Seksverdachte was informant voor politie

Één van de verdachten in de Eindhovense ontuchtzaak was informant bij de Regiopolitie Brabant Zuid-Oost. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch in een brief aan de rechter-commissaris bevestigd. Het gaat om K. uit Weert, die wordt verdacht van ontucht met minderjarige jongens. Een van de andere verdachten in de zedenzaak is oud-PSV-directeur Fons Spooren.

De advocaat van K., Jan-Heijn Kuijpers, liet eerder al weten dat zijn cliënt zich door justitie voelde 'geofferd en afgebrand als informanta'. K. informeerde zijn contactpersonen bij de Criminele Inlichtingen Eenheid van de politie over mogelijke criminele feiten die plaatshadden in het Eindhovense Anne Frankplantsoen, aldus de raadsman. Het plantsoen is sinds jaren een gedoogde ontmoetingsplaats van homoseksuelen.

Een informant mag zelf geen strafbare feiten plegen, maar K. deed dit wel, zonder dat hij het besefte. Dit beweert zijn advocaat. K. had seks met jongens vanaf 16 jaar oud, waarvoor hij betaalde, wat verboden is volgens de wet. Volgens Kuijpers heeft K. dit ook aan de polite laten weten, maar die zouden tegen hem niet hebben gezegd dat dit strafbaar is.

De advocaat wil de rechter duidelijk gaan maken, dat de politie de criminele handelingen van K. bewust door de vingers heeft gezien. K. is dan geen gewone informant, maar in feite een criminele burgerinfiltrant, stelt Kuijpers. Deze opsporingsmethode is verboden in Nederland. De raadsman wil zeven getuigen van justitie en politie horen. Als wordt bewezen dat zij wisten dat hun informant ontucht pleegde, moet het OM de zaak niet-ontvankelijk laten verklaren, zegt de advocaat.

In de brief aan de rechter-commissaris in Den Bosch stelt de officier van justitie evenwel dat het strafrechtelijk onderzoek tegen K. niet is begonnen 'op basis van door hemzelf verstrekte informatie'. Volgens het Openbaar Ministerie worden alle elf verdachten op basis van hetzelfde onderzoek vervolgd. Voor hen kan de uitkomst dus ook van groot belang zijn.

Verder wil het OM niets zeggen. 'We zijn verbijsterd dat de advocaat de correspondentie op straat heeft gegooid.'

Het OM verdenkt Fons Spooren. van ontucht met minderjarigen en van poging tot zware mishandeling, omdat hij onbeschermde seks met enkele jongens zou hebben gehad terwijl hij is besmet met HIV.