AEL-leider: moslimhaat zelfde als Jodenhaat

Volgens de oprichter van de Arabisch Europese Liga (AEL) is de haat tegen moslims vergelijkbaar met de haat tegen de joden in de Tweede Wereldoorlog. Dyab Abou Jahjah zei dat gisteren tijdens een bijeenkomst in cultureel centrum De Balie in Amsterdam.

Jahjah noemde als voorbeeld van moslimhaat het VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, die zich volgens hem anti-islamiet noemt: "Dat is hetzelfde als een anti-semiet". De AEL-leider stelde dat wanneer het woord moslim in krantenartikelen door het woord jood vervangen zou worden, je een betoog krijgt van Adolf Hitler. De opmerkingen over Hirsi Ali kregen veel bijval van het volop aanwezige publiek dat zich tijdens de discussie veelvuldig liet horen.

Abou Jahjah beëindigd vandaag zijn tournee door Nederland, die diende als voorbereiding op de oprichting van de Nederlandse tak van de politieke beweging. Eind mei wordt op een congres de partijvoorzitter en het partijbestuur gekozen. Volgens de AEL-NL heeft ze deze week ruim 500 leden geworven. De interesse komt vooral uit grote steden als Rotterdam en Utrecht en Tilburg.

Sharia democratisch invoeren

In dagblad Trouw staat vandaag dat de AEL-NL de sharia, de islamitische wetgeving, helemaal niet zo strikt afwijst als eerder werd beweerd. Sommige media hebben ten onrechte geconcludeerd dat de AEL tegen de sharia is, aldus Abou Jahjah.

''De AEL wijst de sharia niet af. Een moslim kan niet tegen de sharia zijn, want het is zijn plicht om hiernaar te streven. Alleen vinden wij dat je de sharia niet aan anderen moet opleggen. Je moet proberen haar langs democratische weg te verwerkelijken.'', aldus de AEL oprichter. Jahjah wijst erop dat de sharia niet alleen uit straffen bestaat, maar een totaalpakket van rechten en plichten is. De sharia voorziet bijvoorbeeld in maatregelen tegen armoede. ,,Als er in een land honger heerst en iemand steelt een brood, hak je hem niet de hand af. Als alle voorzieningen er zijn en hij steelt, dan mag je hakken.''

Jahjah veroordeelt de dreigende steniging van overspelige vrouwen in Nigeria omdat de burgers daar nog niet alle islamitische rechten bezitten. Hij wijst er verder op dat een ontrouwe vrouw volgens islamitisch recht niet zómaar mag worden gestenigd, maar dar er vier getuigen nodig zijn die de daad met eigen ogen hebben gezien.

In Nederland wil de AEL, geïnspireerd op de sharia, onder meer de verkoop van alcohol door supermarkten verbieden en de huwbare leeftijd voor meisjes verlagen naar zestien. ,,Volgens de islamitische waarden en normen is een meisje volwassen met veertien, dus een meisje van zestien is dat zeker.''

Moslims die in Nederland op eigen houtje islamitische straffen willen uitdelen, vindt Jahjah extremistisch. Maar hij vindt mensen óók extremistisch die zeggen dat de islam alleen een persoonlijke spiritualiteit is, zonder politieke bijbetekenis. Dat is volgens hen maar een heel klein groepje: ''Moslims moeten hun streven naar de sharia niet verhullen. Je moet niet liegen over de islam. Zelfs de meeste autochtonen hebben dat door.''