FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 maart 2003

Jamaï wint finale Idols

Jamaï Loman heeft de finale van Idols gewonnen. De 16-jarige scholier uit Schoonhoven was populairder dan zijn concurrent Jim. Als beloning krijgt het nieuwe idool een platencontract van drie jaar. De eerste single, getiteld 'Step right up', ligt op 19 maart in de winkel.

Idols ging op 1 november van start. Het programma bleek meteen een enorm succes. 7626 idolen in de dop kwamen aan de jury voorbij. Velen werden echter door Henkjan Smits, Eric van Tijn, Jerney Kaagman en Edwin Jansen genadeloos naar huis gestuurd. Veel deelnemers dachten goed te kunnen zingen, maar mochten die droom meteen laten varen. Anderen kwamen vooral naar de audities om op te vallen. Op klompen, in een gewaagde jurk, met een door verfdampen aangetaste stem begeleidt door een walkman of als Sid Vicious, maar dan in Hawai-shirt en bijpassende korte broek.

De meest afgrijselijke zangers en zangeressen passeerden de revue en na de audities waren er dan ook maar 94 kandidaten over. In twee theaterronden mochten zij hun kwaliteiten tonen. Het aantal ging naar 30 en vervolgens naar 10. In acht live-uitzendingen viel er telkens één deelnemer af. In de laatste uitzending viel Hind af, waardoor Jim en Jamaï in de finale kwamen.

Tijdens de laatste live-shows werd er veel gespeculeerd. Zo zou al vaststaan dat Hind de finale zou gaan winnen. De hardnekkige geruchten werden door producent HMG ontkend en presentatrice Irene Moors en deejay Jeroen van Inkel mochten dan ook meteen een kijkje nemen in het zenuwcentrum waar de telling van de stemmen plaatsvond. Beiden kwamen tot de conclusie dat er niet werd gesjoemeld en de laatste live-show voor de finale leek dit te bewijzen, Hind moest het veld ruimen.

In de aanloop naar de finale bereikte de Idolsgekte een volgend hoogtepunt. Duizenden fans stonden hun idolen op te wachten op de Dam. Door de enorme toeloop ging het uitdelen van handtekeningen niet door, maar Jamaï en Jim spraken de uitzinnige menigte wel vanaf het bordes van het Krasnapolsky-hotel toe. Verder werden door heel Nederland miljoenen 'verkiezingsposters' voor de ramen opgehangen, waarmee een auto en andere prijzen gewonnen konnen worden. Meer dan drie miljoen mensen hebben de fiinale vanavond waarschijnlijk gevolgd.

In de eindshow zongen de finalisten beiden drie nummers. Ze begonnen met een nummer dat ze al eens in een vorige show hadden gebruikt. Vervolgens zongen beiden het nummer 'Your Song' van Elton John. Als laatste kwamen de eigen singles voorbij. Jim zong het gevoelige 'Tell Her', Jamaï vertolkte een swingend 'Step right up'. Na een uur stemmen, waarbij de lijnen zelfs een moment onbereikbaar waren door de grote drukte, kwam Jamaï als winnaar uit de bus. Zijn single ligt 19 maart in de winkel.

Immune superbacterie infecteert gezonde mensen

Nadat een superbacterie duizenden mensen in de VS geïnfecteerd heeft, bereikt het ook Europa. De MRSA bacterie genaamd staphylococcus aureus is immuun voor antibiotica. De bacterie was al een ernstig probleem toen het wonden van zieke mensen infecteerde, maar het blijkt dat de bacterie gemuteerd is naar een supersoort die ook gezonde mensen dwars door de huid heen kan infecteren.

De bacterie heeft zich als een vuurtje verspreid in drukke gevangenissen, maar de laatste maanden hebben zich ook talloze infecties voorgedaan in steden in de VS. De meest van de geïnfecteerden zijn homoseksuele mannen, maar de superbacterie heeft ook atleten, schoolkinderen en baby's geïnfecteerd. Dat de meeste infecties plaatsvinden bij homo's is vanwege het huid-op-huid contact op lichaamsgebieden waar de huid dun is.

