Postbank kampt met problemen

Door een storing in een nieuw scansysteem bij de Postbank zijn al bijna een week lang amper acceptgiro's verwerkt. Het betalingsverkeer bij de Postbank is hierdoor ernstig ontregeld. De achterstand bedroeg gistermiddag nu ongeveer twee miljoen opdrachten, het gemiddelde aantal acceptgiro's dat binnenkomt over vier dagen.

De bank wijt de achterstand niet alleen aan de ingebruikname van de nieuwe machines, ook de 7,5 miljoen klanten zouden deels verantwoordelijk zijn voor de achterstand. De laatste tijd is er sprake van een opvallende toename in het aantal betaal opdrachten. "Normaal komen hier per dag 400.000 papieren acceptgiro's en overschrijvingen binnen, nu zijn dat er 500.000. Hoe dat komt ? Wij hebben geen idee" aldus een woordvoerder van de bank.

De automatische betalingen en incasso's, zo'n 600.000 totaal, ondervinden overigens geen last en worden normaal uitgevoerd. Het is nog onduidelijk of de Postbank eventuele boetes betaalt die klanten oplopen doordat geld te laat wordt overgemaakt. "Dat zullen we per geval bekijken" aldus de Postbank. Wanneer de achterstand helemaal is weggewerkt is nog onzeker, de Postbank zet extra mensen in om de opdrachten weg te werken.