FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 juni 2003

Story: nieuws Maxima bewust op woensdag

Het nieuws dat Máxima zwanger is, is bewust op een woensdag openbaar gemaakt. Dat stelt hoofdredacteur Hoogeveen van roddelblad Story. Doordat de roddelbladen op woensdag verschijnen hebben zij nu het nakijken.

Er komt geen extra Story naar aanleiding van het nieuws. "In onze nieuwste editie schrijven we toch al over de zwangerschap, omdat een tipgever de prinses heeft gezien op de afdeling gynaecologie in Leiden."

Roddelblad Weekend kon het nieuws echter niet goed gebruiken. Het blad schreef in de uitgave van vandaag juist dat er voor het prinselijke paar nog geen zwangerschap inzat. Dat zou mogelijk zijn veroorzaakt door een ziekte van Willem-Alexander.

Oostenrijk: 2 doden bij ambulance-ongeval

In Oostenrijk zijn woensdagmiddag twee mensen om het leven gekomen toen een ambulance op twee personenauto's botste. Vier anderen raakten zwaargewond.

De ambulance was op weg naar een ongeval met een schoolbus, waarbij vier mensen gewond waren geraakt, toen hij in een hevige regenbui de twee tegemoetkomende auto's raakte. De brandweer moest de auto's openknippen, voordat de slachtoffers eruit konden worden gehaald. Twee reddingshelicopters en een andere ambulance hebben de slachtoffers naar het ziekenhuis vervoerd.

Eén van de doden is een passagiere uit een personenauto, de andere de dokter die zich in de ambulance bevond. Volgens ooggetuigen viel de arts na de botsing uit de ambulance en kiepte de auto daarna om, waardoor de 30-jarige dokter platgedrukt werd. De beide verplegers die in de ziekenwagen zaten raakten slechts lichtgewond.

Op de plaats van het ongeluk hebben zich de afgelopen acht jaar al vijf ongelukken met dodelijke afloop voorgedaan.

Dode en zwaargewonde bij explosie in Made

Het Brabantse Made is vanmiddag opgeschrikt door een explosie op de plaatselijke scheepswerf. Bij deze explosie vond een 51-jarige man uit Oosterhout de dood, een ander raakte zwaargewond en is per ambulance naar het ziekenhuis in Breda vervoerd. De explosie deed zich voor tijdens laswerkzaamheden aan een boot.

Tijdens het ongeval waren naast de slachtoffers nog ongeveer 13 personen aan het werk. Deze zijn verder ongedeerd. Door de explosie ontstond geen brand of schade aan de werf. Volgens de politie heeft het ongeval een technische oorzaak en heeft men samen met de arbeidsinspectie een onderzoek ingesteld.

Met dank aan Maf voor het herschrijven en submitten van dit nieuws! En natuurlijk ook pven voor het submitten!

Rellen in Amerikaans stadje

N-I-X herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

In Benton Harbor, een Amerikaans stadje van 12.000 inwoners aan Lake Michigan zijn maandag- en dinsdagnacht tien tot vijftien mensen gewond geraakt bij rellen. Deze ontstonden na de dood van een zwarte motorrijder tijdens een achtervolging door de politie. Tenminste vijf gebouwen, waaronder het hoofdbureau van politie en het stadhuis van Benton Harbor, en vijf personenauto's werden in brand gestoken.

De ongeveer 150 militairen en honderd agenten zetten traangas in om dinsdagnacht de ongeveer 300 relschoppers te verjagen. Eén persoon liep schotwonden op, anderen kregen messteken. Er is inmiddels een avondklok ingesteld die voor de rest van de week geldt.

De onrusten braken maandag uit nadat een zwarte motorrijder bij een achtervolging door blanke agenten een ongeluk had gekregen, waarbij hij het leven verloor. Benton Harbor heeft een bevolking die voor 92,4 procent zwart is. Opvallend is dat de meeste politieagenten blank zijn. Volgens commissaris van de politie Samuel Harris is er echter geen sprake van rassenonlusten.

Inwoners van Benton Harbor zeggen echter dat de problemen het gevolg zijn van de jarenlange politieterreur. Het stadsbestuur heeft toegezegd onderzoek te doen naar het politieoptreden bij achtervolgingen. Het stadje, 160 kilometer van Chicago, was vroeger een bekende toeristenplaats, maar is economisch in verval geraakt.

Satellieten gaan werelderfgoed bewaken

Satellieten gaan in de toekomst het werelderfgoed van Unesco bewaken. Het bestuur van de organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de Verenigde Naties heeft daarvoor een overeenkomst bereikt met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De Amerikaanse NASA en de Indiase, Japanse, Canadese en Braziliaanse ruimtevaartorganisaties zullen ook benaderd worden voor dergelijke contracten. Het satellietprogramma moet vooral de ontwikkelingslanden helpen bij de bescherming van de in totaal 730 culturele en natuurlijke erfstukken.

