"PvdA/CDA-kabinet zorgt voor sociale oorlog"

Wouter Bos, lijsttrekker van de PvdA, kan nog steeds zijn voorkeur uitspreken voor een linkse coalitie met de SP en GroenLinks. Volgens SP-leider Marijnissen is het daar "nog niet te laat voor", zo zei hij in op een partijbijeenkomst in Utrecht gisteravond. Een kabinet van met het CDA en de PvdA zou volgens hem leiden tot "een sociale oorlog en een oorlog in Irak".

Bos sloot een links kabinet uit toen hij zei dat het alleen mogelijk was voor de PvdA om te regeren, wanneer zij met het CDA in een kabinet zat. Marijnissen roept Bos op terug te komen op dit standpunt: "Bos moet oproepen om sociaal te stemmen en een links kabinet mogelijk te maken. Het CDA hoeft er dan alleen bij als dat nodig is voor een meerderheid."

Marijnissen zette tijdens de partijbijeenkomst vraagtekens bij de sociale beloftes van de Partij van de Arbeid. "Ik ben benieuwd naar de bomen in het bos van Wouter. Garandeert hij dat er geen slechtere WAO komt, garandeert hij dat de verhoging van de ziekenfondspremie wordt geschrapt, garandeert hij dat de Melkertbanen terugkomen?" aldus de SP-voorman. Marijnissen herinnerde iedereen aan de laatste keer dat de PvdA met het CDA in een kabinet zat, toen er grote sociale onrust ontstond over de WAO. "Ik ben bang dat de PvdA weer naar rechts buigt als het over het kroonjuweel van de sociale zekerheid gaat", zo zei de lijsttrekker. Daarbij haalde hij nog eens fel uit naar de WAO-plannen van De Geus, CDA-minister van Sociale Zaken.

Volgens de SP-leider is er maar één oplossing en dat is een stem op, natuurlijk, de SP. Hij stelde daarbij de vergelijking, "Stem Bos, krijg Balkenende" en "hoe groter de SP, des te meer rekening de PvdA moet houden met links".