Hittegolf Nederland zorgt voor gevaren

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens Meteo Consult in Wageningen zal het de komende tien dagen gevaarlijk weer zijn. De temperatuur zal de extreme waarden van 30 tot 35 graden in de schaduw bereiken. Meteoroloog Reinout van den Bom van Meteo Consult zegt dat er ook nauwelijks wind zal zijn waardoor verkoeling uitblijft.

Ook 's nachts zal het kwik met moeite onder de twintig graden komen, waarna de volgende dag er weer een zinderende hitte van boven de 30 graden zal zijn. Ziekenhuizen, verzorgingsinstellingen, brandweer, politie, gebruikers van het spoorwegennet en diverse overheidsinstanties hebben inmiddels hun voorbereidingen op het tropische weer getroffen.

Boven bosrijke gebieden zoals de Veluwe worden extra controle vluchten van de brandweer uitgevoerd vanwege een grotere kans op bos- en heidebranden. Daarvoor worden de komende tijd twee patrouillevliegtuigen ingezet.

Ook kan de warmte de infrastructuur van wegen en bruggen ontregelen. De hitte kan tot uitzetting van de bewegende brugdelen leiden. Automobilisten moeten er bovendien rekening mee houden dat vanwege aanhoudende warmte het wegdek glad wordt doordat teer smelt. Lilian Ruiters van ProRail zegt dat er zich complicaties kunnen voordoen in het spoorwegennet vanwege het uizetten van de rails door warmte. Hierdoor kan de rails buigen, en ontstaat er gevaar dat de trein kan ontsporen.

Het UMC in Utrecht waarschuwt dat de komende week uitputting en uitdroging kunnen voorkomen, en raadt mensen en met name ouderen aan veel water te drinken.