Nederlandse werelderfgoed stukken zijn onder anderen de molens van Kinderdijk-Elshout en het Rietveld Schröder huis in Utrecht.

Gevangenen trouwen: huwelijksreis in 2036

Steven Mora (27) en Diana Zamora (25), twee gedetineerden in de Amerikaanse staat Texas, zijn dinsdag met elkaar getrouwd. Tot dusver hadden ze elkaar nog nooit ontmoet.

De gevangenissen van de twee zijn 208 kilometer van elkaar verwijderd. Een eventuele huwelijksreis zal tot 2036 uitgesteld moeten worden, dan komt Zamora namelijk op vrije voeten.

Mora werd verliefd op Zamora, nadat hij haar op televisie had gezien. De twee gevangenen begonnen elkaar daarop te schrijven, met het huwelijk als resultaat.

Mora mag, mits hij zich goed gedraagt, over een jaar naar huis. Zamora zal tot het jaar 2036 moeten wachten. Ze werd in 1997 veroordeeld vanwege de moord op een zestienjarig meisje, die haar rivale in de liefde zou zijn geweest.

Truck verliest seksspeeltjes op snelweg in Engeland

Spotter2 vertaalde en de submitte het volgende:

Foto: ic BirminghamGrote chaos op een snelweg in Engeland vandaag nadat een lading seksspeeltjes in een vrachtwagen vlam vatte. De lading opblaaspoppen, plastic borsten en zweepjes kwam op de weg terecht en zorgde voor een groot oponthoud op de snelweg M6.

De brandweer kon één van de opblaaspoppen redden. Een brandweerman zei dat dit het meest bizarre ongeluk is dat hij in zijn carrière heeft meegemaakt.

De La Rosa: "Schumi de beste"

Ferrari-coureur Michael schumacher was de beste coureur tijdens de Grand Prix van Canada. Dat concludeert McLaren-testcoureur Pedro de la Rosa.

"Michael Schumacher won de race omdat hij gewoon de beste was", aldus de Spanjaard. "Ik denk niet dat hij de beste auto had om mee te strijden voor de overwinning, maar toch heeft hij een fantastische race gereden en had hij een geweldige strategie. Fernando Alonso was de snelste, maar hij had de verkeerde strategie, waardoor hij geen podium binnen kon slepen."

Ook het team van Williams kon rekenen op de complimenten van De la Rosa.

"Over het algemeen gezien heeft Williams zich het sterkst verbeterd. De auto werkt nu goed op langzamere circuits zoals in Monaco, maar ook in Canada werkt hij goed. Daarom denk ik dat ze nog weleens voor een grote verrassing kunnen zorgen aan het einde van het seizoen."

Wurz schrijft nieuwe Mac af

Op de eerste testdag in Jerez heeft McLaren-testcoureur Alexander Wurz een nieuwe MP4/18 afgeschreven. De lange Oostenrijker kwam er met enkele kneuzingen en een brandwond in zijn nek vanaf.

Vorige week was Kimi Räikkönen ook al betrokken bij een crash met de nieuwe wagen. De oorzaak van de crash van Wurz ligt niet vast, hoewel het team te kennen geeft dat er geen mechanische oorzaak aan ten gronslag ligt.

Räikkönen was ook actief tijdens de test op Jerez en noteerde de snelste rondetijd in de nieuwe Mac. Williams-testcoureur Marc Gené volgde de Fin op 0,8-seconde, die op zijn beurt Cristiano da Matta achter zich aan had. Hekkensluiters waren Pedro de la Rosa en Alexander Wurz op plaats vier en vijf.

MP4/18 faalt bij crashtest

De nieuwe McLaren blijkt de crashtest van de FIA niet te hebben doorstaan. Dat meldt de Duitse krant Die Welt. Nadat de MP4/18 al enkele keren zonder duidelijk aanwijsbare reden de baan afvloog, lijkt er nog meer tegenslag in het vat te zitten.

De krant concludeerde dat de MP4/18 haar debuut in ieder geval niet over anderhalve week op de Nurburgring zal maken. In hetzelfde krantenartikel maakte een anonieme bron uit de hoek van de FIA zijn opwachting. Hij wist te vertellen dat de problemen waar McLaren mee kampt zo groot zijn, dat ze pas over enkele maanden met een oplossing kunnen komen.

Norbert Haug van Mercedes Motorsport was er gauw bij om op het artikel te reageren. "Geen enkel team doorstaat de eerste crashtest. Er is geen enkele FIA-test die wij niet succesvol kunnen afronden. We zullen deze tests op tijd voltooien zonder de introductie van onze nieuwe auto te vertragen."