De infectie lijkt in de eerste instantie op een insectenbeet waarna zich hardnekkige bulten en blaren kunnen ontwikkelen. Als de bacterie de longen of bloedsomloop weet te bereiken kan de MRSA longontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken, wat dodelijk is zonder antibiotica. Er is ook een melding van verspreiding via voedsel wat darmontsteking heeft veroorzaakt.

De US Centers for Disease Control in Atlanta zijn nog steeds bezig met het analyseren van de bacterie.

New Scientist schrijft dat de bacterie in ieder geval in Nederland is aangetroffen bij twee homoseksuele mannen, aldus Wim Wannet van het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu in Bilthoven. De bacterie is nog niet ver verspreid. Het is ook mogelijk dat de Nederlandse superbacterie een variant is op de Amerikaanse, en in Nederland zelf gemuteerd is.

Keroppi en de Benneton poster

Keroppi en de Benneton poster

Eigenlijk had ik deze dag moeten besteden aan het leren voor mijn tentamen. Maar aan het tempo waarmee ik opstond (rustig ontbijten, uitgebreid douchen, de krant van voor tot achter doornemen) deed bij mij al vermoeden rijzen dat vandaag de motivatie zeer laag zou zijn.

Ik had wel mezelf kunnen dwingen tot het boven een boek hangen, maar god, je moet af en toe lief voor jezelf zijn, dus vertrok ik richting Rotterdam centrum. Ik had de keuze om van de tram over te stappen in de trein of de metro of toch maar te blijven zitten. Nou zijn trein en metro een stuk sneller, maar de tram is over het algemeen een stuk vermakelijker. Je komt langs alle mogelijke en onmogelijke buurten, je ziet een enorm breed scala aan mensen, komt begrippen tegen die je niet snapt (wat is nou precies een belhuis?) alvorens op je bestemming te arriveren. Ook leuk vermaak is het tellen van Jim en Jamai posters. Toen ik in het centrum was beland stond Jamai een kleine 4 posters voor op Jim.

In het centrum viel het me al op dat er een enorme hoeveelheid mensen was wat zichzelf had bedolven onder verbazingwekkende stapels V&D tasjes. De opdruk bevestigde weer dat de Nederlander extreem gevoelig is voor woorden als ‘koopje’ ‘superaanbieding’ ‘nu voor’ en ‘afgeprijsd’. Als een groot warenhuis dan ook een uitverkoop onder de naam “prijzencircus’ organiseert kun je er vanuit gaan dat Nederland massaal uitrukt.
Het spreekt voor zich dat ik het al snel in de V&D had gezien. Mensenmassa’s zijn namelijk heel eng als ze bestaan uit vrouwen die jachtig in de bakken van de make-up afdeling graaien, kinderen die jengelen, mannen die zich vervelen en gaan muiten, gestresste verkoopster die hopen dat deze dag snel eindigt en een hoop andere opgefokte lui.
Met maaiende armen wist ik tegen de stroom van mensen naar buiten te peddelen en haalde buiten opgelucht adem. Op mijn gemakje kuierde ik naar de mark van Rotterdam, ook een mensen menigte, dat geef ik toe, maar niet zo opgefokt als in het prijzencircus.

Ik kreeg bij het zien van de kleding kraampjes een heuse Aha-erlebnis: hier haalt de gemiddelde breezerdrinkende, jim-stemmende, hoepeloorbellen dragende ‘girl’ dus haar kleding vandaan! Ik vroeg me al altijd af welke winkels zulke smakeloze troep in hun assortiment hadden.

