit Amsterdam; zij zouden huurlingen uit de Balkan (AlbaniŽ) opdracht hebben gegeven om Plooy uit de weg te ruimen.

Officier van Justitie Plooy leidt de afdeling zware criminaliteit van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam. Hij voerde onder meer onderzoeken uit naar de bekende criminelen Charles Zwolsman en Mink Kok, ťn naar de (pogingen tot) liquidaties van de laatste jaren in de hoofdstad op personen als de ex-Heineken ontvoerders Willem Holleeder en Cor van Hout.

Volgens welingelichte bronnen komt de opdracht voor de moord op Plooy voort uit kringen van Nederlandse criminelen die zich met internationale drugshandel en liquidaties bezighouden.

Officier van Justitie Plooy kwam recent nog in het nieuws als de aanklager van de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf.

Volgens justitie wordt Plooy momenteel 24 uur per dag bewaakt.

"Zesdaagse schoolweken moet kunnen"

vogelspin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sommige scholen zullen binnen twee jaar een zesdaagse schoolweek aanbieden. Dat denkt voorzitter N. Tiemersma van de Bestuurscommissie Openbaar Onderwijs van de gemeente Almere die 47 scholen onder haar hoede heeft. De zesdaagse werkweek kan volgens de voorzitter meer structuur en regelmaat aan kinderen dan een vijfdaagse of vierdaagse schoolweek. Vooral voor kinderen die het thuis niet zo goed hebben kan de zesdaagse week een uitkomst bieden. De bestuursvoorzitter is zelf van de generatie die zes dagen naar school moest.

"Een zesdaagse schoolweek hoeft niet zwaarder en schoolser te zijn voor kinderen. Het is juist beter om daarin samen te werken met welzijnsinstellingen, sportverenigingen, bibliotheken en dergelijke. Dan kunnen scholieren bijvoorbeeld een middag naar het theater of zo", zo zegt ze. De discussie over de vierdaagse schoolweek laaide deze week weer op doordat de minister van Onderwijs besloot dat scholen meer vrijheid krijgen bij de indeling van hun lesrooster, in samenspraak met de ouders van hun leerlingen.

"Door die versoepeling van de wet is een zesdaagse week ook weer mogelijk. Het is op dit moment niet meer dan een gedachte, maar verschillende schoolbesturen hebben er al positief op gereageerd. Ik denk dat er binnen twee jaar meerdere scholen in Nederland zijn die een zesdaagse schoolweek aanbieden", aldus Tiemersma.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.