Het laatste officiële bericht van McLaren zegt dat de nieuwe auto pas na de Britse GP kan worden ingezet.

"Vernietig computer van muziekpiraten"

bierfanaatje en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De voorzitter van een Amerikaanse senaatscommissie heeft een duidelijke aanpak van het tegengaan van illegaal downloaden voor ogen. Geef hooguit twee waarschuwingen aan mensen die illegaal muziek binnenhalen, maar vernietig bij een derde overtreding de computer van de gebruiker.

Senator Orrin Hatch van Utah zei dit dinsdag tijdens een commissiezitting over de schendingen van auteursrecht. De aanpak die hij voor ogen heeft is echter in strijd met de huidige Amerikaanse wetgeving op het gebied van hacking. Daarbij is niet duidelijk of zo'n tegenaanval technisch haalbaar is.

Discotheek Escape mag weer open

Movinghead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amsterdamse discotheek Escape mag haar deuren weer openen. Dat heeft burgemeester Cohen besloten. De Escape moest eind mei sluiten nadat er bij een grote inval tientallen wikkels met coke, een kleine 200 pillen en buisjes GHB waren gevonden.

De discotheek blijft op voorstel van de eigenaren voorlopig op zondagavond gesloten. Het contract met de organisator van de feesten op die avond, de avond dat de inval plaatsvond, is stopgezet. Er zijn inmiddels voldoende maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen.

Douane vindt 380 kilo cocaïne

s7eph4n had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het laadruim van een vliegtuig heeft de douane op Schiphol 380 kilo cocaïne gevonden. De drugs was in rugtassen verpakt en kwam met een vliegtuig vanuit het Caribisch gebied.

De douane schat de straatwaarde van de drugs op ongeveer 20 miljoen euro. Het Cargo Harc-team Shiphol, een
samenwerkingsverband tussen Koninklijke Marechaussee, de FIOS-ECD en de douane, is een onderzoek gestart. Daarbij zijn nog geen arrestaties verricht.

De douane inspecteerde het toestel op basis van een risicoanalyse, maar had geen aanwijzingen dat er in het vliegtuig drugs zouden zitten.

Máxima is al drie maanden zwanger

Prinses Máxima is al drie maanden zwanger. Het nieuwe kindje wordt de troonopvolger van Willem-Alexander. Nieuwszender Business Nieuws Radio (BNR) meldde dit vanmiddag op basis van een e-mail die de prinses naar haar vrienden en familie zou hebben gestuurd. Om 17.00 uur werd het nieuws door de Rijks Voorlichtings Dienst (RVD) bevestigd (voor 17.00 uur ontkende de RVD het nieuws nog):
"Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is in verwachting.
De geboorte van het eerste kind van Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima is voorzien voor medio januari 2004.
De Prins en de Prinses laten weten 'dankbaar en blij' te zijn."

Máxima zwanger!Volgens Business Nieuws Radio schreef Máxima in de e-mail dat ze al drie maanden zwanger is en dat de baby begin januari geboren zou moeten worden. Verder noemde ze de zwangerschap een schok, maar zouden zij en Willem-Alexander er wel erg gelukkig mee zijn. Ook geeft ze in de e-mail, die gedeeltelijk Engels en gedeeltelijk Spaans is, aan dat het om een eenling gaat.

Laatste update: 17:03 uur

Nieuw-Zeelanders leren koeien lezen

In Nieuw-Zeeland wordt koeien geleerd te lezen in de hoop dat ze boeren tijd en geld kunnen besparen. Onderzoekers hopen dat de koeien de borden kunnen lezen, zodat ze weten door welke poorten ze moeten naar de melkmachines.

Wetenschapper Jenny Jago zegt dat de koeien al beginnen te begrijpen wat de borden betekenen. "We zijn reeds op het punt aangekomen dat ze onderscheid tussen aanwijzingsborden kunnen maken", zegt Jago. "Nu moeten we nog te weten komen wat ze precies in het bord kunnen onderscheiden."

Ezels trouwen met elkaar

In Zuid-India zijn twee ezels met elkaar getrouwd. Bij de trouwceremonie waren meer dan honderd mensen aanwezig. De ezels zijn in de echt met elkaar verbonden, omdat de lokale bevolking gelooft dat dit regen op het land zal brengen.

De bruidsezel heet Ganga, naar de rivier die als heilig beschouwd wordt. De bruidegomsezel heet Varuna, genaamd naar de Hindoestaanse god van het water. De bevolking hoopt dat de goden spoedig regen op het droge land zal laten neerkomen.