Net toen ik al smullend van een onbekende lekkernij (“Ehm.. doet u mij dat daar maar”) terug het winkelgebied weer inliep, bedacht ik me dat ik nog een poster moest hebben voor mijn kamer thuis. Deze was onlangs ontdaan van het bed en bureau wat ik als meisje van 7 lentes jong had uitgezocht, en vervangen door een wat volwassener interieur.
Alleen 3 maagdelijk witte muren vond ik toch wat teveel van het goede. Hartstikke geschikt voor een ziekenhuis of psychiatrische inrichting, maar niet mijn definitie van sfeervol.
De kruidvat liep ik maar voorbij, een poster van Jim of Jamai is natuurlijk wel gratis af te halen, maar of je vrienden je dan nog wel voor vol aanzien is natuurlijk een tweede.

De Expo is natuurlijk ook een zaak waar je opzich zou kunnen slagen, als het er niet gruwelijk druk is en als je tijd genoeg hebt om je door vele rekken van posters te worstelen...
Net toen ik alle mensen met een grommend geluid en een boze blik uit mijn buurt had verdreven en aan rek 1 begon kreeg ik opeens een ingeving.

Zo'n 6 jaar terug verkocht de Expo een aantal posters van Benneton. Hoevaak had ik daar niet naar staan kijken, hoe graag had ik ze niet gehad.
Maar niet alleen waren ze onwijs duur, in mijn overvolle tienerkamer was er echt geen plek meer voor tussen de 2 Unlimited posters.
Maar zouden ze nu, 6 jaar na dato nog steeds die posters in het assortiment hebben?

Ik besloot mezelf wat moeite te besparen en stapte op een medewerker af. Ik had mijn vraag nog niet aarzelend uitgesproken of de man begon enthousiast met zijn ogen te twinkelen. "Ik weet welke je bedoeld, die heb ik nog wel hoor, maar niet in de winkel". Als hij ze niet in de winkel had, waar dan wel, vroeg ik me af.
De vraagtekens zullen wel van mijn voorhoofd zijn afgespat want ongevraagd begon hij uit te leggen wat hij bedoelde.
"Kijk jongedame, ik ben iemand die nooit wat weggooit, dus met een beetje geluk ligt die poster van jouw nog in het magazijn". Vanaf dat moment begon ik in mijn hoofd heel hard te hopen en op het moment dat ik de man met de betreffende poster uit het magazijn zag komen maakte mijn hart echt een sprongetje.

Maar ja, als je dan eindelijk die poster van je dromen hebt bemachtigd, dan ga je 'm niet met een paar plakbandjes aan de muur bevestigen. Dan moet er een lijst omheen. Bij het horen van de prijs sloeg alleen mijn hart weer een slag over, maar dit keer van schrik. 45 euro voor 4 latjes aluminium en een glasplaat? Bang om mijn droomposter weer in het magazijn te moeten laten verdwijnen vroeg ik met angstige ogen: "En hoeveel wordt het dan in totaal?"
"Weet je wat, jij hoeft alleen de lijst van mij te kopen" was het antwoord van de vriendelijke postermeneer. Toen ik dit hoorde kon ik ‘m wel doodknuffelen! Die posters waren toentertijd namelijk wel een gulden of 65. Terwijl de poster netjes ingelijst werd en vakkundig werd verpakt (er werd een heus handvat op de verpakking gemonteerd voor mijn draaggemak) kon alleen maar dingen uitbrengen als "Aaah wat gaaf" "Jee ik ben echt zoo blij", de medewerkers moeten elkaar meewarig hebben aangestaard hebben en gedacht hebben: "gut, een kinderhand is snel gevuld.
En inderdaad, niet veel later huppelde ik als een blij kind over straat.

Eindelijk de poster die ik al 6 jaar wilde hebben.

F1: Michael Schumacher vanaf pole

Michael Schumacher zal morgen van de eerste positie starten in de Grand Prix van Australië. Teamgenoot Rubens Barrichello start in deze eerste race van het seizoen vanaf de tweede plek. De Duitser was bijna 1 seconde sneller dan Pablo Montoya die derde werd.

