Politie Limburg laat 100 zware misdrijven liggen

In Zuid-Limburg heeft de politie met zoveel misdaadzaken te kampen dat zeker 100 zware misdaden, waaronder geweld- en zedenmisdrijven, 'op de plank' blijven liggen, zo meldt de Telegraaf vandaag. Burgemeester Leers van Maastricht heeft groot alarm geslagen over het tekort aan politiemensen om de misdaadlawine te kunnen stuiten.

Volgens Leers zijn er in het zuiden van Limburg al drie keer zoveel rechercheurs actief als normaal, en nog is dat veel te weinig.

De Maastrichtse burgervader is ook boos op minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken), die weigert om Maastricht extra te betalen om de peperdure politie-invallen in het beruchte woonwagenkamp Vinkenslag te financieren. Die invallen hebben de politie een 'godsvermogen' gekost, maar de VVD-bewindsman oordeelt dat dit onder het normale, te verwachten, politiewerk valt. Geen unieke situatie, dus geen inval-subsidie, zo oordeelt Remkes.

Volgens Leers zijn er dit jaar tot dusver 10.000 manuren door eigen politiemensen in de Vinkenslag gestoken. Daar boven op komen nog eens 10.000 uur door mensen van de Koninklijke Marechaussee en het KLPD. Leers: ''Ik kan mij niet voorstellen dat uitgerekend een VVD'er de betrouwbaarheid van de overheid op het spel wil zetten. Hij heeft ons geprezen en Maastricht als voorbeeld genoemd. En dan zou ik nu moeten zeggen het geld is op. Als er volgende week weer wietplanten staan in Vinkenslag, dan trekken we weer naar binnen. Dan ga ik mij niet eerst afvragen of we daar wel geld voor hebben''.

PvdA-Kamerlid Timmermans pikt de weigering van Remkes niet, en zal nadere vragen stellen.