Straatnaamborden stelen om 'perverse' reden

Archaon had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie Eindhovenaren van 19 en 21 hebben wel een hele vreemde hobby. Ze werden afgelopen nacht om 03:15 uur aangehouden op de Mechelenlaan omdat ze bezig waren het straatnaambordje met de 'Aarschotlaan' van de muur te schroeven. In de auto hadden ze ook het bordje 'Laarstraat' liggen.

De jongens verklaarden achteraf dat ze het leuk vonden om bordjes te verzamelen waar het woord 'aars' in zat. Het trio zit voor onderzoek in de cel.

Utrechtse balkons gevaarlijk door roest

jeroenstampy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gemeente Utrecht vreest voor een zelfde ramp als in Maastricht met balkons. De stalen draagbalken van balkons in een deel van de wijk Hoograven zijn mogelijk door roest aangetast. De gemeente heeft huiseigenaren in deze wijk dinsdag gewaarschuwd.

De waarschuwing van de gemeente volgt na een melding van een aannemer die bij twee woningen ernstige roestvorming in de steunbalken constateerde. Het draagvermogen was daardoor sterk afgenomen. De desbetreffende balkons zijn daarop met stempels gestut.

Als de balkons goed onderhouden zouden worden, zou de kans op doorroesten klein zijn, aldus de aannemer.

Canada voert homohuwelijk in

jeroenstampy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Canada is het derde land ter wereld dat het mogelijk gaat maken voor homo-paren om te trouwen. Binnen enkele weken zal een wetsvoorstel worden opgesteld dat stellen van gelijk geslacht het recht heeft om in het huwelijk te treden. Naast Canada kennen Nederland en België de mogelijkheid tot het sluiten van een homohuwelijk.

Canada voert het homohuwelijk mede in omdat rechters in het land de afgelopen tijd uitspraken hebben gedaan waarin de definitie van het huwelijk als een verbintenis tussen man en vrouw discriminatoir wordt verklaard en vervangen moet worden door 'een verbintenis tussen twee personen'.

Uit opiniepeilingen blijkt dat een kleine meerderheid van de Canadese bevolking voorstander is van het invoeren van het homohuwelijk.

Max van Heeswijk (US Postal) niet naar Tour

Max van Heeswijk van de US Postal - formatie van Lance Armstrong, zal niet deelnemen aan de Tour de France.
Dat klassiekerspecialist Van Heeswijk niet zou worden geselecteerd zat er al een beetje aan te komen. De Limburger moest wedstrijden in Amerika rijden, terwijl de meeste ronderenners uit de ploeg etappekoersen in Frankrijk en Spanje reden en op trainingskamp gingen.

Ploegleider Johan Bruyneel wees al zeven renners aan die Lance Armstrong in de Ronde van Frankrijk moeten bijstaan.

Dat zijn de Spanjaarden Manuel Beltran, Roberto Heras en José Luis Rubiera, de Tsjech Pavel Padrnos, de Rus Viatsjeslav Ekimov, de Colombiaan Victor Hugo Pena en de Amerikaan George Hincapie.

Floyd Landis, Guennadi Mikhailov en de Luxemburger Benoit Joachim komen nog in aanmerking voor de negende plaats in de selectie van US Postal.

Max van Heeswijk (Foto Wim Amels)

Nieuw in Japan: de 'gps-fiets'

In augustus zal in Japan de eerste fiets met gps (global positioning system) op de markt worden gebracht. Gps is het systeem om iemands plaats of locatie te bepalen met behulp van een satelliet. Ontwikkelaar en producent van de fiets is National Bicycle Industry, een onderdeel van Matsushita.

De fiets zal op de markt worden gebracht onder de merknaam ViVi. De ViVi wordt voorzien van een batterij waarmee het gps gevoed wordt.

Wat de fiets gaat kosten en of de tweewieler ook naar Europa komt, is niet bekend.

Amerikanen schieten Iraakse betogers neer

Woensdag hebben Amerikaanse militairen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zeker twee demonstranten doodgeschoten en twee anderen verwond. Dat hebben betogers gezegd. Een legerkapitein van de Amerikanen sprak alleen over twee gewonden.

De gewonden en doden zouden Iraakse oud-strijders zijn die woensdag met honderden voor het hoofdkwartier van het Amerikaanse bestuur in Irak demonstreerden. Bij die demonstratie sloegen zij onder meer in op een televisieploeg van het persbureau Reuters. Ook bekogelden zij met schoenen de auto's van VN-vertegenwoordigers en journalisten.

Toen de Amerikaanse bewindvoerder Bremer vorige maand het Iraakse leger ontbond, raakten honderdduizenden militairen hun baan kwijt. Sindsdien eisen zij onder meer op deze manier hun baan terug.

