LPF overleg over De Jong

De Tweede Kamer fractie van de LPF zal komende dinsdag beslissen over het lot van fractielid Winny de Jong. Vandaag is in Rotterdam de top van de fractie, samen met de LPF-ministers, bijeengekomen om de kwestie te bespreken. Fractieleider Harry Wijnschenk liet weten dat het aan de fractie is of De Jong mag aanblijven of niet.

Afgelopen donderdag kwam De Jong met harde kritiek op fractievoorzitter Wijnschenk en zijn rechterhand Ferry Hoogendijk. Ook beklaagde ze zich over de ondemocratische structuur van de fractie. Partijvoorzitter Ed Maas steunt haar in die kritiek, en vreest dat de partij zo crisis op crisis stapelt.

De Jong vindt Wijnschenk incapabel als leider van de fractie. Hij zou in de ,,achterste bankjes van de klas'' het vak moeten leren. Kamerlid Hoogendijk, rechterhand van Wijnschenk, zou wat De Jong betreft helemaal moeten ,,ophoepelen''. Ze noemde hem een ,,dictator''. De boute bewering dat Hoogendijk zijn plek in de fractie gekocht zou hebben, trok ze overigens gisteren weer in.

De positie van Hoogendijk, die niet bij het overleg aanwezig was, staat voor Wijnschenk overigens niet ter discussie.