FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 augustus 2002

Paus vergeet zijn leeftijd

psv had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Woensdag heeft paus Johannes Paulus II zich vergist in zijn leeftijd tijdens zijn wekelijkse audiëntie. De paus riep: "Het doet me plezier op mijn 83ste door jullie ontvangen te worden met hiep-hiep-hoera." In werkelijkheid is de paus pas 82 jaar oud.

Afgelopen jaar zijn er verschillende discussies geweest over het aftreden van de paus, vanwege zijn gezondheid. Hij loopt moeilijk, heeft Parkinson en kan vaak zijn toespraken niet meer voorlezen. Toch verklaarde een woordvoerder dat de paus zijn ambt blijft bekleden, "zolang God dat wil".

Eigen parfumlijn Celine Dion

In samenwerking met cosmetica-gigant Coty gaat Celine Dion haar eigen parfum op de markt brengen. De eerste flesjes moeten begin 2003 van de productieband afrollen. In een officieel statement lichtte Celine een en ander toe: "Ik was op zoek naar een bedrijf dat een product kon ontwikkelen dat overeenkomt met mijn wensen. Net als muziek is het ook voor cosmetica belangrijk dat het de zintuigen en de emoties aanspreekt."

Eric Thoreux, directeur van Coty Beauty Americas, liet op zijn beurt weten dat Celine Dion het symbool is voor de moderne vrouw. "Celine is in staat een succesvolle carričre en een gelukkig gezinsleven te hebben. Zij is representatief voor vrouwen met een gebalanceerd, maar opwindend leven. Celine is een dynamische toevoeging aan ons merk."

Amerikanen willen Bruce Springsteen postzegel


Uit een poll van kabelzender TRIO is gebleken dat de Amerikanen Bruce Springsteen het liefst op een postzegel zien. The Boss kreeg 22% van de stemmen en bleef daarmee Madonna, Cher, The Who, Ozzy Osbourne en Britney Spears voor. Op de vraag met welke bekende artiest ze het liefst zouden barbecuen eindigde Bruce in een andere poll van TRIO met 20% ook op de eerste plaats. Elvis Presley kreeg 16% van de stemmen en werd tweede.

Transseksueel in vrouwen mountainbiketeam Canada

Een man, die zich zes jaar geleden liet ombouwen naar een vrouw, is opgenomen in het vrouwen mountainbiketeam van Canada. Ook zal Michelle Dumaresq, voorheen Michael, meedoen aan het wereldkampioenschap mountainbiken in Kaprun (Oostenrijk).

Het meedoen van Dumaresq zorgt voor protest van teamgenoten, die vinden dat zij niet tegen vrouwen zou mogen racen. 'Iets klopt hier gewoon niet,' zei Sylvie Allen, de Canadese wereldkampioene.

De teamgenoten hebben een protest ingediend bij de internationale wielerunie (UCI) om ervoor te zorgen dat Dumaresq niet mee kan doen. In de brief aan UCI pleiten zij voor een aparte categorie 'transseksuelen'.

Dumaresq zei zo blij te zijn dat ze nog niet kon reageren op de protesten.

750.000e .nl-domein geregistreerd

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag is het 750.000e .nl-domein geregistreerd: Autowatch.nl. Dit heeft de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) bekendgemaakt in een persbericht.

De SIDN verwacht dat de miljoenste .nl-domeinnaam over iets meer dan twee jaar geregistreerd zal worden. Men gaat ervan uit dat de groei van het aantal nieuwe domeinen verder zal afnemen. Na het uiteenspatten van de zeepbel van de nieuwe economie stijgt het aantal nieuwe .nl-domeinen minder snel.

In 2000 werden er de meeste domeinen geclaimd. Tussen september 1999 en maart 2000 steeg het aantal domeinnamen met 150.000 naar een kwart miljoen. In de acht maanden die daarop volgden verdubbelde het aantal domeinen vervolgens naar een half miljoen.

Deze stijging had vooral te maken met enkele domeinkapers, zoals bijvoorbeeld Name Space, dat tienduizenden adressen registreerde. Omdat Name Space de rekeningen niet voldeed, hief de SIDN deze domeinnamen eind 2000 weer op.

