FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 augustus 2003

Alonso jongste winnaar ooit

Fernando Alonso heeft gisteren geschiedenis geschreven door als jongste coureur ooit een Formule 1 wedstrijd te winnen. Hij reed van start tot finish aan de leiding op de Hungaroring.

De Spanjaard was 22 jaar en 27 dagen jong, en is daarmee jonger dan de Nieuwzeelander Bruce McLaren toen hij op 19 oktober 1959 de Grand Prix van Amerika wist te winnen. Hij was geboren op 30 augustus 1937, en was dus 22 jaar en 50 dagen jong.

Alonso is de achtste winnaar dit seizoen. De uitslag van de race werd voor een groot deel bepaald in de eerste ronden. Alonso wist toen een grote voorsprong op te bouwen. Door de tweede plaats van Kimi RšikkŲnen en de derde plaats van Juan Pablo Montoya, en doordat Michael schumacher niet verder kwam dan plaats acht, is het verschil tussen de top drie niet meer dan twee punten. Met nog drie races te gaan zijn er zeven coureurs die nog een (theoretische) titelkans hebben.

Politie houdt snoeprovers aan

Afgelopen zondagmiddag zijn in Amsterdam drie jonge knapen (11, 12 en 14 jaar oud) aangehouden die twee kinderen van hun snoep hadden beroofd.

De twee slachtoffertjes (8 jaar) werden in de Rijnstraat bedreigd met een knuppel en moesten een lolly afgeven. Toen ze dat niet deden werd het snoep uit hun handen gegrist.

De slachtoffertjes meldden zich direct bij het politiebureau die de daders snel kon aanhouden. De snoeprovers zijn door hun ouders van het bureau opgehaald.

Trust met Verstappen en zonder Minardi?

Ferrari412T2 wist ons vandaag het volgende te melden:

Trust, de sponsor van Jos Verstappen en het team Minardi, zal bij Verstappen blijven als hij bij het team vertrekt. Het lijkt, mede doordat Minardi-baas Paul Stoddart hulp van Trust-directeur Michel Perridon niet geaccepteerd zou hebben, niet waarschijnlijk dat Trust het sponsorcontract met het Italiaanse team zal verlengen.

Al eerder werd duidelijk dat de sponsor achter Jos blijft staan. "Jos houdt onze steun, wat er ook gebeurt. Ik heb weliswaar een ťťnjarig contract met Minardi maar met Jos wil ik doorgaan. Wanneer hij vertrekt bij Minardi zullen wij onze sponsoring dus gewoon doorzetten," meldde Perridon. Tevens gaf hij aan te verwachten dat de andere sponsoren, te weten Muermans, Wilux en Halfords, ook de coureur zullen volgen.

"We steunen Jos gezamelijk en dat is werkelijk waar fantastisch, we staan achter Nederlands beste coureur en dat zal ook in de toekomst zo blijven," aldus Perridon.

Dit is natuurlijk aanleiding voor verdere speculaties over de toekomst van de Limburger. Zo zijn er geruchten dat het management van Verstappen zou onderhandelen met BAR en Jordan. Het vertrek van Giancarlo Fisichella zorgt voor een vrij stoeltje bij laatstgenoemde team. Naar verwachting zal Jacques Villeneuve geen nieuw contract bij zijn werkgever BAR krijgen, waardoor ook dat team kandidaat is.

De meest waarschijnlijke optie op dit moment lijkt het Engelse Jordan. Bij dat team zijn afgelopen weekend Michel Perridon en Harry Muermans, sponsoren van Verstappen, gesignaleerd. De economische situatie van Jordan is niet erg rooskleurig, dus extra geld is welkom.

BAR heeft het Nederlandse geld mogelijk niet zo nodig. Bovendien heeft het team de Japanner Takumo Sato als testrijder. Omdat de motorenleverancier Honda ook Japans is zou Sato ook de opvolger van Villeneuve kunnen worden.

Bij BAR wil men echter nog geen uitspraken doen over het volgende seizoen. Teambaas David Richards had al eerder aangegeven voorlopig nog niets te zeggen. "Ik ga zeker niet verkondigen of ik een beslissing heb gemaakt of niet, ik verwacht pas in Japan iets bekend te zullen maken," aldus Richards. Dit kan erop wijzen dat Sato als coureur aangekondigd wordt.

[update] Ernstig ongeval op A2 bij Maastricht

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op dit moment is de A2 bij De Geusselt bij Maastricht afgesloten door een ernstig ongeval. Volgens de politiescanner zijn bij de aanrijding twee vrachtwagens en een personenauto betrokken. De personenauto zou tussen de vrachtwagens terecht zijn gekomen en is daarna onder ťťn van deze wagens geschoten. Er zijn meerdere gewonden maar over de aard van de verwondingen is nog geen precieze duidelijkheid.

Update 22.45

De A2 is inmiddels weer volledig vrijgegeven. Wel staat er nog een file van 4 kilometer tussen Maastricht-Aachen Airport en Meerssen. Over de toestand van de slachtoffers is nog niets bekend.

Update 23.25
Ondanks de eerdere melding dat de A2 weer was vrijgegeven, blijkt nu dat deze toch nog is afgesloten in de richting Luik. Het ongeval is gebeurd net vůůr Maastricht, nadat de snelwegen A2 en A79 bij elkaar komen.