Balkenende: geen excuses Srebrenica

Spotter2 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er komt geen excuusbrief van de Nederlandse Staat aan de slachtoffers van de massamoord in Srebrenica. Dat zei premier Balkenende dinsdag in het afrondende debat over de rol die Nederland bij de val van de enclave in juni 1995 heeft gespeeld.

Het Nederlandse kabinet wil geen excuses aanbieden omdat zij zich niet schuldig acht aan de moorden. "Het aanbieden van excuses is gekoppeld aan het hebben van schuld en die schuld ligt bij de moordenaars,zoals Mladic en Karadzic", aldus Balkenende.

Na de val van de enclave werden meer dan achtduizend moslims vermoord. De Nederlandse militairen die in het gebied waren gelegerd hebben dit niet kunnen verhinderen.

Lamp van markt door ontploffingsgevaar

De looplampen die vanaf 11 juni door supermarktketen Aldi werden verkocht, worden door de fabrikant van de markt gehaald. De lampen kunnen namelijk ontploffen bij het opladen.

Het gaat om een halogeenlamp van het merk Topcraft, waarin een defecte weerstand zit. Die weerstand zou ervoor moeten zorgen dat de accu stopt met opladen als deze vol zit. Doordat dit nu niet gebeurt kan de spanning in de accu zo hoog oplopen dat de lamp kan exploderen.

Met dank aan brillie, Venxir en jeroenstampy voor de tip!

Kiwi's kunnen allergische reacties veroorzaken

jeroenstampy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het eten van kiwi's is niet zonder risico. Kinderen kunnen ernstige allergische reacties krijgen door het eten van de vrucht. Dat blijkt uit onderzoek van een ziekenhuis in Southampton.

Voor het onderzoek werden 300 mensen onderzocht, waaronder 80 kinderen. Vooral kinderen onder de vijf jaar reageerden allergisch op de kiwi. Dat ging zelfs zover dat sommigen in een shock belandden.

De Britse voedingsautoriteiten hebben ouders gevraagd alert te zijn.

Zoon brandweerchef sticht 40 branden

Teije Terhorst herschreef voor ons hetg volgende bericht, waarvoor dank!

De 19-jarige zoon van een Texaanse brandweerchef heeft volgens Dallas Morning News van afgelopen dinsdag uit verveling in het noorden van Texas ruim 40 branden gesticht.

De man werkte zelf als vrijwilliger bij de brandweer en zou hebben gezegd: "Ik verveel me, laten we brand stichten, dan kunnen we gaan blussen". Volgens de krant zit de man op dit moment vast op verdenking van brandstichting.

'Slachtoffers' van de brandstichting waren containers en leegstaande gebouwen uit de omgeving van Dallas en Cockrell Hill.

Man smijt barbecue van flat af

In Gorinchem heeft een 30-jarige Kroaat uit woede midden in de nacht zijn brandende barbecue van twaalf hoog naar beneden gesmeten. De barbecuer zat op zijn balkon van de torenflat aan de Koningin Wilhelminalaan te grillen toen hij brandweermensen vanaf beneden naar hem zag kijken. Hierop werd de man zo boos dat hij de barbecue over de reling van zijn balkon naar de brandweer smeet.

Het brandende gevaarte vloog rakelings langs de hulpverleners, de brandende inhoud belandde op het dak van een zijvleugel van de torenflat. Volgens de brandweercommandant waren ze gebeld door een bewoner die een brandlucht rook. ''Een deel van onze mensen ging boven poolshoogte nemen terwijl de rest de slangen alvast aansloot. Totdat wij een lint van vuur naar beneden zagen komen, wisten wij niet dat wij waren uitgerukt voor een barbecue''.

De Kroatische man is door de politie aangehouden. Volgens een buurvrouw is hij normaal gesproken een vriendelijke, wel wat luidruchtige, knul die altijd gedag zegt.

Van Stee nieuwe trainer Excelsior

Henk van Stee is benoemd tot opvolger van Adrie Koster als trainer van Excelsior.

De 42-jarige coach tekende voor drie jaar op Woudestein. Koster kreeg te horen dat hij na de nacompetitie bij de Kralingers moet vertrekken. De oefenmeester was zes jaar trainer van Excelsior. Van Stee werd in oktober vorig jaar bij AZ ontslagen.

Van Stee was daarvoor enkele jaren jeugdtrainer bij Feyenoord. De coach was ook in beeld als mogelijke trainer van Sparta.

Excelsior besloot zich te ontdoen van Koster nadat de club in 2003 slechts één van de zeventien competitieduels won. De ploeg eindigde op de zeventiende plaats in de Eredivisie en dreigt nu via de nacompetitie alsnog te degraderen.