Het aantal geregistreerde persoonsdomeinen voor particulieren steekt schril af bij de 750.000 'echte' .nl-domeinen. Volgens de gegevens van de SIDN zijn er pas 646 van deze domeinen geregistreerd. Persoonsdomeinen zijn minder in trek, omdat tussen de naam en '.nl' nog een driecijferig getal staat (bijvoorbeeld dannyroodbol.666.nl).

Het registreren van 'gewone' domeinen is tot nu toe alleen voorbehouden aan organisaties en bedrijven die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Binnenkort kunnen particulieren ook 'echte' .-nl-domeinen registreren.

Miskraam voor Cherie en Tony Blair

Yorgos had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Cherie Blair, de 47-jarige vrouw van de Britse premier Tony Blair (49), heeft afgelopen maandagavond een miskraam gekregen. Zij was in verwachting van haar 5e kind.

De ongeboren vrucht is operatief verwijderd. Daags na de operatie is zij ontslagen uit het ziekenhuis. Goede vrienden van het echtpaar zeiden niets van de zwangerschap geweten te hebben. Cherie en Tony Blair hebben de zwangerschap bewust geheim gehouden. Waarom is vooralsnog een raadsel.

Downing Street weigerde te vertellen hoe lang Cherie Blair zwanger is geweest. Onderzoek wijst uit dat bij zwangere vrouwen in deze leeftijdscategorie er 50 procent kans is op een miskraam. Logischerwijs heeft de familie Blair hun vakantie tot nader order uitgesteld.

Gratis vliegen met Spirit Airlines op 11/9

M4stermind en vleermuis hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Amerikaanse Spirit Airlines, gevestigd in Fort Lauderdale in Florida en de grootste geprivatiseerde luchtlijn in de VS, heeft aangekondigd dat op 11 september alle vluchten gratis zijn. De luchtvaartmaatschappij wil met de actie 'het Amerikaanse publiek bedanken dat het met Spirit is blijven vliegen.'

'De vrije zitplaatsen zijn bedoeld om mee te helpen aan het herstellen van het vertrouwen in persoonlijke en zakelijke vliegtuigreizen.', aldus woordvoerder Jacob Schorr. 'Ik moedig dan ook aan om op 11 september gewoon te reizen, om duidelijk te maken dat we vrije Amerikanen zijn.'

Spirit Airlines voert op 11 september 90 vluchten uit op 15 binnenlandse bestemmingen. Het gaat hierbij in totaal om 13.000 stoelen. Er kan tot 8 september geboekt worden.

Luchtvaartmaatschappijen constateren dat er beduidend minder reserveringen zijn gemaakt voor vliegtuigstoelen op de noodlottige datum. American Airlines en United Airlines kondigden eerder al aan dat een deel van de vluchten op 11/9 bij gebrek aan interesse vervalt.

Jongen springt van veerboot voor vakantieliefde

Pugrulez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gistermiddag is een verliefde tiener van de veerboot Oost-Vlieland afgedoken om terug te zwemmen naar het eiland waar zijn vakantieliefde nog was. Havenmeester Lammert de Graaf, die toevallig voorbij voer, viste de jongen uit het zeewater en hoorde zijn verhaal aan. 'Ik hou echt van haar.'

Toen de jongen in de gaten kreeg dat de politie van het eiland hem bij de kade op stond te wachten, dook hij opnieuw het water in. Hij krabbelde de kade op en verdween in de richting van camping Stortemelk. De politie en de campingbeheerder zochten tevergeefs naar de jongen.

Vanochtend meldde de jongen zich bij de veerbootterminal van rederij Doeksen in Harlingen om zijn bagage op te halen. Een medewerkster gaf hem zijn tassen mee zonder hem nog wat te vragen. 'Hij zag er heel normaal uit. Rustig.' Havenmeester De Graaf is onder de indruk: 'Dit moet echte liefde zijn geweest.'

