IsraŽl gaat nog eens 443 Palestijnen vrijlaten

Movinghead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

IsraŽl gaat woensdag 443 Palestijnse gevangenen vrijlaten. Dat heeft het IsraŽlische kabinet besloten. Vorige week maakte Jeruzalem al bekend 540 Palestijnse gevangenen te zullen laten gaan.

De Palestijnen hadden IsraŽl opgeroepen om alle Palestijnen in IsraŽlische gevangenissen, naar schatting ongeveer 6000 personen, vrij te laten.

De IsraŽlische media meldden eerder dat de regering de criteria zou verruimen waaraan de gevangenen moeten voldoen om vervroegd vrijgelaten te kunnen worden. Daarover heeft het kabinet echter nog geen beslissing genomen.

Schietpartij in Bethlehem

Kort na het bekend worden van dit nieuws, vond er een schietpartij plaats in Bethlehem. Hierbij raakten zeker vier IsraŽliŽrs gewond. Het gaat om een vrouw en drie van haar kinderen. De vrouw is er slecht aan toe.

De aanslag vond plaats bij een controlepost van het IsraŽlische leger. Eerder schoot het IsraŽlische leger bij een controlepost ten zuiden van Ramallah een Palestijn dood.

De aanslag is opgeŽist door Al-Aqsa Martelarenbrigade. Tussen IsraŽl en een aantal Palestijnse groeperingen geldt sinds 29 juni een staakt-het-vuren, dat tot nu toe door beide zijden redelijk wordt gerespecteerd. Al-Aqsa sloot zich niet aan bij het staakt-het-vuren, maar kondigde een eenzijdig bestand af. Dat werd enkele uren voor de aanslag nog opnieuw bevestigd.

IsraŽl droeg in juli de controle over Bethlehem over aan de Palestijnen. De terugtocht was onderdeel van de routekaart naar de vrede, die een einde moet maken aan het geweld tussen de partijen.