Politiechef: Van der Graaf zeer gevaarlijk

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens Henk Doeland, projectleider van het omvangrijke rechercheteam dat het onderzoek uitvoerde naar de moord op Pim Fortuyn, is Volkert van der Graaf een ''bijzonder gevaarlijk'' mens. Doeland deed deze uitspraak in het politievakblad Recherche Magazine.

In het blad zegt Doeland verder dat hij twijfelt aan de onderzoeksmethode van het Pieter Baan Centrum (PBC) naar de geestesgesteldheid van Van der Graaf. ''Hij is door specialisten geestelijk gezond verklaard, liquideert iemand en zegt dat hij dat uit politieke overtuiging heeft gedaan. Wij moeten dus met zijn allen accepteren dat hij volkomen normaal is. Volgens mij had hij niet een politieke overtuiging. Hij gaf om dieren, dat was het. Ik denk niet dat het normaal is om iemand die je eigenlijk niet eens kent en met wie je ook geen rechtstreeks conflict hebt, zo koelbloedig te liquideren en in staat te zijn er met niemand over te praten''.

De projectleider vindt het ook maar niks dat Van der Graaf door de rechter werd vrijgesproken van het in bezit hebben van brandbommen. ''We zien dat de bij Van der Graaf gevonden chemicaliën wereldwijd worden gebruikt bij het vervaardigen van brandbommen voor het plegen van aanslagen. De verdachte komt ermee weg door te zeggen dat hij de materialen weliswaar heeft gekocht onder valse naam, maar er alleen maar scheikundeproefjes mee wilde doen. Wij hebben de rechter middels reconstructies laten zien dat er sprake is van gevaarlijk, professioneel materiaal waarmee je fantastische branden kan stichten.''

Doeland noemt de vrijspraak een vrijbrief voor andere activisten om dit materiaal in huis te halen.

Het is overigens hoogst ongebruikelijk dat politiemensen dergelijke uitspraken doen, zeker in dit geval omdat de zaak nog onder de rechter is. Begin juli moet Van der Graaf voorkomen in hoger beroep.

Feyenoord schrapt jeugdtoernooi

De broekriem wordt bij Feyenoord nog wat strakker aangehaald. Nadat eerder al enkele jeugdtrainers en twee jeugdelftallen van de begroting werden geschrapt, werd vandaag bekend dat de club ook het jaarlijkse jeugdtoernooi van het programma haalt.

"Zonder hoofdsponsor is het niet meer op te brengen", aldus Rob Baan op de website van de club. De technisch directeur van de Rotterdammers hoopt dat het toernooi doorgang kan blijven vinden, maar daarvoor is een sponsor noodzakelijk. Feyenoord organiseerde het evenement inmiddels zeven keer. Enkele weken geleden won PSV de meest recente editie.

Nieuw: Vriesdrogen ipv cremeren

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Zweden is een nieuwe techniek in ontwikkeling voor het 'verwerken' van lijken; vriesdrogen. Bij de techniek wordt het lichaam bevroren, waarna het door kleine trillingen in een poeder verandert. Het hele proces is milieuvriendelijk in tegenstelling tot bijvoorbeeld cremeren.

De Nederlandse uitvaartverzekeraar Yarden onderzoekt nu of de methode in de toekomst als alternatief kan dienen voor begraven of cremeren in ons land. Een nieuwe techniek zou welkom zijn doordat er in de toekomst steeds minder ruimte voor begraafplaatsen zal zijn. Ook worden aan cremeren vanwege milieu-eisen steeds strengere eisen gesteld. Zo moeten voor 2010 alle crematoria van filters zijn voorzien.

De vriesdroogtechniek wordt wereldwijd nog nergens toegepast.

MVV krijgt licentie voor seizoen 2003/04

Maastricht kan opgelucht ademhalen. De stad blijft verzekerd van Betaald Voetbal.

De KNVB maakte dinsdag bekend dat MVV zijn licentie voor de komende voetbaljaargang binnen heeft. Aanvankelijk kreeg de goudengidsdivisionist vanwege een schuldenlast van 1,5 miljoen euro geen licentie. Enkele geldschieters stelden de toekomst echter veilig.

Dertig sponsors stelt de komende drie jaar ieder jaar 500.000 euro beschikbaar. Nadat dinsdag een bankgarantie was afgegeven bij de notaris, ontving MVV de licentie.

Het Torentjesoverleg is terug van weggeweest

TheMosselman en jeroenstampy hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het door menigeen verfoeide Torentjesoverleg uit de Paarse kabinetten is terug. Iedere maandag zullen minister-president Balkenende en de vice-premiers Zalm (VVD) en De Graaf (D66) bij elkaar gaan zitten om de klokken gelijk te zetten.