In Duitsland is Claus al overleden

FG had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het moment dat hier de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) een voorzichtige vooruitgang meldt in de gezondheidstoestand van prins Claus, is de prins in de Duitse roddelpers schijnbaar al overleden. 'Zijn vreselijke lijden is ten einde', 'Tranen en rouw aan het Hollandse hof' en 'Koningin Beatrix weent om haar geliefde man', zijn de vetgedrukte koppen van de roddelbladen in Duitsland.

Die Neue Post (oplage: 1,2 miljoen) schrijft in een 7 pagina grote afscheidsspecial dat Claus om euthanasie heeft verzocht: ''Koningin Beatrix, de drie zonen en de beide schoondochters moeten een onvoorstelbaar wisselbad van gevoelens hebben ondergaan, voordat zij besloten de wens van de zieke om euthanasie te respecteren. Wat de familie nu het meest nodig heeft, is rust en kracht om de tijd van tranen en rouw te boven te komen''.

Die Neue Woche schrijft ondermeer dat Maxima vanwege het verdriet om haar schoonvader vreest voor de gezondheid van haar nog ongeboren kind: ''Het geestelijk lijden brengt de zwangere prinses en haar kind in gevaar.''


Das Neue Blatt het (oplage: één miljoen) weet zelfs te melden dat Máxima al een miskraam heeft gehad nadat ze een inzinking had aan het sterfbed van Claus. Ook weet het wat de laatste woorden van Claus zijn geweest (''Bewaar mij in jullie hart, maar leef verder in liefde en wederzijdse ondersteuning'').


Veel spijt hebben de woordvoerders van de bladen niet van de misser. ''Kan gebeuren'' lijkt het laconieke commentaar.

Duits/Nederlandse euro aangetroffen

P. van Es uit Vrouwenpolder in Zeeland heeft een muntstuk aangetroffen van twee euro met de afbeelding van koningin Beatrix en daaromheen een rand met de tekst Einigkeit und Recht und Freih. Een munt dus met een Nederlandse kern en een Duitse rand.

Volgens de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht is het verwisselen van de euroranden niet zo moeilijk. Er is wel wat geweld voor nodig. Er zijn altijd knutselaars te vinden, zegt een woordvoerder.

Bij de munt van P. Van Es blijkt dit waarschijnlijk ook het geval te zijn: Lichte beschadigingen aan de rand van de Nederlands/Duitse munt geven aan dat er enig geweld gebruikt is om de munten te combineren. "Maar het is heel nauwkeurig gedaan. De rand zit exact op de goede plaats ten opzichte van het middenstuk", zegt Van Es.

Koninklijke Nederlandse Munt gaat er overigens vanuit dat een gecombineerde munt geen vals geld is, maar beschadigd geld.

's Werelds hoogste graffiti in Hamburg

Qlo0n had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een beeld wat, volgens het Guinness Book of Records, de hoogste graffiti ter wereld is. Gisteren werd het kunstwerk onthuld in de Noord-Duitse stad Hamburg.

De opmerkelijke wandversiering beslaat de wand van dertien verdiepingen van een woonflat. Volgens de twee kunstenaars die het werk schilderden, Haris en Aimal Jahed (door hun bondgenoten Fusion en Nulon genoemd), is het 43 meter hoge stadsgezicht vijf meter hoger dan de vorige recordhouder. Deze bevindt zich overigens ook in Hamburg.

De twee graffiti-artiesten gebruikten in tachtig dagen 1500 spuitbussen om hun werk tegen een prijs van 23.000 euro tot een goed einde te brengen.

Te koop: kerkhof met 77 graven

Qlo0n had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Achterhoekse dorp Rekken is een kerkhof met 77 graven te koop. Het terrein is van de Van Ouwenaller Vereniging (VOV), een hulpinstelling voor mensen die in de knel zijn gekomen. De VOV stoot een aantal overbodige panden en percelen af, waaronder het kerkhof Rustoord.

Op de begraafplaats liggen pupillen van de VOV en enkele buurtbewoners en dominees die in een nabij gelegen kerkje werkzaam waren. In 1988 werd er voor het laatst iemand op Rustoord begraven.

