[onderzoek] Herinnering implantatie

tsuihark had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Weet je nog hoe Bugs Bunny je een knuffel gaf in Disneyland? Een zondag gepresenteerde studie laat zien hoe makkelijk het is om niet kloppende herinneringen te implanteren bij sommige mensen.

Meer dan een derde van de proefpersonen in het onderzoek konden zich het moment in het pretpark herinneren - jammer dat het niet mogelijk is, want Bugs Bunny is geen Disney karakter - nadat een onderzoeker de herinnering had geplaatst.

Ander onderzoek bij mensen die geloven ontvoerd te zijn door buitenaardse wezens laat zien dat deze herinneringen even intens gevoeld kunnen worden als die van echte slachtoffers van oorlog en ander geweld.

Het onderzoek laat zien dat men tijdens ondervragingen van de politie en ander onderzoek bij gevallen van seksueel misbruik erg voorzichtig moet zijn, want men kan makkelijk gebeurtenissen suggereren die voor het slachtoffer tot herinneringen worden. Dat zegt Elizabeth Loftus, psycholoog aan de Universiteit van Californie. Ze heeft voorlopige resultaten van recente geheugenexperimenten laten zien op de nationale bijeenkomst van de Amerikaanse Vereniging voor de Vooruitgang van Wetenschap.

Dit soort suggesties kunnen ook door de media verspreid worden. Tijdens de aanvallen van de scherpschutter in Washington had bijvoorbeeld iedereen een wit busje gezien. Uiteindelijk bleek er geen sprake te zijn van een wit busje, maar heel Amerika had witte busjes gezien. Op dezelfde manier kunnen mensen zelfs gaan geloven dat ze misdaden hebben gepleegd waar ze niets mee te maken hebben.

Er zijn ook experimenten gedaan met het herinneren van het kussen van een kikker, vijftien procent van de proefpersonen herinnerde het zich later, onterecht dus.

Er wordt al veel langer onderzoek verricht hier over. Zie ook www.fmsfonline.org