Update 0.20

Inmiddels is meer informatie bekend. Op de site van de Brandweer Maastricht wordt gemeld dat er enkele gewonden zijn gevallen, waarvan 2 personen uit het autowrak moesten worden bevrijd. Het ongeval vond plaats rond 21.00 uur op de A2 in zuidelijke richting. De oorzaak van het ongeval is waarschijnlijk onoplettendheid van de bestuurder van de personenauto. Hij zag twee vrachtwagens die voor het verkeerslicht bij de Geusselt stonden, over het hoofd. Op de site van de brandweer zijn twee foto's van de personenauto te zien.

Discussies kunnen verdergaan in Oorzaak ongeval A2 Maastricht bekend

Eindelijk, de punten!

Het heeft even geduurd, maar nu zijn ze er dan toch. Onze excuses voor het ongemak.

Er zijn dit keer maar liefst 6 mensen met de hoogste score, 562 punten. Dit zijn Beekzicht, Dender, ebhd, Masamune, Rooseboom en the_boiert. Ze komen echter nog niet in de buurt van blackbird-x die nog steeds aan de leiding blijft.

De beste subleague is . Jim. en Natalia. . met 494, deze subleague heeft 2 deelnemers. EDJ league neemt de leiding over van Delft race managers.

Een volledig overzicht van de punten is hier te vinden.

Vijftig Talibanleden gedood bij aanval

CorteX vertaalde en herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Amerikaanse vliegtuigen hebben maandag een gebied gebombardeerd in Afghanistan waarbij zeker 50 Talibanleden gedood zouden zijn. De aanval was onderdeel van een samenwerking tussen het Amerikaanse leger en een lokale Afghaanse militie waarbij jacht werd gemaakt op leden van de Taliban die verantwoordelijk waren voor bomaanslagen in het zuiden en oosten van Afghanistan.

Er zijn zeker 50 lichamen geborgen en de aanval vernietigde ook een kamp van de Taliban in de buurt van de Pakistaanse grens.

Sinds een paar weken pleegt de Taliban veel bom-aanslagen op Afghaanse overheidsgebouwen. Daarbij zijn tientallen mensen omgekomen. De afgelopen dagen zijn er 100 mensen aangehouden in de provincies Zabul en Paktika in verband met de aanslagen.

Grote brand legt duinen op Texel in de as

Zarc.oh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op Texel heeft een grote brand flink huis gehouden in de duinen. Rond half twaalf afgelopen nacht brak de brand aan de Witteweg uit. Blussen bleek moeilijker dan gedacht. Het duurde drie kwartier voordat de brandweer water had om het vuur te bestrijden.

Enkele hectaren duingebied brandden af. Verder afbranden van de Duinen werd mede voorkomen door hulp van de brandweer uit Den Helder. Daarvoor was een extra veerboot uitgevaren.

Veronica start vanaf oude zendschip

okzel en The_Drag0n hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De nieuwe radiozender Veronica 103 zal haar uitzendingen aanstaande zondag om 18:00 uur starten vanaf het oude zendschip Norderney. Het schip is nu onderweg van Antwerpen naar Monnickendam.

Normaal gesproken dient het schip als cafť/disco, maar voor deze gelegenheid zal opnieuw een tijdelijke studio ingericht worden waarmee het schip weer kort haar originele functie terug krijgt. Zondag is het ook nog eens precies 29 jaar geleden dat Veronica haar zeezender moest opgeven omdat toen de anti-zeezenderwet van kracht werd.

Zendschip de 'Norderney' waarmee Veronica tot 31-8-1974 uitzond vanaf de Noordzee op 192 en 538 meter middengolf

Duinrell doelwit van afperser

stroop had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Recreatiepark Duinrell is doelwit geworden van een afperser. Een 20-jarige Hagenaar wilde in mei 50.000 euro van het park in Wassenaar. Als dat niet betaald zou worden, wilde hij aanslagen plegen. De politie heeft de man inmiddels opgepakt en 29 september moet hij voorkomen. Hoe de politie de man heeft gevonden, is niet bekend.

De verdachte wilde koffers met springstof laten ontploffen in Duinrell als het geld niet betaald zou worden. Ook zuivelbedrijf Campina heeft te maken gehad met een afperser. Ook deze man is gepakt.

'Nederlanders willen limiet allochtonen'

De Nederlandse bevolking is in grote meerderheid voor een limiet aan het aantal allochtonen dat in Nederland moet worden toegelaten, zo blijkt uit gegevens van het SBS 6-programma De Stem van Nederland. Ook is een grote meerderheid voor spreiding van zwakke groepen.

Zo blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond dat 67% vindt dat er een limiet gesteld kan worden aan de grootte van een bepaalde bevolksgroepering in een stad of dorp. 73% is van mening dat zwakke groepen zoals bijvoorbeeld allochtonen verspreid moeten worden over Nederland.

Een zeer grote meederheid van de ondervraagde Nederlanders, 83%, vindt dat er een spreiding van allochtonen moet komen over Europese landen. Dit omdat Nederland internationaal bekend staat om haar multiculturele samenleving en er in vergelijking met andere Europese landen veel allochtonen wonen in ons land. 70% van de Nederlanders is voorstander van een limiet aan het aantal allochtonen dat hier zou mogen wonen.

In het idee dat er in een stad of dorp maximaal 50% van de inwoners allochtoon mag zijn, kan een kwart van de Nederlanders zich vinden; 72% daarentegen meent dat het er wel minder mogen zijn.

Verder vindt 61% van de ondervraagde Nederlanders dat er een grens moet worden gesteld aan het aantal allochtonen dat in Europa zou moeten worden toegelaten. Slechts 17% meent dat de helft van Europa uit allochtonen zou mogen bestaan; 76% vindt dat veel te veel.