De auto's van McLaren vielen buiten de top 10 en Minardi, het team van Jos Verstappen, zette geen tijd neer omdat het team tussen de kwalificatie en de race aan de wagen wilde sleutelen. Het team van Sauber haalde verassend de vierde en zevende plaats.

Meer F1-nieuws vind je op de FOK! F1manager

Protest tegen bouw moskee in Rotterdam

niego had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Rotterdam heeft vanmiddag de Nieuwe Nationale Partij (NNP) gedemonstreerd tegen de nieuwbouw van een grote moskee in de wijk Feijenoord. Met leuzen als 'Stop islamisering, moskee nee' en 'geen jihad in onze straat' wilde aanhangers van de extreem-rechtse NNP hun ongenoegen laten blijken over de voorgenomen bouw van de moskee met 50 meter hoge minaretten.

De demonstranten vinden onder andere dat de moskee te dominant aanwezig is en dat het Feyenoord stadion in de schaduw komt te staan van de grote moskee, zo staat op de site van de NNP te lezen.

De gemeente Rotterdam bekeek vooraf de mogelijkheden om de demonstratie te kunnen verbieden. Maar op advies van justitie heeft de gemeente toch een demonstratievergunning afgegeven. Volgens justitie is de leus waaronder de demonstratie werd georganiseerd, Stop de islamisering een politiek statement en niet strafbaar.

De NNP is met twee man vertegenwoordigd in de raad van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord.

Rijlessen 25% duurder dan in 1999

-Frankie- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit gegevens van het Periodiek Rijopleidingen onderzoek dat eens in de drie jaar wordt gehouden is gebleken dat de gemiddelde prijs voor rijlessen voor het B-rijbewijs sinds 1999 met 25 procent is toegenomen. De gemiddelde prijs per rijles is nu 34 euro. Tevens blijkt de rijschoolleerling gemiddeld twee lessen meer nodig te hebben om te slagen dan in 1999. Gemiddeld had een leerling 44 lesuren nodig.

Mannen slagen ook sneller dan vrouwen. Mannen tussen de 20 en 25 jaar hebben gemiddeld 34 lesuren nodig, terwijl vrouwen 50 lesuren nodig hebben. Bij leerlingen van 18 en 19 jaar oud ligt dat verschil op 4 lesuren.

Demonstratie van de NVU verboden

Leo van den ham / Leejow en Brillie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Apeldoorn heeft de politie acht arrestaties verricht omtrent een vooraf verboden demonstratie van het anti-fascistische AFA, en een op het laatste moment verboden demonstratie van de extreem-rechtse Nederlandse Volkunie (NVU).

De demonstratie van de NVU, waarvoor wel een vergunning was afgegeven, werd afgelast om verder risico te vermijden. Een tachtigtal aanhangers van de NVU is door de politie opgevangen, zij toonden zich niet enthousiast, maar kunnen hun beklag doen bij de rechter, aldus een politiewoordvoerder.

De AFA-activisten kwamen af op een wel toegestane tegendemonstratie van de GroenLinks jongerenafdeling DWARS. Veel demonstranten droegen spandoeken mee met opschriften als "Stop DiscrimiNazi" en "Fuck off nazi's".