Na de verkiezingen van 2002 kwam er vorig jaar een einde aan het wekelijkse overleg in het Torentje. De ''nieuwe'' politiek wilde af van 'achterkamertjespolitiek', omdat dit in strijd was met dualisme tussen kabinet en Tweede Kamer.

Het nieuwe Torentjesoverleg krijgt wel een heel ander karakter. Onder Paars overlegden de fractievoorzitters van de regeringspartijen met de premier en zijn vice-premiers over de grootste politieke hindernissen. Bij het nieuwe 'Torentjesoverleg' zijn geen fractieleiders aanwezig.

Microsoft klaagt spammers aan

Chapter_V had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vijftien afzenders van ongevraagde reclame via e-mail (spam) hebben een aanklacht aan de broek gekregen van Microsoft. De spammers zijn verantwoordelijk voor het versturen van 2.000.000.000 e-mails naar gebruikers van Hotmail en MSN.

Microsoft wil de spammers hard aanpakken omdat het bedrijf vreest dat veel abonnees hun e-mailaccount zullen opzeggen vanwege de vele spam.

Volgens schattingen zou 45% van alle dit jaar verstuurde e-mails uit ongevraagde reclameboodschappen bestaan. Dat kost de internetbranche zo'n 10 miljard dollar.

Belgen willen wereldrecord tandenpoetsen verbreken

Ruim 3.918 Belgen zijn van plan volgende week donderdag gelijktijdig hun gebit te gaan poetsen. Zij doen daarmee een aanval op het wereldrecord simultaan tandenpoesten, dat nu nog in Duitse handen is. Een studiegroep Tandgeneeskunde wist destijds 3.002 personen te mobiliseren.

Maar de Belgen willen meer. Dus wordt de kindergroep M-Kids en een heleboel tandpasta ingezet om het record te breken. Tijdens het kindermuziekfestival in het Belgische Mol zullen de deelnemers 1 minuut lang hun tanden poetsen. Om het wereldrecord te verbreken, maar uiteraard ook om het belang van goed poetsen nog maar weer eens te onderstrepen.

Drie miljoen euro van Rotterdams museum verduisterd

GYZ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij het museum Boymans van Beuningen in Rotterdam, een museum voor beeldende kunst, is drie miljoen euro achterover gedrukt. Dat heeft het museum dinsdag bekendgemaakt.

Het geld is net voor Pinksteren verduisterd. Dinsdag werd de actie ontdekt. De directie heeft daarop de politie ingeschakeld, die meteen een onderzoek is begonnen. Diverse rekeningen van eigenaar gemeente Rotterdam zijn geblokkeerd, waarmee zeker 2,2 miljoen euro is veiliggesteld.

Een administratief medewerker van het museum wordt van de verduistering verdacht.

Storing in SMS-verkeer KPN

Als gevolg van een technische storing bij KPN Telecom hebben ontvangers van sms'jes die vanaf het netwerk van het bedrijf werden gestuurd dinsdag vele kopieën van die berichten gekregen.

De storing vond plaats tijdens de aanpassing van apparatuur. Een zogenaamde retryfuncte was per ongeluk geactiveerd, waardoor berichten naar klanten van een andere telecomaanbieder nog een aantal maal werden verstuurd. Het probleem begon in de loop van de middag en heeft tot in de avond geduurd.

Ontploffing op charterschip Harlingen

Basecontrol had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een ontploffing op charterschip De Hollandia zijn dinsdagavond even buiten de haven van Harlingen vier gewonden gevallen. De slachtoffers liepen brandwonden en gebroken ledematen op en zijn naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

De explosie vond rond kwart voor zes plaats, terwijl er naast de bemanning ongeveer twintig mensen op het schip aanwezig waren. Zij hadden een dagje op de Waddenzee doorgebracht en waren op weg naar huis.

Volgens de politie is de explosie zo goed als zeker in de machinekamer veroorzaakt.

Gratis pc's voor minimahuishoudens A'dam

FunFactory had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gemeente Amsterdam gaat per jaar 1500 computers weggeven aan gezinnen die rond moeten komen van een minimuminkomen en een kind hebben dat naar een middelbare school gaat. De gemeente wil daarmee voorkomen dat armoede van generatie op generatie overslaat.

Kinderen in minimagezinnen hebben vaak niet de beschikking over een computer, omdat hun ouders er geen geld voor hebben. De scholen gaan de computer echter steeds meer als leermiddel gebruiken. Om te zorgen dat deze kinderen niet teveel achterop raken is besloten om over een periode van vier jaar 6000 computers te verspreiden.