Denneboom niet tegen Villareal

Romano Denneboom is niet meegegaan met de Heerenveen selectie die afgereisd is voor de wedstrijd tegen Villareal

Volgens SC Heerenveen voorzitter Riemer van der Velde moet de jonge spits zich professioneler op gaan stellen, dit komt mede doordat hij in de competitie wedstrijd tegen Feijenoord een ongemotiveerde indruk maakte.

Onlangs werd wel het contract van de 22-jarige speler verlengd tot 2006 maar mocht zijn houding niet veranderen dan mag hij eerder op zoek naar een nieuwe club. Denneboom speelt sinds het seizoen 1998/1999 voor Heerenveen, hij speelde 112 wedstrijden en wist 23 keer het net te vinden.

Staking in Spanje afgewend

Dankzij een akkoord met een betaalzender hebben "kleinere"clubs uit de Primera en Segunda Division besloten niet te gaan staken.

Afgelopen week dreigden deze clubs, verenigd in de G-30, nog te gaan staken. Ze waren het er niet mee eens dat de twaalf grote verenigingen in Spanje, inclusief Barcelona en Real Madrid, individuele afspraken hadden gemaakt met zenders. De clubs wilden een minimale prijs voor de wedstrijden voor ze aan de competitie zouden beginnen.

Vandaag bereikten de G-30 een akkoord met betaalzenders over de uitzendrechten. Nu kan de Spaanse competitie gewoon in het weekeind van 30 en 31 augustus beginnen.

Nieuwe vormgeving voor Publieke Omroep

-Mk-, Linz en 1034247 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Binnenkort krijgen de tv-zenders Nederland 1, Nederland 2 en Nederland 3 een nieuwe vormgeving. Op vrijdag 5 september worden de zenders voorzien van een "uitgekiend pakket promo's, leaders, idents (korte filmpjes voor en na elk STER-blok) en programmaverwijzingen om de kijker door het aanbod op de drie zenders te gidsen", dit schrijft Spreekbuis, het blad voor omroepmedewerkers.

De invoering van de nieuwe styling wordt voorafgegaan door een introductiecampagne. Vanaf eind augustus worden de kijkers voorbereid op het nieuwe uiterlijk door een promotiefilmpje. De nieuwe netstyling wordt nu al 'historisch' genoemd, omdat de vormgeving op de drie zenders helemaal op elkaar afgestemd zal worden. Dit worden de drie nieuwe logo's:


Met de nieuwe netstyling hoopt de Publieke Omroep de kijkers beter vast te houden op de publieke televisienetten. Tot op heden voer iedere zender nog haar eigen koers, in de nieuwe vormgeving is alles op elkaar afgestemd, waardoor de netten een duidelijker herkenbaar geheel moeten gaan vormen.

De nieuwe vormgeving is ontworpen door een Brits bedrijf. De muziek onder de filmpjes is van de hand van Nederlandse componisten. Zo zal Junkie XL de muzikale vormgeving van Nederland 3 gaan verzorgen.

Volgens Walter Groenen, communicatieadviseur bij Publieke Omroep en projectleider, is de operatie financieel te verantwoorden. "De hele restyling kost ons een miljoen euro. We schrijven dit bedrag in vier seizoenen af, wat wil zeggen dat de vormgeving per net per jaar iets meer dan tachtigduizend euro kost. Dit wordt betaald uit het reguliere budget. Ook gaan we elk jaar een flink bedrag besparen doordat we nu rechthebbende zijn van de muziek onder de promoís en idents. Maar het belangrijkst is dat we het als een investering beschouwen. Deze nieuwe netstyling draagt bij aan een sterke Publieke Omroep."

Lees meer op de website van Spreekbuis. Klik hier.

Einde voor kuiken van 3FM
Ook het einde van het kuiken van 3FM is na acht jaar in zicht. Vanaf 1 september zal 3FM een nieuw gezicht krijgen (zowel qua vormgeving als qua programmering). De restyling en vernieuwde programmering zijn bedoeld om weer aansluiting te vinden bij luisteraars in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Die zijn de afgelopen jaren massaal overgelopen naar andere, vooral commerciŽle stations. ZendercoŲrdinator Florent Luyckx ziet het als zijn eerste en belangrijkste taak om deze doelgroep weer terug te winnen.

Op 29 augustus presenteert 3FM zijn nieuwe uiterlijk en programmering tijdens Lowlands in Biddinghuizen.

Recordpoging achteruitfietsen mislukt

Pieter de Hart, de 52-jarige Nederlands kampioen achteruitfietsen, is het niet gelukt het wereldrecord achteruitfietsen te verbeteren. Het record van 29,1 kilometer in een uur, dat staat op naam van een Duitser, was een te zware kluif voor de Nederlands kampioen. De Hart had veel last van de straffe wind in het Britse Millbrook, waar het kampioenschap werd gehouden. De Hart verbrak, met een afstand van 27,1 kilometer, wel zijn eigen record uit 2002 dat stond op 26,948 kilometer. Met dit record staat hij ook in het Guinness Book of Records.

De achteruitfietssport wordt beoefend op een gewone fiets, waarbij de bestuurder op het stuur zit. De Hart is al ruim 10 jaar actief in de sport. Wind is funest voor de achteruitfietser, ook een nat wegdek zorgt voor problemen. Verder is het belangrijk om een perfecte combinatie van snelheid en balans te hebben, zo krijg je het beste resultaat.