Site onthult "wereldschokkend'' nieuws

Een site beweert dat de Amerikaanse autoriteiten een Ark gebouwd hebben. Tijdens een vakantie vond de man, genaamd HM, een halfgesmolten fototoestel met een beschadigd rolletje er in. Toen hij het rolletje ontwikkeld had bleek op de foto's een gigantische railsstructuur te staan die naar de ingang van een hangar leidt. In de hangar is een onderzeeboot-achtig vaartuig te zien. Toen de autoriteiten er achter kwamen dat hij het rolletje in zijn bezit had, zegt hij verschillende keren van hogere hand gewaarschuwd en bedreigd te zijn.Er is een hele hype ontstaan toen HM op 12 oktober 2002 de site online zette waarop hij schreef dat hij 8 maart 2003 wereldschokkend nieuws zou onthullen. Er deden veel speculaties rond, van dat het een hoax zou zijn tot een UFO-basis. Opvallend is dat een andere site soortgelijke foto's heeft met een aansluitend verhaal waarin beschreven wordt hoe de fotograaf motorproblemen in zijn vliegtuig kreeg. Op hetzelfde moment kwamen er twee helikopters die het vliegtuig commandeerden terug naar een vliegveld te gaan. Ondanks de motorproblemen haalde het vliegtuig het vliegveld. Op het vliegveld werd de man door gewapende mannen ondervraagd, waarom een Australiër in een verboden gebied in Peru foto's aan het maken was.

HM zegt dat er de woorden "Ark II" op het schip te lezen zijn. Hij beweert dat er binnenkort mogelijk een grote vloed zal komen en de overheid de ark gebouwd heeft om belangrijke mensen en dieren in onder te brengen.

Kwalificatie strafpunten

Naar alle waarschijnlijkheid zullen die strafpunten voor de kwalificatie verdwijnen!

Dit vanwege het niet toepassen van de 107% regel, dus in principe kan je niet meer uitvallen en dat is dus precies wat er met Minardi is gebeurd. De FIA diskwalificeert Minardi niet voor deze actie dus waarom zullen wij dan wel strafpunten uitdelen.

Het begint dus op een tactiek te lijken en dat is niet te bestraffen, wel wil ik opmerken dat er na 3 races een evaluatie komt vanuit de FIA en teambazen om de nieuwe regels te bekijken. Dus mocht er het nodige veranderen dan kan het dus wel weer ingevoerd worden, natuurlijk wel alleen als de actie van Minardi als ongeldig wordt beschouwd.

Bos: Kwestie Irak kan breuk met CDA betekenen

Als er een oorlog uitbreekt in de Golf, zal de PvdA de coalitiebesprekingen met het CDA staken wanneer er tussen beide partijen geen akkoord is over het Nederlandse standpunt. Dat zei PvdA-leider Wouter Bos gisteravond op een partijbijeenkomst in Eindhoven.

Volgens Bos is de informatie van een nieuw kabinet echt ten einde wanneer hij met CDA-leider Balkenende geen akkoord kan bereiken over de kwestie Irak, als de Amerikanen ten aanvallen trekken. De PvdA vindt dat de rapportage van Blix ''absoluut geen oorlogsresolutie rechtvaardigt'', waarmee de sociaal-democraten vrijwel haaks op het CDA staan.

CDA en PvdA verschillen ernstig van mening over de kwestie Irak. De PvdA wil namelijk in tegenstelling tot het CDA dat de wapeninspecteurs meer tijd krijgen om hun werk te doen. De christendemocraten willen een ''realistische deadline'' en steunen Groot Brittanië in deze. De PvdA wil eenduidigheid in de VN-Veiligheidsraad.

Bronnen rond premier Balkenende houden er ernstig rekening mee dat Bos de daad bij het woord voegt wanneer de oorlog tegen Irak begint. ''Als ze dan willen breken, doen ze dat maar. Wij voeren al tijdenlang een heldere koers en daar wijken we niet vanaf'', aldus ingewijden bij het CDA tegen over de Telegraaf.

V/d G. niet trots op vermoorden Fortuyn

Het NRC Handelsblad meldt vandaag dat Volkert van der G., die in november de moord op Pim Fortuyn bekende, niet trots is op zijn daad. Als hij weer voor de afweging zou staan, zou hij het misdrijf niet opnieuw plegen.