Voorzitter B. Minjon van de Raad van Bestuur van de VOV heeft geen idee wat de begraafplaats opbrengt. Uiteraard is dat sterk afhankelijk van de nieuwe bestemmingsplanmogelijkheden, aldus Minjon woensdag.

Voordat het bord 'te koop' in de grond van Rustoord komt te staan, wordt iedereen herbegraven. De VOV trekt er een jaar voor uit om in contact te komen met nabestaanden en nieuwe begraafplaatsen te vinden.

De voorzitter verwacht verder weinig problemen met de wet op de lijkbezorging en grafrust, omdat Rustoord al geruime tijd buiten gebruik is. Minjon verwacht dat de nieuwe eigenaar van de begraafplaats over twee jaar daadwerkelijk aan de slag kan met het terrein.

Grote brand in Katwijk

Chursel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Katwijk is woensdag rond half elf brand uitgebroken bij vishandel Schuitemaker's aan de Rederijstraat. De vlammen kwamen door het dak en er is sprake van grote rookontwikkeling.

De brand was rond twaalf uur nog steeds niet onder controle. De brandweer, die met vijf wagens ter plekke was, kon het pand niet betreden en moest de brand van buitenaf bestrijden. Met name verpakkingsmateriaal stond in brand, wat grote rookoverlast veroorzaakte. De Industrieweg is door de brandweer afgezet.

Mensen die in de baan van de rook wonen is geadviseerd ramen en deuren dicht te doen. Het is niet duidelijk of er bij de brand asbest vrij is gekomen.
Volgens de brandweer zijn er geen gewonden. Alle medewerkers hebben op tijd het pand verlaten.

Gouden nazi-schaal in meer gevonden

Slambam had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een duiker heeft in het Duitse Chiemmeer een massief gouden ketel met nazi-symbolen en runen opgedoken. Het gevaarte weegt 10,5 kilo. De vondst werd vorig jaar september al gedaan. De naam van de duiker en de precieze vindplaats worden angstvallig geheim gehouden. De vondst van de diepe gouden schaal past in de theorie dat in het meer de "nazi-schat" van 2,5 miljard euro aan gestolen goud en juwelen rust.

Voor de duiker is het van groot belang of de ketel gemaakt is van gestolen goud. Als dit zo is, dan krijgt Beieren de schaal. Wordt het gezien als 'geborgen goed', dan krijgt de duiker de helft.

Grolsch verwarmt huizen

Dovenwereld had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een deel van de wijk Roombeek in Enschede zal worden verwarmd met behulp van een bedrijf dat het juist van warme dagen moet hebben: Grolsch. Energieleverancier Essent zal bronwater van Grolsch gebruiken om de woningen te verwarmen. Het gaat om ongeveer 1300 woningen.

Per uur wordt 150 kubieke meter (ofwel 150.000 liter) bronwater opgepompt om bier te brouwen. De temperatuur van dat water wordt verlaagd van 11 naar 5 graden. Bij dat proces komt warmte vrij en die warmte wordt gebruikt om de woningen te verwarmen. Wanneer de capaciteit onvoldoende is - bij extreme koude - dan springt een cv-ketel bij.

Na de bouwvak wordt begonnen met het aanleggen van de leidingen. Dan wordt tevens begonnen met de bouw van de eerste koopwoningen in Roombeek, die in mei 2000 zwaar werd getroffen door de vuurwerkramp.

Rechtszaak Van Der G. mogelijk live op tv

De pro formazitting in de zaak Volkert van der G. is vrijdag mogelijk rechtstreeks op televisie te volgen. De rechtbank in Amsterdam geeft de televisiezenders toestemming om delen van het proces direct uit te zenden.

Het is voor het eerst in Nederland dat een rechtszaak direct via de televisie wordt uitgezonden. Volgens een woordvoerder van de rechtbank is het niet de bedoeling dat de hele zitting op de televisie wordt vertoond.

De delen die de televisiezenders in ieder geval mogen tonen zijn het voordragen van de tenlastelegging door de officier van justitie en de verklaring van de officier over de stand van zaken van het onderzoek alsmede eventuele beslissingen van de rechtbank.