Studenten lossen schuld al drinkende af

Pascal Dagelet had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bierbrouwers blijken studentenverenigingen leningen van soms enkele tonnen te verstrekken, die moeten worden afbetaald met een hoge bieromzet. Hoe meer liters bier er verkocht worden, hoe sneller de schuld daalt. Als er genoeg verkocht wordt, hoeft de schuld zelfs helemaal niet meer afgelost te worden.

Volgens Stichting Alcohol Preventie (Stap) en de Jellinek-kliniek wordt het drankmisbruik onder studenten zo bevorderd. Zij vinden deze leningen dan ook een kwalijke zaak.

Moppen over blondjes verboden in BosniŽ

Hazuki had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Binnen twee maanden wordt er in BosniŽ een wet van kracht die het vertellen van moppen over blondjes verbiedt. Het verbod is onderdeel van de wet die onderscheid op grond van geslacht niet toestaat.

Een woordvoerder van een Mensenrechtenorganisatie vat het als volgt samen: "De nieuwe wet op geslachtsgelijkheid maakt het voor blonde vrouwen mogelijk om iedereen aan te klagen die een beledigende mop vertelt. Zelfs als deze mop alleen maar gebaseerd is op de haarkleur."

Moppen over blondjes schijnen zeer populair te zijn in BosniŽ.

Stijging aantal gevangenen Nederland

Vorig jaar is het aantal gedetineerden in Nederland opnieuw gestegen. In 2002 bedroeg het gemiddelde aantal gedetineerden ruim 13.000. Dat is een stijging van meer dan 5% ten opzichte van 2001. Ook in 2001 bedroeg de stijging ruim 5%.

Iets meer dan 40% van de gevangenen is in Nederland geboren. Van de overigen komen de meesten uit de Nederlandse Antillen en Aruba (1.210), Suriname (1.070) en Marokko (945). In 1995 was het aandeel niet-Nederlanders van geboorte nog 50%.

De gemiddelde duur van een straf in 2002 is 2 jaar en 10 maanden. Vrouwen verblijven gemiddeld ťťn jaar korter in de gevangenis dan mannen. Vrouwen zitten het meest vast (35%) voor misdrijven tegen de Opiumwet. Bij de mannen zijn de geweldsmisdrijven nummer een (38%).

Ongeveer 540 veroordeelde gedetineerden (530 mannen en 10 vrouwen) zitten een straf uit van 8 jaar of langer. Van deze langgestraften zit 85% vast voor geweldsmisdrijven en 10% voor opiumdelicten. Vijftien gedetineerden zitten een levenslange gevangenisstraf uit. Zo'n 66% van de langgestraften is niet in Nederland geboren.

Duivelse automobilist aangehouden

De Duitse politie heeft een 34-jarige man aangehouden op verdenking van het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de Duitse autobaan A5. Hierbij kwamen een moeder en haar dochtertje om het leven.

Op 14 juli reden de 21-jarige Jasmin A. en haar 2-jarige dochter Rebecca op de A5 op de linkerrijstrook met een snelheid van ongeveer 120 km/h. Toen opeens een donkere Mercedes met een geschatte snelheid van 220 km/h de wagen erg dicht naderde, heeft de automobiliste waarschijnlijk in een reflex het stuur naar rechts gegooid. Hierdoor begon de auto te slingeren en raakte een boom die langs de weg stond. Moeder en kind waren op slag dood. Hoewel de achteropkomende automobilist alles gezien moet hebben, is hij gewoon doorgereden.

Een belangrijke aanwijzing bij het opsporen van de dader was dat de Mercedes zowel links als rechts onder de wagen ovalen uitlaatpijpen had zitten. Door navraag bij verschillende autodealers en het nakijken van ruim 700 auto's, kon de vermoedelijke dader van het dodelijke ongeval aangehouden worden.

BarÁa besluit tot shirtreclame

Voor het eerst in zijn 102-jarige geschiedenis stelt Barcelona het Azulgrana beschikbaar voor shirtreclame. Het voorstel van voorzitter Juan Laporta werd met 405 tegen 30 stemmen (en negen onthoudingen) aangenomen.

Barcelona is de laatste van alle Europese topclubs die reclame op het shirt toelaat. Voor veel supporters was het heilige BarÁa-shirt een onbevlekt symbool van de Catalaanse trots en onafhankelijkheid.

Tien multinationals, waaronder Philips, zijn in de race om hun naam op het roodblauwe shirt te mogen zetten. Barcelona hoopt op een bijdrage van rond de tien miljoen euro, waarmee het begrotingstekort van 170 miljoen iets kan worden teruggebracht.

Bayern MŁnchen (T-Mobile) krijgt momenteel de hoogste bijdrage voor shirtreclame 17 miljoen euro. Nummer twee Juventus (Fastweb/Tamoil) ontvangt 14,2 miljoen. Aartsrivaal Real Madrid (Siemens mobile) toucheert 12 miljoen per seizoen. Manchester United (Vodafone) krijgt ook nog altijd 11 miljoen (bron: VI). Barcelona mikt derhalve op een vijfde plaats.

In Spanje besloot eerder dit jaar de andere Spaanse 'merkloze' tenuedrager Athletic Bilbao al tot het invoeren van shirtreclame.

Idols van start met 16.731 kandidaten

Maar liefst 16.731 mensen hebben zich dit jaar ingeschreven voor de audities van het populaire tv-programma Idols. Vorig jaar deden er ruim 7500 kandidaten aan mee. Dit jaar is dit aantal dus ruim verdubbeld.

