Margarita: 'Beatrix zag MŠxima niet zitten'

Het weekblad HP/De Tijd publiceerde vandaag het tweede deel van het spraakmakende interview met prinses Margarita. Vorige week onthulde ze al hoe zij dwars zou zijn gezeten door de koninlijke familie en werd afgeluisterd. Deze week doet ze een boekje open over hoe Koningin Beatrix dacht over de relatie van kroonprins Willem-Alexander met MŠxima Zorreguieta.

Volgens Margarita was Beatrix een fel tegenstander van de verloving van Willem-Alexander met MŠxima. Koningin en kroonprins meden elkaar in 1999 maandenlang, stelt Margarita. Het hof zou er in die tijd dan ook serieus vanuit zijn gegaan dat Constantijn zijn broer zou vervangen als troonopvolger.

Na het verschijnen van het eerste deel van het interview, liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat "de familie zich niet herkent in het beeld dat in de artikelen wordt opgeroepen." Verder werd gesteld dat "de familie niet wil ingaan op de inhoud van de artikelen.

De SP heeft vorige week al schriftelijke Kamervragen gesteld over de koninklijke rel. De partij wil van premier Balkenende weten welke rol Wim Kok in de affaire heeft gespeeld en of koningin Beatrix zich aan de fatsoensregels heeft gehouden. Premier Balkenende heeft nog niet gereageerd op de vragen.