Het project kost de gemeente 1.607.000 euro. De computers worden geleverd met een internetaansluiting. Hoeveel uur daarmee gratis kan worden geïnternet is nog niet duidelijk.

Er zijn op basis van de gegevens van de gemeente inmiddels 1600 gezinnen geselecteerd. Zij ontvangen binnenkort een aanvraagformulier.

Drug verandert mensen in zombies

Ferdy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie in Colombia zit in zijn maag met een drug die zijn slachtoffers in zombies verandert. De drug, Scopolamine genaamd, is daardoor erg geliefd bij dieven en verkrachters.

Elke maand worden honderden mensen het slachtoffer van de drug. Het is kleurloos, geurloos en smaakloos en kan daardoor gemakkelijk in drinken of voedsel worden gegooid. Slachtoffers worden zo afhankelijk dat ze bijvoorbeeld dieven helpen met het beroven van een bank of hun eigen rekeningen leeghalen. Vrouwen worden dagenlang verkracht of verhuurd als prostituées.

Wat de politie het meest dwarszit is de invloed die de drug heeft op de hersenen. Scopolamine blokkeert namelijk volledig de opslag van herinneringen, waardoor slachtoffers hun aanvallers niet kunnen identificeren.

Scopolamine heeft een lange geschiedenis in Colombia. Zo gebruikten Indiaanse stammen het als een drug om vrouwen en slaven van gedode bevelhebbers levend te begraven, zodat ze de man konden vergezellen in het hiernamaals. Nazi Joseph Mengele gebruikte de drug in de Tweede Wereldoorlog om mensen mee te ondervragen.

De drug is in Colombia goed te vinden. Scopolamine komt van de "borrachero"-boom. Alleen de pollen van de boom zouden je al vreemde dromen geven.

Bejaarde in ziekenhuis na gevecht

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een vechtpartij met een 32-jarige plaatsgenoot is een 84-jarige man uit Breda dinsdag gewond geraakt. Hij moest zich in het ziekenhuis laten behandelen.

De ruzie begon nadat de bejaarde man de jongere man op zijn gedrag aansprak. Deze had namelijk in zijn huisvuilcontainer staan kijken. Een vechtpartij volgde, waarbij de bejaarde onder andere een gebroken arm opliep. De politie heeft zijn belager aangehouden.

Wielrennen: Cipollini wil alsnog in de Tour

De ploeg van de Italiaanse sprinter Mario Cipollini, Domina Vacanze, probeert via een klacht bij de wereldwielerunie UCI alsnog deelname aan de Tour de France af te dwingen. Eerder weigerde Tour-directeur LeBlanc de ploeg een wildcard voor dit jaar.

De Tourdirectie deelde dit jaar de vier wildcards uit, waarvan er drie naar kleine Franse ploegen gingen. De vierde ging naar een Spaanse ploeg. Daardoor doen er in de Tour ploegen mee die veel lager op de wereldranglijst staan dan de Italianen. Domina Vacanze zegt dat dat niet overeenkomt met de richtlijnen voor teamselecties voor grote internationale etappewedstrijden.

,,We hopen dat de UCI ons gelijk geeft en ons een startplaats bezorgt'', aldus een woordvoerder van de wielerploeg dinsdag. ,,Anders voelen we ons genoodzaakt gerechtelijke stappen te nemen.''

Tennis: Krajiceck niet op Wimbledon

Dinsdag heeft Richard Krajicek zich afgemeld voor Wimbledon. De Muiderberger deed dat kort na de nederlaag in Rosmalen tegen de bescheiden Fransman Olivier Mutis: 4-6 6-7. Zijn afzegging voor het Grand Slam op gras, dat Krajiceck in 1996 won, is bevestigd door zijn coach Rohan Goetzke.

Een andere Nederlandse deelnemer aan Wimbledon, Paul Haarhuis, beslist op het laatste moment of hij deelneemt aan het dubbelspel. De Eindhovenaar heeft last van een schouderblessure. Mocht Haarhuis besluiten te spelen, dan zal de Rus Jevgeni Kafelnikov zijn partner zijn.

Game Review: Restaurant Empire

Publisher:
Developer:Enlight Software
Website:Restaurant Empire
Platform:PC CD-Rom


Aan de lijst van simulatie games lijkt geen einde te komen. Of het nu een pizzatent is, een stad of een mensenleven, alles is tegenwoordig uitgebreid na te spelen op de computer.

Voor horecafanaten, sim-games liefhebbers en alles ertussenin is er nu ook een game waarmee je je eigen restaurant imperium op kan zetten. FOK! neemt een kijkje in de keuken van Restaurant Empire voor de PC.
Laatste reviews en specials
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Café de Veehandel
©FOK.nl e.a.