Jongeren konden zich aanmelden voor zondagavond 24:00 uur. "Daarmee blijken veel mensen vooral de laatste dagen te hebben benut om zich alsnog aan te melden voor de tweede reeks van het RTL 4-programma. Tot vorige week woensdag stond het aantal inschrijvingen nog 'slechts' op ruim 10.000", aldus de HMG-persdienst. De eerste auditie start in de eerste week van september. Vanaf 6 december zijn de presentaties van de Nederlandse jeugd te volgen op tv. De grote vraag is nu: wie wordt de nieuwe Jamai?

GalŠsek op tijd fit

Tomas GalŠsek is tijdig hersteld voor het belangrijke treffen met Grazer AK in de derde voorronde van de Champions League. De Amsterdammers dienen in het thuisduel de positieve gelijke score uit de heenwedstrijd minimaal vast te houden.

De Tsjech liep in de voorbereiding naar de heenwedstrijd een enkelblessure op en moest ook de wedstrijd tegen RBC Roosendaal missen.

GalŠsek zal woensdag waarschijnlijk ook in de basis staan. Wesley Sneyder mocht vanochtend met de reserves meetrainen, net als spits Wesley Sonck. Koeman had zich flink opgewonden over het spel van Ajax van afgelopen weekend. GalŠsek dient de verdedigende balans wederom in het elftal te brengen.

Yakubu, Ibrahimovic en Pienaar zijn ook weer terug van weggeweest, zij hebben de training hervat. Litmanen, O'Brien en Boschker herstellen nog.

Feyenoord-chauffeur rijdt naar Hoogeveen

Snakehunter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dat zelfs buschauffeurs wel eens fout rijden blijkt wel uit het volgende bericht. Een bus, met daarin 75 Feyenoord-fans, is zaterdag met een vertraging van enkele uren bij het Abe Lenstra stadion aangekomen. De Feyenoord-supporters kwamen pas een half uur voor het einde van de wedstrijd SC Heerenveen-Feyenoord aan in Heerenveen. De buschauffeur dacht dat hij in Hoogeveen moest zijn in plaats van Heerenveen. Pas in Hoogeveen kwam hij erachter dat hij niet goed zat.

De problemen waren echter nog niet voorbij. Onderweg naar Heerenveen kreeg de bus ook nog eens pech. Daarom besloot de busmaatschappij om de supporters verder te vervoeren met zowel een andere bus als buschauffeur. Door het verkeerd rijden en de pech kwamen de fans met een flinke vertraging aan bij het stadion.

Man doodt met AIDS besmette broer

Hazuki had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man uit het Indiase Bombay wordt ervan verdacht zijn 26-jarige broer te hebben vermoord omdat hij besmet was met AIDS. De man was bang dat zijn broer de ziekte zou overdragen aan zijn familie. Daarom nam de man voorzorgsmaatrgelen en wurgde zijn broer met een touw.

In India wonen meer dan 4,5 miljoen mensen die besmet zijn met het HIV-virus. Bij veel mensen is echter niet bekend wat de ziekte inhoudt en wilde verhalen doen dan ook de ronde.

Dode bij vechtpartij AZC Harlingen

[Baggah] en j0han hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het asielzoekerscentrum in Harlingen is zaterdagavond een 33-jarige asielzoeker om het leven gekomen bij een vechtpartij. Een 28-jarige bewoner is aangehouden op verdenking van moord of doodslag.

Aan het begin van de avond kreeg de politie een melding over een vechtpartij binnen. Ter plaatse troffen de agenten een hevig bloedende man aan, die kort daarna overleed.

De politie wil niets kwijt over de identiteit van het slachtoffer en de verdachte, of over een eventueel motief.

Kamp ontslaat geen vrouwen bij defensie

Volgens VVD-minister Henk Kamp (Defensie) zullen bij de reorganisatie van de krijgsmacht geen vrouwen worden ontslagen. Kamp zegt dat in een interview met het feministische maandblad Opzij. Volgens de minister moet het streefcijfer van 12% vrouwen bij de krijgsmacht in 2010 gehandhaafd blijven. Op dit moment is 8.5% van het defensiepersoneel vrouwelijk. Defensie bezuinigt de komende jaren 380 miljoen euro, wat ten koste gaat van 9.000 van de circa 70.000 banen.

Kamp zegt verder rond 2010 de eerste vrouwelijke generaal te verwachten. ''Maar dan moeten die paar vrouwelijke kolonels die in operationele dienst zitten, niet voortijdig opstappen''.

De vakbond voor defensiepersoneel VBM/NOV heeft verontwaardigd op de uitlatingen van de VVD-bewindsman gereageerd en spreekt van ''seksediscriminatie''. Volgens de bond zouden enkel overtollige functies verdwijnen. ''Als een vrouw op een overtollige functie zit, zou zij volgens Kamp dus de plek moeten innemen van een man die niet op een overtollige functie zit. Wij zullen hier niet mee akkoord gaan''.

De Nederlandse Vereniging voor Vrouwenbelangen, Vrouwenarbeid en Gelijk Staatsburgerschap (Vrouwenbelangen) stelt echter dat positieve discriminatie mag om gelijkheid tussen man en vrouw te bereiken.

Meisje vermist in Friesland

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie in Friesland in vanochtend een grootscheepse zoekactie begonnen naar een 11-jarige meisje. Het meisje werd vanochtend in Oldeberkoop aangesproken door een man in een auto. Ze was toen samen met haar vriendin op weg naar school. De scholiere van basisschool De Tjongeling stapte bij de man in de auto en is sindsdien verdwenen. Bij de zoektocht zijn onder meer een helikopter en speurhonden ingezet.

Het zou gaan om een man tussen de 40 en 55 jaar met een normaal postuur. Opvallend is de aanduiding "onverzorgd type".

