Game Review: Restaurant Empire

Enlight Software, makers van titels als Capitalism en Seven Kingdoms, komen nu dus met een restaurant sim. In Restaurant Empire is de bedoeling simpel; met je keten restaurants de grootste worden.

Het spel kent twee speelmodi. Allereerst is er de campaign mode, waarin je in de huid van net afgestudeerde chef Armand LeBoeuf kruipt. Zijn oom heeft ooit een restaurant gehad, Treize á Table, maar aangezien de OmniFood Corporation ervoor heeft gezorgd dat veel kleinere restaurants moesten sluiten, staat het restaurant niets te doen.

Koren op de molen voor Armand, die besluit om het restaurant weer nieuw leven in te blazen. Door middel van gesprekken met je oom en tips van de computer is aan jou de taak om de diverse scenarios, een kleine 20 in totaal, met succes af te sluiten binnen de daarvoor gestelde tijdslimiet.

De 'Sandbox Game' oftewel zandbak mode spreekt eigenlijk voor zich. Je bent niet gebonden aan scenarios, je kiest een locatie, restaurant en startkapitaal. De rest is aan jou. Hoe ga je de inrichting verzorgen? Wat ga je op het menu zetten? Wil je adverteren op tv, radio, in bladen, hoeveel personeel neem je aan en ga je ze trainen? Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het met Restaurant Empire en daar zit hem meteen het grootste gevaar.

Alle begin is moeilijk...

...maar dit is wel heel erg. Tutorials zijn normaal gesproken niet lastig, maar de interface van Restaurant Empire is niet op alle punten even duidelijk en bovendien is het spel gewoon ontzettend uitgebreid. Reken er dus maar op dat het een tijdje duurt voordat je het onder de knie hebt. De eerste paar dagen was mijn mening zelfs 'baggerspel' omdat ik al niet eens door het eerste scenario kon komen. Mijn geduld bleek niet voldoende en mijn doorzettingsvermogen evenmin. Een paar dagen later probeerde ik het weer en sindsdien ben ik verslaafd.

Om je een indruk te geven van de mogelijkheden van het spel hieronder de ingrediënten voor een goed draaiend restaurant:

Een ingericht pand
In de campaign mode begin je met een karig ingericht restaurantje, aanwijzingen van de computer helpen je de tent verder in te richten met een lampje hier en daar, een schilderij aan de muur en misschien een chique kastje ergens. Andere vloerbedekking en behang? Geen probleem. Ook de eetvoorzieningen zijn zeer uitgebreid, met een groot aantal verschillende modellen tafels/stoelen (tafels voor 2 en voor 4 personen), sanitair én keukenapparatuur.

Personeel
Jij zelf bent de eerste chef-kok, maar alleen hou je een restaurant niet draaiende. Iemand in de spoelkeuken om de afwas te doen, een receptioniste en personeel om ervoor te zorgen dat de orders worden afgehandeld en het eten op tafel komt. Let ook op de salarissen want moet je personeel te hard werken voor hun geld, dan daalt de motivatie. Ook in Restaurant Empire is het soms moeilijk om aan goed personeel te komen, gelukkig kun je in je budget ruimte maken voor trainingen om hierin verandering te brengen.

Een menu
Je hebt een pand, personeel, maar wat valt er te eten? In de campaign mode is het aanvankelijke aanbod aan Frans eten niet zo heel groot, in de zandbak-mode is het aanbod aanzienlijk groter. Aan jou de keus om je menu samen te stellen. Belangrijk bij het samenstellen van een kaart is om rekening te houden met de prijs/kwaliteit verhouding van je eten. Nog belangrijker is om die verhouding in balans te houden met de algemene waardering van je restaurant. Want jij kunt een geweldig simpel tomatensoepje hebben, als de mannen met dikke portemonnees langskomen om iets te eten moet er wel iets beters op tafel komen!

Klanten
Klanten tenslotte, krijg je in het begin wel een aantal. Zo gaat het in het echt ook, nieuwsgierige mensen komen een hapje eten en vanaf daar gaat het verder. Slecht of koud eten? Brutale of langzame bediening? Kan allemaal gebeuren, aan jou de taak om de problemen op te lossen. Doe je dat niet op een goede manier, dan zit je binnen de kortste keren tegen een leeg restaurant aan te kijken.

Adverteren kan helpen, op tv of radio, in kranten of tijdschriften, maar zorg dat je klaar bent voor de aandacht die je krijgt! Je klanten kunnen je namelijk ook op andere manieren van dienst zijn dan met hun portemonnee. Soms bieden ze je een nieuw recept aan, een verbetering van een bestaand recept of gewoon een aantal ingrediënten van goede kwaliteit, uiteraard voor een 'zacht prijsje'.

Zoals je ziet, de mogelijkheden lijken eindeloos en je zult merken dat tijdens het spelen van Restaurant Empire nog veel meer aan bod komt. Een heuse kookwedstrijd bijvoorbeeld!