Gastcolumn: Politiek Correct

Geboren en getogen als kinderen van een lagere schooljuf is het er bij ons in huis nogal ingestampt. Respect hebben voor de medemens, beleefdheid, en enkel politiek correcte uitspraken. Zover ik weet is dit alleen aangeslagen bij mijn zus, die nu psychologe is. Mijn oudste broer trekt zich er weinig van aan, mijn andere broer is binnenshuis asociaal en ik ben het verst van de boom gerold.

Alhoewel ik mijzelf niet asociaal vind, ben ik meestal verre van politiek correct, sterker nog, ik heb er een hekel aan. Pas tijdens een potje scrabble werd het me duidelijk. Politiek Correcte mensen zijn NO FUN!

Neem nou het weekblad de Donald Duck, hierin staan verschillende stripjes met verschillende niveaus van correctheid. Ik noem een Rakker, het ondeugende hondje, met altijd wel een moraal. Hiawatha die ook wat normen en waarden leert, en Willy Wortel, die nog nooit een lekkere wijven machine voor zichzelf heeft gemaakt. Helaas staat er om de tijd ook wel eens een verhaaltje in van Mickey Mouse GADVERDAMME! Mickey Mouse is zo'n mierzoet MIETJE! Keer op keer behoedt hij Goofy met een afkeurend vingertje voor het slechte. Hij heeft nog nooit een joint gerookt en pikt alle streken van die cocktease Minnie.
Gelukkig maakt Donald The Man Duck dit goed. Donald is cool, Donald slaat zijn neefjes, gaat op de vuist met zijn buurman, breekt in, steelt, is jaloers, gaat over lijken in de liefde en heeft schijt aan moralen. Precies de eigenschappen waar ik van houd in een eend.

In films is het vaak al niet veel beter. De grote boze film mensen houden nog steeds niet genoeg van badguys. In Amerika niet, en ook in Nederland niet. Neem nou een film als Costa, een film die voor een beetje filmkijker niet meer is dan tijdverdrijf (en dat alleen als je je punniksetje nergens meer kan vinden). Deze film had zoveel potentie wat verloren is gegaan aan politieke correctheid.
Daan Schuurmans speelt hierin een propper, niks mis mee, behalve dan dat hij zichzelf vele malen cooler vindt dan hij echt is. Hij played zo'n domme doos Verbaan, LIJKT HET! Maar aan het eind, blijven ze toch een stelletje. Op zich zou het voor de kijker veel leuker zijn geweest als hij, nadat hij Katja had genomen, had gezegd: 'Schatje, ik ben een player, ga lekker naar huis bij iemand anders uithuilen.' BAM, aftiteling, afgelopen!
Een ander voorbeeld, menig man had de film Titanic een stuk beter verdragen als Leonardo Kate Winslet van d'r vlot af had getrapt met de woorden: 'We met three days ago woman, get your own piece of wood.'


Het lijkt me een gangbare mening als ik zeg: 'politiek correct is saai.' Want wie heeft er niet zitten genieten van de ongezouten kritiek van de Idols jury? Heerlijk lijkt het me om zo'n wannabe te vertellen dat hij geen talent, en al helemaal geen persoonlijkheid heeft. Het 'Dat kan je niet maken!' effect is het leukste van televisie. In Japan snappen ze het, daar is een simpel programma waarin een reporter de straat op gaat en jonge meisjes geld aanbiedt om de grootste geheimen van hun beste vriendin op tv te vertellen. Genieten dus.

Helaas is het niveau in Nederland en de States nog ver te zoeken. Persoonlijk zie ik een sprankje hoop in de Remia reclame met de gebraden duiven. Hopelijk maken ze me snel blij met een nieuw smaakje, ééntje die prima samen gaat met gebakken baby.