Rellen in Amerikaans stadje

N-I-X herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

In Benton Harbor, een Amerikaans stadje van 12.000 inwoners aan Lake Michigan zijn maandag- en dinsdagnacht tien tot vijftien mensen gewond geraakt bij rellen. Deze ontstonden na de dood van een zwarte motorrijder tijdens een achtervolging door de politie. Tenminste vijf gebouwen, waaronder het hoofdbureau van politie en het stadhuis van Benton Harbor, en vijf personenauto's werden in brand gestoken.

De ongeveer 150 militairen en honderd agenten zetten traangas in om dinsdagnacht de ongeveer 300 relschoppers te verjagen. Eén persoon liep schotwonden op, anderen kregen messteken. Er is inmiddels een avondklok ingesteld die voor de rest van de week geldt.

De onrusten braken maandag uit nadat een zwarte motorrijder bij een achtervolging door blanke agenten een ongeluk had gekregen, waarbij hij het leven verloor. Benton Harbor heeft een bevolking die voor 92,4 procent zwart is. Opvallend is dat de meeste politieagenten blank zijn. Volgens commissaris van de politie Samuel Harris is er echter geen sprake van rassenonlusten.

Inwoners van Benton Harbor zeggen echter dat de problemen het gevolg zijn van de jarenlange politieterreur. Het stadsbestuur heeft toegezegd onderzoek te doen naar het politieoptreden bij achtervolgingen. Het stadje, 160 kilometer van Chicago, was vroeger een bekende toeristenplaats, maar is economisch in verval geraakt.