Genoemde feiten staan in de bekennende verklaring over de moord, die Van Der G. in november 2002 bij de rechter-commissaris aflegde. Of hij ook spijt heeft betuigd, is onduidelijk. Zijn advocaten weigeren ieder commentaar.

In een persbericht over de bekentenis, dat het OM in november uitgaf, stond al dat Van Der G. Fortuyn heeft gedood omdat hij in hem ,,een steeds groter wordend gevaar zag voor met name kwetsbare groepen in de samenleving.''

De rechtszaak tegen Van Der G. start op 27 maart. Volgende week vrijdag verlaat hij het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht, waar hij op last van de rechtbank gedragskundig is onderzocht.

Vermoeden dat Irak nog veel gifwapens bezit

Volgens het hoofd van het VN-wapeninspectie team, Hans Blix, heeft Irak mogelijk nog 10.000 liter anthrax zijn bezit. Oók vermoedt hij dat Irak nog beschikt over met chemische en biologische stoffen geladen Scud-raketten. Blix zet ook vraagtekens achter de voorraden mosterdgas, het uitermate giftige ricine en sarin, en een gif dat botulisme veroorzaakt.

De gegevens werden geopenbaard door het Amerikaanse persbureau AP, dat in het bezit is van het volledige rapport van Blix.

Schumacher op pole position

bowie wist ons vandaag het volgende te melden:
De Ferrari's van Micheal Schumacher en Rubens Barrichello waren de snelste tijdens de tweede kwalificatiesessie in Melbourne

Pos.CoureurTeamTijd
1Michael SchumacherFerrari1:27.173
2Rubens BarrichelloFerrari1:27.418
3Juan Pablo MontoyaWilliams-BMW1:28.101
4Heinz-Harald FrentzenSauber-Petronas1:28.274
5Olivier PanisToyota1:28.288
6Jacques VilleneuveBAR-Honda1:28.420
7Nick HeidfeldSauber-Petronas1:28.464
8Jenson ButtonBAR-Honda1:28.682
9Ralf SchumacherWilliams-BMW1:28.830
10Fernando AlonsoRenault1:28.928
11David CoulthardMcLaren-Mercedes1:29.105
12Jarno TrulliRenault1:29.136
13Giancarlo FisichellaJordan-Ford1:29.344
14Mark WebberJaguar-Cosworth1:29.367
15Kimi RäikkönenMcLaren-Mercedes1:29.470
16Cristiano da MattaToyota1:29.538
17Ralph FirmanJordan-Ford1:31.242
18Antonio PizzoniaJaguar-Cosworth1:31.723
19Jos VerstappenMinardi-Cosworth
-
20Justin WilsonMinardi-Cosworth
-

Het wordt dus weer een Ferrari-rode eerste rij op de startgrid van de eerste GP van 2003.Zowel beide McLarens als beide Renaults staan relatief ver op de grid. Rookies Antonio Pizzonia, Ralph Firman en Cristiano da Matta eindigden in elkaars buurt. Thuisrijder Mark Webber plaatste zich als veertiende.

Minardi gokt op regen!

WarMode wist ons vandaag het volgende te melden
Tot grote verbazing van eenieder, heeft het team van Minardi, de kwalificatie afgebroken. Deze imho briljante zet kan Minardi morgen een voordeel opleveren.

De monden van de ingenieurs in de pitbox van Jaguar vielen wijd open van verbazing toen Justin Wilson zijn kwalificatieronde afbrak en de pitstraat inreed. Na de ronde van Pizzonia deed Jos Verstappen hetzelfde. Een bewuste maar risicovolle strategie volgens teambaas Paul Stoddart.

Terwijl de auto's van de overige teams in een donker parc fermé staan, zal het in de pitbox van Minardi een drukte van belang zijn. Omdat beide rijders van het team hun kwalificatieronde niet hebben voltooid, zijn hun auto's niet vereist in het parc fermé. De monteurs en ingenieurs kunnen de auto afstellen op de omstandigheden van zondag. Als die veranderen ten opzichte van zaterdag, en die kans bestaat, heeft Minardi een voordeel ten opzichte van de andere teams. En daar is het allemaal om te doen volgens Paul Stoddart.