MaleisiŽ strijdt tegen punkers

In het noordwesten van MaleisiŽ wordt een strijd gevoerd om punkers en skinheads uit het straatbeeld te verwijderen. Deze week werd een 17-jarige jongen gedwongen om zijn roodgeverfde hanenkam-kapsel af te scheren.

Het noordwesten van MalesiŽ (de provincie Kelantan) wordt bestuurd door de Pan-Maleisische Islamitische Partij. Deze partij ziet hanenkammen en andere afwijkende kapsels als on-islamitisch. Ze is dan ook vastberaden de skinhead- en punkcultuur uit te roeien.

De fundamentalistische moslimpartij heeft ook al gescheiden stranden en winkelkassa's voor mannen en vrouwen ingevoerd. Alcohol, gokken, optredens van popgroepen en vrouwelijk entertainment is verboden.

De partij wil ook straffen zoals zweepslagen, amputatie en steniging weer invoeren, maar die zijn vooralsnog tegengehouden door de federale regering.

Man rent naakt door trein

Een 32-jarige Eindhovenaar heeft voor nogal wat paniek onder de treinreizigers gezorgd, toen hij naakt door de Intercity Maastricht/Eindhoven rende.

Volgens de politie rende de man helemaal naakt door alle coupťs en deed hij hier en daar een plasje. Agenten wisten de man te pakken te krijgen en vonden dat hij beter overgedragen kon worden aan een psychiatrisch ziekenhuis. Er bleek echter nergens meer een plekje vrij te zijn. De man is hierop op de trein terug naar Eindhoven gezet met het verzoek zich daar te melden bij het RIAGG.

Rijn bereikt een nieuw dieptepunt

De Rijn zal komende week de laagste stand ooit bereiken. De verwachting is dat de Rijn bij Lobith 7.15 meter boven NAP zal komen. Op 17 augustus werd de laagste stand tot nu toe van 7,17 meter gemeten.

Er worden nog geen grote problemen verwacht door het extreem lage water. Pas bij een afvoer van 600 tot 700 kubieke meter water per seconde bij Lobith ontstaan grote problemen. Daarvoor liggen noodscenario's klaar. In november 1947 was de minste afvoer ooit gemeten 620 kubieke meter per seconde. Maar in Nederland en Duitsland wordt aan het einde van de week weer regen verwacht.

[update] Bombay: zeker 40 doden bij bomaanslagen

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Indiase stad Bombay is vandaag getroffen door zeker vier bomaanslagen. Daarbij zouden volgens de eerste berichten ten minste 40 doden en meer dan 150 gewonden zijn gevallen.

Eťn bom ontplofte bij ťťn van de grote toeristische trekpleisters van de stad: het monument Poort van India. Verder werd een hindoetempel (de Mumba Devi tempel) getroffen door een explosie.

In Bombay worden vaker aanslagen gepleegd door moslim-extremisten. De aanslagen van vandaag komen precies op de dag dat een controversieel archeologisch rapport over de plek van een moskee in Noord-India verschijnt. Daarover woedt al tijden een strijd tussen hindoes en moslims.

Update 16.56
Inmiddels is gebleken dat er slechts twee bommen ontploft zijn, in plaats van de eerder gemelde vier. Beide bommen bevonden zich in taxi's.

Angelina Jolie op de bres voor Arjan Erkel

Disorder, spambam en Syntax_XL hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Actrice Angelina Jolie heeft in een persoonlijk pleidooi de Russische overheid gevraagd duizenden Tsjetsjeense vluchtelingen niet te dwingen terug te keren naar hun thuisland. Dit pleidooi werd gehouden aan het eind van een vierdaagse rondreis, die Jolie door Rusland maakte.

Jolie, die ook Goodwill Ambassador voor de Hoge Commissaris voor vluchtelingen van de VN is, pleitte ook voor de vrijlating van Arjan Erkel, de Nederlandse medewerker van Artsen zonder Grenzen die een jaar geleden ontvoerd werd in de Russische deelrepubliek Dagestan.

Twee doden door explosie bij Iraakse moskee

Robertje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een explosie bij de belangrijkste moskee in de Iraakse stad Najaf zijn zondag twee Irakezen om het leven gekomen.

Volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder had de ontploffing zo'n 800 meter ten zuiden van de Imam al-Ali moskee plaats. Volgens sji'itische bronnen was de bom bedoeld voor de leidende geestelijke Mohammed Saeed al-Hakim. Hakim raakte slechts lichtgewond aan zijn nek.

Hakim is ťťn van de drie vooraanstaande sji'itische leiders die sinds de val van Saddam Hoessein door een rivaliserende sji-itische geestelijke met de dood bedreigd worden.

Film Review: A Man Apart

Acteur Vin Diesel is ťťn van de snelst rijzende sterren van Hollywood. Bij het grote publiek verwierf hij vooral bekendheid door hoofdrollen in The Fast and the Furious en xXx. Hoewel deze films het goed deden aan de kassa, werden ze door de critici de grond ingeschreven. A Man Apart is Diesels nieuwste film en zal waarschijnlijk voor zowel critici als publiek een teleurstelling zijn.Twentekanaal verontreinigd na brand

danielluh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door de grote brand die afgelopen vrijdag plaats had bij bandenfabrikant Vredestein in Enschede is het Twentekanaal zwaar verontreinigd geraakt. Dit is gebleken uit monsters die door Rijkswaterstaat zijn genomen.

