Rechtszaak Van Der G. mogelijk live op tv

De pro formazitting in de zaak Volkert van der G. is vrijdag mogelijk rechtstreeks op televisie te volgen. De rechtbank in Amsterdam geeft de televisiezenders toestemming om delen van het proces direct uit te zenden.

Het is voor het eerst in Nederland dat een rechtszaak direct via de televisie wordt uitgezonden. Volgens een woordvoerder van de rechtbank is het niet de bedoeling dat de hele zitting op de televisie wordt vertoond.

De delen die de televisiezenders in ieder geval mogen tonen zijn het voordragen van de tenlastelegging door de officier van justitie en de verklaring van de officier over de stand van zaken van het onderzoek alsmede eventuele beslissingen van de rechtbank.

De behandeling van de personalia van Van der G. door de rechtbank en de discussie tussen de officier van justitie en de advocaten van Van der G. mogen niet worden gefilmd.

De raadslieden van Van der G. zijn niet gelukkig met de televisieopnamen. "Volgens ons draagt het niet bij tot een soepel verloop van de rechtszaak", zegt een van hen. De advocaten beramen zich nog of ze ook voor de camera willen verschijnen.