De behandeling van de personalia van Van der G. door de rechtbank en de discussie tussen de officier van justitie en de advocaten van Van der G. mogen niet worden gefilmd.

De raadslieden van Van der G. zijn niet gelukkig met de televisieopnamen. "Volgens ons draagt het niet bij tot een soepel verloop van de rechtszaak", zegt een van hen. De advocaten beramen zich nog of ze ook voor de camera willen verschijnen.

Nieuw: IJs in vleessmaken

Liefhebbers van vlees en vis kunnen in Japan straks likkebaardend naar de ijssalon. Op een beurs in Tokio heeft de firma Akagi Nyugyo ijs gepresenteerd met smaken als ossentong, paling en kippenpoot. Dat meldt de Japanse krant Mainichi woensdag op zijn website.

De ijsfabriek heeft ook aan vegetariërs gedacht; voor hen zijn er onder meer de smaken cactus, mie en zoete aardappel. Als de hond meegaat naar de ijssalon, kan het baasje die trakteren op Wanko No Aisu, ijs voor honden. Dat smaakt naar yoghurt, maar om de maag van het dier te sparen, heeft de fabriek ervoor gezorgd dat er weinig lactose in zit.

Frauderende postbeambte krijgt 2,5 jaar

johan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 37-jarige postbeambte uit Lelystad die ruim een miljoen euro heeft verduisterd, moet dertig maanden de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank in Lelystad dinsdag bepaald.

De man stal acceptgiro's en overschrijvingsformulieren op zijn werk bij een postsorteerbedrijf in Nieuwegein. Hij veranderde de gegevens op de bankpapieren, waardoor hij 1.231.000 euro kon doorsluizen naar zijn bankrekening in Duitsland. Bij huiszoeking vond de politie nog eens voor 14 miljoen euro aan betalingsopdrachten in de woning van de Lelystedeling. Deze waren nog niet geďncasseerd.

TPG blijft blunderen met Zeeuwse zegels

Jurri@n had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vorige week werd al bekend dat de TPG een grove fout had gemaakt op de provinciezegel van Zeeland. De Zeeuwse spreuk "Luctor et Emergo" werd op de zegel vertaald met "ik word moedig en ontzwem", maar moet zijn "ik worstel moedig en ontzwem". Als excuus hiervoor plaatste de TPG een paginagrote excuus-advertentie (een pagina vol strafregels: ik worstel moedig en ontzwem).

Nu blijkt opnieuw een fout te zitten in de postzegels: Op de zegels staat een fotootje van de typisch Zeeuwse sport ringrijden en de tekst "boerenknollenkracht". Wie echter het vergrootglas erbij pakt kan zien dan het afgebeelde paard geen boerenknol is maar een Noors fjordenpaard.

Volgens een woordvoerdster van TPG-Post moet de tekst niet letterlijk genomen worden, maar poëtisch.

Gemeente stort mest in leegstaande panden

De gemeente Hengelo heeft twee leegstaande panden met drijfmest laten volstorten om te voorkomen dat de woningen worden gekraakt. De politie stelt een onderzoek in, omdat het voorval waarschijnlijk in strijd is met de milieuwetgeving.

Het incident had 24 juli plaats, maar is pas dinsdag door de gemeente naar buiten gebracht. ,,We gaan op zo kort mogelijke termijn de woningen weer schoonmaken'', zegt wethouder G. ter Ellen.

Het gemeentebestuur zit flink in de maag met de opmerkelijke anti-kraakmethode. ,,Het is niet in het college van burgemeester en wethouders besproken, maar het is min of meer een eenmansactie van een ambtenaar. Dat dit kon gebeuren, komt door de vakantieperiode. We zitten op dit moment met weinig personeel.''

De zaak kwam aan het rollen toen enkele jongeren bij de panden samenkwamen. Ter Ellen: ,,Toen zij ontdekten dat de woningen met drijfmest waren volgespoten, namen de jongeren contact op met de politie. Omdat de panden eigendom zijn van de gemeente, zocht de politie contact met het gemeentelijk grondbedrijf. Die meldde zelf verantwoordelijk te zijn.''