De verontreiniging is ontstaan doordat met het vele bluswater giftige stoffen van het fabrieksterrein in het kanaal terecht zijn gekomen. Ondanks maatregelen van Rijkswaterstaat heeft de verontreiniging zich over een groter gebied kunnen verspreiden. Om verdere verspreiding te voorkomen, blijft de sluis bij Hengelo gesloten. Hierdoor is voorlopig geen scheepvaartverkeer mogelijk. In verband met de verontreiniging wordt mensen ook afgeraden in het kanaal te zwemmen.

Bij de brand heeft ťťn brandweerman lichte brandwonden opgelopen. De roet die neerkwam in de nabijgelegen wijk Twekkelerveld blijkt niet gevaarlijk voor de volksgezondheid te zijn. Ook is er geen gevaar voor de Enschedese drinkwatervoorziening.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Mars "vlakbij" Aarde

Doordat de planeten in een ellipsvormige baan rond de zon cirkelen, komt Mars deze maand dichter bij de Aarde dan ooit eerder in de afgelopen 60.000 jaar. De volgende kans om Mars van zo dichtbij te bestuderen komt op 28 augustus 2287, de laatste keer dat het gebeurde was op 12 september 57.617 jaar voor Christus.

Slechts 55,67 miljoen kilometer scheidt de twee planeten aanstaande woensdag. Zes maanden geleden was Mars nog vijf keer zo ver weg. De komende paar weken is Mars met het blote oog waar te nemen, alleen de maan en Venus zijn helderder. Met een telescoop kunnen details als stofstormen of de ijskap op de zuidelijke pool waargenomen worden.

In planetaria over de wereld worden Mars-avonden georganiseerd. De Hubble zal een close-up portet van Mars maken.

21 doden na vliegtuigcrash Haiti

Een passagiersvliegtuigje met 21 mensen aan boord is vlak na het opstijgen van het vliegveld Cap-Haitien neergestort in een suikerrietveld op HaÔti. Alle inzittenden (19 passagiers en twee bemanningsleden) kwamen om.

Ooggetuigen zagen rook uit het twee-propellor vliegtuigje (een DASH-7 van Canadese makelij) komen, een explosie volgde en het vliegtuigje stortte neer, waarna het in brand vloog. Een lokaal radio-station meldt, dat ťťn van de deuren van het Tropical Airways toestel niet goed gesloten zou zijn en opensprong nadat het vliegtuig opsteeg.

Politie Limburg laat 100 zware misdrijven liggen

In Zuid-Limburg heeft de politie met zoveel misdaadzaken te kampen dat zeker 100 zware misdaden, waaronder geweld- en zedenmisdrijven, 'op de plank' blijven liggen, zo meldt de Telegraaf vandaag. Burgemeester Leers van Maastricht heeft groot alarm geslagen over het tekort aan politiemensen om de misdaadlawine te kunnen stuiten.

Volgens Leers zijn er in het zuiden van Limburg al drie keer zoveel rechercheurs actief als normaal, en nog is dat veel te weinig.

De Maastrichtse burgervader is ook boos op minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken), die weigert om Maastricht extra te betalen om de peperdure politie-invallen in het beruchte woonwagenkamp Vinkenslag te financieren. Die invallen hebben de politie een 'godsvermogen' gekost, maar de VVD-bewindsman oordeelt dat dit onder het normale, te verwachten, politiewerk valt. Geen unieke situatie, dus geen inval-subsidie, zo oordeelt Remkes.

Volgens Leers zijn er dit jaar tot dusver 10.000 manuren door eigen politiemensen in de Vinkenslag gestoken. Daar boven op komen nog eens 10.000 uur door mensen van de Koninklijke Marechaussee en het KLPD. Leers: ''Ik kan mij niet voorstellen dat uitgerekend een VVD'er de betrouwbaarheid van de overheid op het spel wil zetten. Hij heeft ons geprezen en Maastricht als voorbeeld genoemd. En dan zou ik nu moeten zeggen het geld is op. Als er volgende week weer wietplanten staan in Vinkenslag, dan trekken we weer naar binnen. Dan ga ik mij niet eerst afvragen of we daar wel geld voor hebben''.

PvdA-Kamerlid Timmermans pikt de weigering van Remkes niet, en zal nadere vragen stellen.

Tien jaar Turkse cel dreigt voor R'damse vrouwen

De drie Rotterdamse vrouwen die op 10 juni van dit jaar in de Turkse badplaats Antalya werden gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan heroÔnesmokkel, hangt een lange celstraf boven het hoofd. Aanvankelijk werden vijf jonge vrouwen aangehouden, maar twee van hen werden al snel op vrije voeten gesteld. Behalve de Nederlandse vrouwen werden ook zes mannen van Turkse komaf aangehouden. Van hen werden er drie vrijgelaten.

De Turkse openbare aanklager Ysuf Hakkidogan zei gisteren, aan de vooravond van het proces in een snikheet Izmir, dat de drie vrouwen 10 jaar Turkse cel te wachten staat. Morgen neem de strafzaak haar aanvang.

De zusjes Annemaria S. (27) en Eunice S. (19), en hun nichtje Linda Maria F. (21), werden indertijd aangehouden met 23 kilo heroÔne in hun koffers. De Rotterdamse vrouwen, van Kaapverdische komaf, zitten momenteel in een strafinrichting in Izmir. Een speciale rechtbank zal zich over de strafzaak buigen, omdat dat drugshandel volgens het Turkse rechtssysteem onder staatsveiligheid valt. Alleen de staatsveiligheidsrechtbanken zijn bevoegd om deze zaken te behandelen.

