VVD pleit voor echt levenslange straf

De VVD vindt dat levenslange gevangenisstraf weer echt levenslang moet worden. Ook het ''doorgeschoten automatisme'' dat een misdadiger op vrije voeten komt nadat hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten, moet wat de VVD betreft op de helling.

Die Vervroegde Invrijheidstelling (VI) geldt nu automatisch voor iedereen die langer dan 6 maanden de cel in moet. Iemand die nu tot bijvoorbeeld 6 jaar onvoorwaardelijk is veroordeeld staat na 4 jaar weer op straat. De langste celstraf na levenslang is nu 20 jaar, iemand die daartoe is veroordeeld is na ruim 13 jaar vrij man. Bij levenslange celstraf zit een gevangene in ons land gemiddeld 20 jaar uit.

De liberalen willen voorgoed korte metten maken met die strafvermindering. Bovendien vindt de VVD dat celstraffen in veel gevallen verzwaard zouden moeten worden en ˇˇk moet er bij geweldsmisdrijven te allen tijde tot vervolging worden overgegaan. Minimumstraffen voor notoire geweldplegers zijn eveneens noodzakelijk. Drie of vier criminelen op ÚÚn cel is volgens de VVD acceptabel.

Lijsttrekker Zalm en minister Remkes (Binnenlandse Zaken) zeiden dit gisteren tijdens een bezoek aan Rotterdam, moordstad nummer 1 van Nederland.

De VVD vindt ook dat het respectloos behandelen van politiemensen niet langer meer kan worden getolereerd. Het uitschelden en beledigen van agenten op straat moet worden aangepakt, aldus Remkes. Hij twijfelt ook niet langer aan het invoeren van een algehele identificatieplicht vanaf 12 jaar. Eerder nog meende hij dat dit te jong was. Maar hij heeft zich laten overtuigen door politie en justitie, die benadrukken dat er ook criminelen van 13 en 14 jaar zijn