De twee panden aan de Torenlaan zijn bestemd voor hergebruik bij de inrichting van bedrijventerrein Westermaat Campus. Volgens de wethouder is het politieonderzoek nog niet afgerond.

Tegenvallers voor kabinet Balkenende

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft nieuwe ramingen voor economische groei naar buiten gebracht. In plaats van 1% dit jaar en 2,25% volgend jaar, waar in het regeerakkoord vanuit werd gegaan, zal de groei dit jaar rond de 0,75% en komend jaar ronde de 1,5% liggen.

Als deze cijfers werkelijkheid worden, zal dit ertoe leiden dat het kabinet meer zal moeten bezuinigen om het begrotingsevenwicht te bewaren, of genoegen zal moeten nemen met een begrotingstekort. Dit doordat er bij minder economische groei minder belastinginkomsten zullen zijn.
Ook voorspelde het CPB dat de werloosheid zal toenemen tot 350.000.

Auto gestolen na hulpverlening

Een man uit Zaltbommel is dinsdagavond zijn auto kwijtgeraakt toen hij een vriendin uit Nijmegen wilde helpen die een ongeluk had. De man liet de auto met de sleutels in het contact staan toen hij een talud af moest lopen. Even later was zijn wagen weg.

De Nijmeegse vrouw reed over de Van Heemstrabaan in Alem. Zij dacht dat ze iets over de weg zag lopen en remde af. Daardoor raakte zij de macht over het stuur kwijt, botste tegen een boom en reed van het talud af. Daar kwam zij tot stilstand tegen een andere boom. De brandweer moest de vrouw uit de auto bevrijden. Zij is overgebracht naar het ziekenhuis. Haar dochtertje, dat ook in de auto zat, bleef ongedeerd.

De Nijmeegse belde vrienden in Zaltbommel na het ongeval. De man kwam naar haar toe. Toen hij langs het talud wilde kijken liet hij zijn auto even onbeheerd staan. Die paar minuten waren voldoende om de wagen te stelen.

Leden Oasis in auto-ongeluk

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie leden van Oasis waren dinsdagmiddag betrokken bij een auto-ongeluk in de binnenstad van Indianapolis, zo meldt de Oasis website. De taxi waarin de drie zaten, botste met een auto uit tegenovergestelde richting. Noel Gallagher, Andy Bell & Jay Darlington werden per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar ze vervolgens werden behandeld voor shock, kneuzingen en sneden.

Toetsenist Jay Darlington moet vandaag terug naar het ziekenhuis voor verdere behandeling en Noel heeft een paar ernstige kneuzingen in het gezicht. Ze zullen allemaal minstens 48 uur rust moeten nemen, dus de eerstkomende paar concerten in Indianapolis zijn verplaatst naar een latere datum.

Vader Kelly Family overleden

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De voorman van The Kelly Family, Dan Kelly, is maandag op 71-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een reeks beroerten, heeft het management van de groep meegedeeld.
The Kelly Family is in Duitsland zeer populair,maar ook in ons land heeft de band veel aanhangers. Van het album "Almost Heaven" gingen 3 miljoen exemplaren over de toonbank, "Over the hump" was nog succesvoller met 4 miljoen verkochte albums.

Dan Kelly was overigens al jaren niet meer actief in de band, maar had nog wel steeds de leiding over de groep

Koalapoep als toeristentrekker

Het Australische dorp Gunnedah (13.000 inwoners) wil het helemaal gaan maken met de verkoop van koalapoep. De uitwerpselen van het dier worden in zakjes voor 1 Australische dollar (ongeveer een halve euro) aan de man gebracht.

Gemeentefunctionaris Frend, belast met toerisme, zei dat een half jaar geleden begonnen is met de verkoop van de gedroogde uitscheiding onder de naam 'Koala Kitsch'. Gehoopt wordt dat het idee aanslaat, zodat kan worden overwogen de poep wellicht in goud, als oorbel of hanger, uit te brengen.

