Politiechef: Van der Graaf zeer gevaarlijk

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens Henk Doeland, projectleider van het omvangrijke rechercheteam dat het onderzoek uitvoerde naar de moord op Pim Fortuyn, is Volkert van der Graaf een ''bijzonder gevaarlijk'' mens. Doeland deed deze uitspraak in het politievakblad Recherche Magazine.

In het blad zegt Doeland verder dat hij twijfelt aan de onderzoeksmethode van het Pieter Baan Centrum (PBC) naar de geestesgesteldheid van Van der Graaf. ''Hij is door specialisten geestelijk gezond verklaard, liquideert iemand en zegt dat hij dat uit politieke overtuiging heeft gedaan. Wij moeten dus met zijn allen accepteren dat hij volkomen normaal is. Volgens mij had hij niet een politieke overtuiging. Hij gaf om dieren, dat was het. Ik denk niet dat het normaal is om iemand die je eigenlijk niet eens kent en met wie je ook geen rechtstreeks conflict hebt, zo koelbloedig te liquideren en in staat te zijn er met niemand over te praten''.

De projectleider vindt het ook maar niks dat Van der Graaf door de rechter werd vrijgesproken van het in bezit hebben van brandbommen. ''We zien dat de bij Van der Graaf gevonden chemicaliŽn wereldwijd worden gebruikt bij het vervaardigen van brandbommen voor het plegen van aanslagen. De verdachte komt ermee weg door te zeggen dat hij de materialen weliswaar heeft gekocht onder valse naam, maar er alleen maar scheikundeproefjes mee wilde doen. Wij hebben de rechter middels reconstructies laten zien dat er sprake is van gevaarlijk, professioneel materiaal waarmee je fantastische branden kan stichten.''

Doeland noemt de vrijspraak een vrijbrief voor andere activisten om dit materiaal in huis te halen.

Het is overigens hoogst ongebruikelijk dat politiemensen dergelijke uitspraken doen, zeker in dit geval omdat de zaak nog onder de rechter is. Begin juli moet Van der Graaf voorkomen in hoger beroep.