Van Agt hielp Wim Kan

Oud CDA-premier Dries van Agt bezocht in het begin van de jaren 80 in het geheim politiek-cabaretier Wim Kan aan de vooravond van zijn oudejaarsconference. Volgens Van Agt merkte Kan bij de voorbereiding dat hij de CDA'er niet zo goed kon imiteren.

Van Agt zat indertijd als demissionair premier in formatiebesprekingen met de toenmalige leiders van de PvdA en D'66, Joop Den Uyl en Jan Terlouw. Hij verliet die onderhandelingen onder het mom dat het staatsbelang riep en spoedde zich naar Wim Kan. Daar moest hij een band inspreken en allerlei bewegingen maken, waarna de cabaretier uiteindelijk zijn imitatie ten beste kon geven.

Van Agt onthulde dit gisteren in het avondvullende VPRO-programma Zomergasten, dat dit jaar gepresenteerd wordt door Joost Zwagerman.

Palestijnen

In dat programma zei Van Agt ook dat hij zich in de jaren 80 naar eigen zeggen te weinig kritisch heeft uitgelaten over IsraŽl. Volgens hem leefde in die jaren de algemene opvatting dat de Joodse staat niet tot onrechtmatige daden in staat was jegens de Palestijnen. Van Agt zegt in de loop van de jaren 80 en begin jaren 90 een andere kijk op de Palestijnse zaak te hebben gekregen, zeker nadat hij directeur werd van een Palestijnse universiteit in Jeruzalem.

Om de huidige situatie in het conflict tussen de Palestijnen en IsraŽl te doorbreken ziet hij maar ťťn oplossing: de VS zouden IsraŽl moeten dwingen de bezette gebieden op te geven en alle nederzettingen ontruimen. Daarna zouden de Palestijnen een eigen staat moeten krijgen, en zou het leger van de VS voor de veiligheid van IsraŽl moeten zorgen, door de grenscontrole ter hand te nemen. Van Agt acht de VS als enige in staat om orde op zaken te stellen in het gebied. Een gezamenlijke IsraŽlische/Palestijnse samenleving is volgens Van Agt onmogelijk: ''Daarvoor is teveel gepasseerd''.

Van Agt, zelf oud hoogleraar strafrecht, uitte ook zware kritiek op de weigering van de VS om het ICC (Internationale Strafhof) te erkennen: ''Schandelijk'' noemde hij dat. Op de vraag van Zwagerman of Van Agt zich niet beter kon aansluiten bij Femke Halsema, gezien zijn huidige standpunten, antwoordde Van Agt nog steeds het meeste terug te vinden in het CDA. Alhoewel hij soms met ''zielenpijn'' op zijn partij stemt.

2500ste registratie!

Het is zover, op zondag konden de 2500ste speler begroeten. De eer gaat naar SkipZ. Helaas voor hem zijn er geen punten aan verbonden.

Overigens heeft niet iedereen die geregistreerd is ook een compleet team. Het aantal volledige teams bedraagt 2336. Ik wil van de gelegenheid gebruik maken iedereen er nogmaals op te wijzen dat een volledig team (dus 2 coureuers, een motor, een chassis en een bandenmerk) noodzakelijk is; een incompleet team krijgt geen punten.

Flagellanten geselen zichzelf in ItaliŽ

De processie van ongeveer 4000 flagellanten heeft zondag in de Zuid-Italiaanse plaats Guardia Sanframondi 150.000 mensen op de been gebracht. De gelovigen in de optocht geselen zichzelf naar middeleeuws gebruik door zich tot bloedens toe op de rug slaan.

De religieuze tocht werd voor het eerst in de zeventiende eeuw gehouden en trekt tegenwoordig nog eens in de zeven jaar door de straten van Guardia Sanframondi. De boetelingen bewerken er hun rug met een puntig voorwerp of dunne ijzeren kettingen. In hun handen dragen ze een kruis, terwijl hun gezicht is verborgen onder een witte capuchon.

Volgens de president van de regio Napels, Antonio Bassolino, is de processie "een unieke uiting van een oud en sterk geloof en een traditie van gezamenlijke identificatie".

Koning van Swaziland vindt elfde vrouw

Laydock had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De laatste absolute monarch van Afrika, koning Mswati III van Swaziland, heeft een elfde vrouw gevonden. Volgens de Swazilandse krant The Sunday Times heeft de koning een boete betaald voor zijn huwelijk met de 17-jarige Noliqwa Ntentesa.

Bij het vinden van zijn achtste vrouw vaardigde Mswati een regel uit die het jonge maagden voor vijf jaar verbood om seks te bedrijven. Mswati voerde de wet twee jaar geleden in om de opmars van HIV en aids tegen te gaan. De meisjes moeten een kwastje dragen, waaruit hun kuisheid blijkt.

De koning, die bekend staat als Ngonyama (leeuw), neemt het zelf niet al te nauw met de onaanraakbaarheid van de maagden. Vorig jaar liet hij een schoolmeisje ontvoeren om haar tot zijn tiende vrouw te maken. Ook de vader van vrouw nummer 11 sprak in de krant over een ontvoering, maar zei niet voldoende geld te hebben om de koning voor de rechter te dagen.

Volgens traditie mag de koning van Swaziland elk jaar een vrouw uitzoeken bij de `rietendans` die deze week plaatsvond. Tijdens dit nationale feest dansen zo`n twintigduizend schaarsgeklede meisjes voor hun koning.

Mswati's harem is overigens minimaal in vergelijking met die van zijn vader, koning Sobhuza II. Die liet bij zijn dood in 1982 zeventig weduwen achter.
Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.