Pentium allergie ambtenaar niet bewezen

M4stermind had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vrouw die werkzaam was bij het Ministerie van Economische Zaken beweert een allergie voor Pentium computers te hebben. De rechtszaak sleept al enkele jaren, tot nu toe zonder succes voor de ambtenaar. De laag- en hoogfrequente straling uit de pc zou haar ziek gemaakt hebben.

De ambtenaar was werkzaam op het Ministerie als systeembeheerder. Al in 1999 kreeg zij eervol ontslag omdat ze ziek was. Dat ze ziek is staat vast, maar tot nu toe heeft ze de rechtbank niet kunnen overtuigen dat de oorzaak gelegen is in de hoog- en laagfrequente straling die computer afgeven. Pentium de merknaam van een processor, gefabriceerd door Intel.

Letterlijk staat er in de uitspraak: 'Zij stelt een allergie te hebben voor laag- en hoogfrequente straling die door Pentium computers wordt geproduceerd, welke bij gedaagde ministerie algemeen worden gebruikt.' Zij stelt het ministerie verantwoordelijk.

Volgens advocaat Van Gijssel, die de systeembeheerder verdedigde: 'Het ging goed toen er nog 486 computers waren, toen er Pentiums kwamen bleek zij daar overgevoelig voor te zijn. De kern van de zaak was dat het ministerie de systeembeheerder ongeschikt achtte voor haar taak, terwijl zij vond dat de computers ongeschikt waren voor haar'.

Volgens een meting die al in 1998 werd gedaan op de werkplek door KEMA bleken de stralingsniveaus een factor 20 onder de Nederlandse normen te liggen. Volgens de advocaat snapte de ambtenaar dat dit een onhoudbare situatie was, maar ze bestreed dat ze ontslagen werd vanwege 'ongeschiktheid voor de functie', het was terecht geweest dat ze arbeidsongeschikt werd verklaard. De Centrale Raad van Beroep heeft inmiddels uitspraak gedaan en gezegd dat het ontslag juist was.

FBI slordig met laptops

Wegertje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse federale recherchedienst, de FBI, is tussen oktober 1999 en januari 2002 317 laptops kwijtgeraakt. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van justitie.

Op de zoek geraakte laptops zou gevoelige informatie kunnen staan. Het is mogelijk dat de zoekgeraakte laptops gevoelige informatie over de nationale veiligheid of over misdrijven bevatten, constateren de onderzoekers. Er raakten bovendien 212 vuurwapens zoek.

Vóór het onderzoek had de FBI bijna tien jaar lang niet bijgehouden of er wapens of computers zoek waren geraakt. De inventaris opmaken is niet het meest flitsende onderdeel van het werk van de FBI, constateren de onderzoekers. "Het werd niet serieus genomen."

Ook de immigratiedienst INS en de drugsbestrijdingsdienst DEA blijken nogal wat wapens en computers te zijn kwijtgeraakt. Een deel van de wapens is door criminelen gebruikt.

Voetbal: Van den Herik wil opheldering

Feyenoordvoorzitter Jorien van den Herik heeft UEFA-secretaris Aigner om opheldering gevraagd over de gang van zaken rond de nominaties voor de verkiezing van Europees trainer van het jaar. Trainer Bert van Marwijk is bij de tweede selectieronde afgevallen.

De titel gaat naar Del Bosque (Real Madrid), Topmöller (Bayer Leverkusen) of Ferguson (Manchester United). De oefenmeester van Feyenoord kreeg tot dusver de meeste stemmen van alle genomineerde trainers. Op de door de website van de UEFA gehouden peiling kreeg Van Marwijk meer dan twee keer zo veel stemmen als nummer twee Del Bosque.

De UEFA was niet gevoelig voor de veelal Rotterdamse fans die via internet hun stem uitbrachten. ,,Raar, want wat heeft een verkiezing voor zin als de uitslag toch de prullenbak in gaat'', aldus Van den Herik. De voorzitter vindt het vooral vreemd dat Ferguson zichzelf heeft genomineerd.