AEL-leider: moslimhaat zelfde als Jodenhaat

Volgens de oprichter van de Arabisch Europese Liga (AEL) is de haat tegen moslims vergelijkbaar met de haat tegen de joden in de Tweede Wereldoorlog. Dyab Abou Jahjah zei dat gisteren tijdens een bijeenkomst in cultureel centrum De Balie in Amsterdam.

Jahjah noemde als voorbeeld van moslimhaat het VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, die zich volgens hem anti-islamiet noemt: "Dat is hetzelfde als een anti-semiet". De AEL-leider stelde dat wanneer het woord moslim in krantenartikelen door het woord jood vervangen zou worden, je een betoog krijgt van Adolf Hitler. De opmerkingen over Hirsi Ali kregen veel bijval van het volop aanwezige publiek dat zich tijdens de discussie veelvuldig liet horen.

Abou Jahjah beëindigd vandaag zijn tournee door Nederland, die diende als voorbereiding op de oprichting van de Nederlandse tak van de politieke beweging. Eind mei wordt op een congres de partijvoorzitter en het partijbestuur gekozen. Volgens de AEL-NL heeft ze deze week ruim 500 leden geworven. De interesse komt vooral uit grote steden als Rotterdam en Utrecht en Tilburg.

Sharia democratisch invoeren

In dagblad Trouw staat vandaag dat de AEL-NL de sharia, de islamitische wetgeving, helemaal niet zo strikt afwijst als eerder werd beweerd. Sommige media hebben ten onrechte geconcludeerd dat de AEL tegen de sharia is, aldus Abou Jahjah.

''De AEL wijst de sharia niet af. Een moslim kan niet tegen de sharia zijn, want het is zijn plicht om hiernaar te streven. Alleen vinden wij dat je de sharia niet aan anderen moet opleggen. Je moet proberen haar langs democratische weg te verwerkelijken.'', aldus de AEL oprichter. Jahjah wijst erop dat de sharia niet alleen uit straffen bestaat, maar een totaalpakket van rechten en plichten is. De sharia voorziet bijvoorbeeld in maatregelen tegen armoede. ,,Als er in een land honger heerst en iemand steelt een brood, hak je hem niet de hand af. Als alle voorzieningen er zijn en hij steelt, dan mag je hakken.''

Jahjah veroordeelt de dreigende steniging van overspelige vrouwen in Nigeria omdat de burgers daar nog niet alle islamitische rechten bezitten. Hij wijst er verder op dat een ontrouwe vrouw volgens islamitisch recht niet zómaar mag worden gestenigd, maar dar er vier getuigen nodig zijn die de daad met eigen ogen hebben gezien.

In Nederland wil de AEL, geïnspireerd op de sharia, onder meer de verkoop van alcohol door supermarkten verbieden en de huwbare leeftijd voor meisjes verlagen naar zestien. ,,Volgens de islamitische waarden en normen is een meisje volwassen met veertien, dus een meisje van zestien is dat zeker.''

Moslims die in Nederland op eigen houtje islamitische straffen willen uitdelen, vindt Jahjah extremistisch. Maar hij vindt mensen óók extremistisch die zeggen dat de islam alleen een persoonlijke spiritualiteit is, zonder politieke bijbetekenis. Dat is volgens hen maar een heel klein groepje: ''Moslims moeten hun streven naar de sharia niet verhullen. Je moet niet liegen over de islam. Zelfs de meeste autochtonen hebben dat door.''

Duur puntenverlies voor Roda JC

Roda JC, die nog steeds op jacht was naar Europees voetbal heeft de punten laten liggen bij AZ.

