Immune superbacterie infecteert gezonde mensen

Nadat een superbacterie duizenden mensen in de VS geïnfecteerd heeft, bereikt het ook Europa. De MRSA bacterie genaamd staphylococcus aureus is immuun voor antibiotica. De bacterie was al een ernstig probleem toen het wonden van zieke mensen infecteerde, maar het blijkt dat de bacterie gemuteerd is naar een supersoort die ook gezonde mensen dwars door de huid heen kan infecteren.

De bacterie heeft zich als een vuurtje verspreid in drukke gevangenissen, maar de laatste maanden hebben zich ook talloze infecties voorgedaan in steden in de VS. De meest van de geïnfecteerden zijn homoseksuele mannen, maar de superbacterie heeft ook atleten, schoolkinderen en baby's geïnfecteerd. Dat de meeste infecties plaatsvinden bij homo's is vanwege het huid-op-huid contact op lichaamsgebieden waar de huid dun is.

De infectie lijkt in de eerste instantie op een insectenbeet waarna zich hardnekkige bulten en blaren kunnen ontwikkelen. Als de bacterie de longen of bloedsomloop weet te bereiken kan de MRSA longontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken, wat dodelijk is zonder antibiotica. Er is ook een melding van verspreiding via voedsel wat darmontsteking heeft veroorzaakt.

De US Centers for Disease Control in Atlanta zijn nog steeds bezig met het analyseren van de bacterie.

New Scientist schrijft dat de bacterie in ieder geval in Nederland is aangetroffen bij twee homoseksuele mannen, aldus Wim Wannet van het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu in Bilthoven. De bacterie is nog niet ver verspreid. Het is ook mogelijk dat de Nederlandse superbacterie een variant is op de Amerikaanse, en in Nederland zelf gemuteerd is.