De trainer van Manchester United, een club die vorig jaar niet succesvol was, maakt deel uit van het comité dat de nominaties verzorgt. ,,Ik heb Aigner om opheldering gevraagd. Als hij geen passende verklaring heeft, dienen we een protest in'', aldus Van den Herik.

Ontslag wegens downloaden pornofilms

Internetwinkel TakeitNow uit Utrecht heeft een part-time helpdeskmedewerker op staande voet ontslagen nadat bleek dat deze onder werktijd vele gigabytes aan pornovideo's via KaZaA had gedownload. De medewerker was al een keer gewaarschuwd.

TakeitNow zegt in een schriftelijke verklaring het downloaden van porno volstrekt onacceptabel te vinden: "De video's zijn voor diverse collega's aanstootgevend en de kwaliteit van het werk leed onder de hobby."

Bovendien benadrukt de online computerwinkel dat de legaliteit van het via KaZaA uitwisselen van bestanden omstreden is en daar wil TakeitNow niet aansprakelijk voor zijn. De uitwisselingsoftware zou verder communicatie- en veiligheidsproblemen op het bedrijfsnetwerk veroorzaken.

Koreanen willen onderscheiding voor Hiddink

Zo'n 350.000 Zuid-Koreanen verzoeken de Nederlandse regering trainer Guus Hiddink te onderscheiden voor zijn verdiensten op het wereldkampioenschap voetbal. De actie is opgezet door een Koreaans telecombedrijf.

Ruim 200.000 mensen hebben een handtekening geplaatst, de overige verzoekjes kwamen via internet binnen. De handtekeningen zijn inmiddels overhandigd aan de tijdelijk zaakgelastigde van de Nederlandse ambassade in Korea. ,,We hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken op de hoogte gesteld. De handtekeningen blijven voorlopig hier. Wellicht dat ze straks een plekje krijgen in het Guus Hiddink-museum'', zegt zaakgelastigde H. Koets.

In Varsseveld, de geboorteplaats van Hiddink, wordt woensdag het naambord van het Hiddink-museum onthuld. Wanneer het 'Guuseum' officieel open gaat is nog niet bekend.

"Groene stroom kan kanker veroorzaken"

Nietje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

"Als Nuon niet stopt met de gifgroene stroom, zullen duizenden mensen de kankerdood sterven.' Dit zei milieuactivist A. van Rooij namens een aantal inwoners van Buggenum tijdens een zitting bij de Raad van State (RvS) in Den Haag.

Nuon Power Buggenum B.V. heeft een vergunning gekregen om 'groene-stroomproeven' te doen. Nuon verbrandt daarbij 'natuurvriendelijke' biomassa, waarbij groene stroom wordt opgewekt. 'Gifgroene stroom', noemt Van Rooij het. Hij probeert de vergunning te blokkeren. Nuon gebruikt volgens Van Rooij vooral geďmpregneerd hout bij de verbranding. Dat is hout dat met een verduurzaamde zoutoplossing is verrijkt, die echter ook de kankerverwekkende en onbrandbare stoffen koper, arseen en chroom bevat. Volgens de milieuactivist komen deze giftige stoffen bij verbranding in het milieu terecht en zullen miljoenen mensen ermee in aanraking komen. --De raadsvrouw van Nuon, -C. Blanksma, stelt dat omwonenden en anderen niets te vrezen hebben van de proeven.

Schröder wijst aanval op Irak af

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De SPD van bondskanselier Schröder wil dat Duitsland zich bij een Amerikaanse aanval op Irak afzijdig houdt, óók als het ingrijpen plaatsvindt met een mandaat van de Verenigde Naties.

Partijvoorzitter Schröder waarschuwde ten overstaan van enige duizenden gelijkgezinden in Hannover "voor een spel met oorlog en militair ingrijpen". Verder hield Schröder zijn gehoor voor: "Wie een interventie overweegt, moet goed bedenken wat de politieke en economische gevolgen zijn. We zijn bereid tot solidariteit, maar voor een oorlogsavontuur in Irak staat Duitsland onder mijn leiding niet ter beschikking. We zullen wel degenen steunen die proberen op een niet-militaire manier tot een oplossing te komen," aldus de Duitse kanselier.
Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.