In een zeer matige wedstrijd van beide ploegen was het alleen Ali Elkhattabi die het doel wist te vinden en AZ na de rust zo naar de overwinning schoot en na 90 minuten er 1 - 0 op het scorebord bleef staan.

Trainer Co Adriaanse gaf na afloop zijn ploeg wel een pluim. Zijn ploeg heeft wel de nummer 4 van de eredivisie verslagen en dat was voor hem al een grote eer.

9-jarige doet poging tot beroving

De politie van Midden- en West Brabant maakte vrijdag bekend dat een negen jaar oud jongetje heeft geprobeerd twee meisjes van vijf en acht jaar oud te beroven. Het voorval speelde zich af bij een supermarkt in Etten-Leur. De meisjes, twee zusjes, mochten voor de eerste keer samen naar de winkel om worstenbrood te kopen.

Bij de winkel kwam de negen jaar oude jongen juist naar buiten met een zak broodjes. Hij sprak de meisjes aan en vroeg of ze geld bij zich hadden, en zo ja of hij het mocht zien. Toen de meisjes dit weigerden pakte de jongen het jongste meisje beet. Hij gooide haar tegen de grond en kneep vervolgens haar keel dicht.

Nadat omstanders in de gaten kregen wat er aan de hand was nam de jongen zonder het geld van de meisjes te bemachtigen de benen. De politie, die inmiddels was ingelicht, bracht de zusjes naar huis. De politie is nog op zoek naar mensen die eventueel iets gezien hebben van het voorval.

Lastercampagne tegen AZC Middelburg

Afgelopen donderdag heeft een aantal mensen die in de buurt van het asielzoekerscentrum Middelburg uit de Stromenwijk een anonieme brief met een diskette erbij gekregen. In het AZC zouden meisjes tot seksuele handelingen worden gedwongen, dit vervolgens op diskettes worden gezet die dan verkocht zouden worden.

In de brief stond dat medewerkers van het AZC precies zouden kunnen vertellen wie de meisjes zijn. Op de diskette staan twee pornografische afbeeldingen van twee jonge vrouwen. Een van de bewoners uit de Stromenwijk buurt vond de anonieme brief ronduit walgelijk en bracht de diskette direct naar de politie.

Na onderzoek van de politie bleek dat de foto's afkomstig zijn van een porno website en dat de vrouwen niet uit het AZC komen of er ooit geweest zijn. De politie spreekt van een lastercampagne tegen het AZC. De directie van het AZC wacht de resultaten van het politie onderzoek af en beslist dan of er aangifte van smaad wordt gedaan.

Postbank kampt met problemen

Door een storing in een nieuw scansysteem bij de Postbank zijn al bijna een week lang amper acceptgiro's verwerkt. Het betalingsverkeer bij de Postbank is hierdoor ernstig ontregeld. De achterstand bedroeg gistermiddag nu ongeveer twee miljoen opdrachten, het gemiddelde aantal acceptgiro's dat binnenkomt over vier dagen.

De bank wijt de achterstand niet alleen aan de ingebruikname van de nieuwe machines, ook de 7,5 miljoen klanten zouden deels verantwoordelijk zijn voor de achterstand. De laatste tijd is er sprake van een opvallende toename in het aantal betaal opdrachten. "Normaal komen hier per dag 400.000 papieren acceptgiro's en overschrijvingen binnen, nu zijn dat er 500.000. Hoe dat komt ? Wij hebben geen idee" aldus een woordvoerder van de bank.

De automatische betalingen en incasso's, zo'n 600.000 totaal, ondervinden overigens geen last en worden normaal uitgevoerd. Het is nog onduidelijk of de Postbank eventuele boetes betaalt die klanten oplopen doordat geld te laat wordt overgemaakt. "Dat zullen we per geval bekijken" aldus de Postbank. Wanneer de achterstand helemaal is weggewerkt is nog onzeker, de Postbank zet extra mensen in om de opdrachten weg te werken.
Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.