Bos: Kwestie Irak kan breuk met CDA betekenen

Als er een oorlog uitbreekt in de Golf, zal de PvdA de coalitiebesprekingen met het CDA staken wanneer er tussen beide partijen geen akkoord is over het Nederlandse standpunt. Dat zei PvdA-leider Wouter Bos gisteravond op een partijbijeenkomst in Eindhoven.

Volgens Bos is de informatie van een nieuw kabinet echt ten einde wanneer hij met CDA-leider Balkenende geen akkoord kan bereiken over de kwestie Irak, als de Amerikanen ten aanvallen trekken. De PvdA vindt dat de rapportage van Blix ''absoluut geen oorlogsresolutie rechtvaardigt'', waarmee de sociaal-democraten vrijwel haaks op het CDA staan.

CDA en PvdA verschillen ernstig van mening over de kwestie Irak. De PvdA wil namelijk in tegenstelling tot het CDA dat de wapeninspecteurs meer tijd krijgen om hun werk te doen. De christendemocraten willen een ''realistische deadline'' en steunen Groot BrittaniŽ in deze. De PvdA wil eenduidigheid in de VN-Veiligheidsraad.

Bronnen rond premier Balkenende houden er ernstig rekening mee dat Bos de daad bij het woord voegt wanneer de oorlog tegen Irak begint. ''Als ze dan willen breken, doen ze dat maar. Wij voeren al tijdenlang een heldere koers en daar wijken we niet vanaf'', aldus ingewijden bij het CDA tegen over de Telegraaf.