Tien jaar Turkse cel dreigt voor R'damse vrouwen

De drie Rotterdamse vrouwen die op 10 juni van dit jaar in de Turkse badplaats Antalya werden gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan heroïnesmokkel, hangt een lange celstraf boven het hoofd. Aanvankelijk werden vijf jonge vrouwen aangehouden, maar twee van hen werden al snel op vrije voeten gesteld. Behalve de Nederlandse vrouwen werden ook zes mannen van Turkse komaf aangehouden. Van hen werden er drie vrijgelaten.

De Turkse openbare aanklager Ysuf Hakkidogan zei gisteren, aan de vooravond van het proces in een snikheet Izmir, dat de drie vrouwen 10 jaar Turkse cel te wachten staat. Morgen neem de strafzaak haar aanvang.

De zusjes Annemaria S. (27) en Eunice S. (19), en hun nichtje Linda Maria F. (21), werden indertijd aangehouden met 23 kilo heroïne in hun koffers. De Rotterdamse vrouwen, van Kaapverdische komaf, zitten momenteel in een strafinrichting in Izmir. Een speciale rechtbank zal zich over de strafzaak buigen, omdat dat drugshandel volgens het Turkse rechtssysteem onder staatsveiligheid valt. Alleen de staatsveiligheidsrechtbanken zijn bevoegd om deze zaken te behandelen.