Storm van kritiek op plannen Fortuyn

Er komt steeds meer kritiek op de plannen die Pim Fortuyn ontvouwd heeft in zijn boek De puinhopen van 8 jaar Paars.

De Grave: 'lichtelijk idioot'

Minister De Grave van Defensie is fel tegen de plannen van Pim Fortuyn om de lucht- en landmacht op te heffen. De bewindsman omschrijft ze als 'lichtelijk idioot'. Volgens de minister kost de ingreep zeker 40.000 arbeidsplaatsen.

Fortuyn wil dat beide krijgsmachtonderdelen in sterk afgeslanke vorm worden ondergebracht bij de marine. Volgens de VVD-minister maakt hij Nederland daarmee belachelijk.

De Waal: programma is absurd

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal waarschuwt de kiezers dat een stem op Pim Fortuyn een stem tegen de eigen portemonnee is. De Waal wijst daarbij op Fortuyns voorstellen ten aanzien van de WAO. Alleen mensen die door hun werk arbeidsongeschikt raken, zouden nog voor de regeling in aanmerking komen.

Volgens De Waal moeten werknemers zich voor 1400 euro per jaar bijverzekeren om buiten de bijstand te blijven bij arbeidsongeschiktheid. Fortuyns nieuwe boek noemt hij een "onsamenhangend samenraapsel van een hoop onzin". "Ik wil niet over de persoon spreken, maar zijn programma is absurd."

Remkes: Bloedbad

Volgens staatssecretaris Remkes kost het plan van Pim Fortuyn om de huursubsidie af te schaffen de schatkist uiteindelijk miljarden euro's. Om een `sociaal bloedbad' onder huurders te voorkomen zijn peperdure compensatiemaatregelen nodig.

Fortuyn wil de huursubsidie, waarbij mensen een tegemoetkoming krijgen die afhankelijk is van hun inkomen, afschaffen. Woningbouwverenigingen krijgen dan geld om alle woningen goedkoper te maken. Dat systeem is volgens Remkes 10 jaar geleden juist afgeschaft omdat het te duur was. Bovendien profiteren daar ook mensen met hoge inkomens van.

Volgens Remkes is het plan `onuitvoerbaar'. Het betekent dat veel mensen met huursubsidie moeten vertrekken uit duurdere huizen bij particuliere verhuurders. Anders gaan ze er financieel 10 tot 15 procent op achteruit, zo blijkt uit berekeningen van Remkes. Vooral AOW'ers zouden de dupe worden van het plan.

Melkert: Regering met Fortuyn ongewenst

De kans dat de PvdA meedoet aan een coalitie met Fortuyn is nihil. Pvda voorman Ad Melkert noemt de Lijst-Fortuyn "Nieuw Rechts". "Op basis van zo'n boek is geen samenwerking mogelijk. Dat is het uitgangspunt. Het machtscentrum ligt daar bij ÚÚn persoon," aldus Melkert, die het CDA wel beschuldigt van flirten met Fortuyn. "Is dit geflirt van het CDA serieus bedoeld of is het de onbeholpenheid die daar de boventoon voert?"

Melkert waarschuwt dat Pim Fortuyn en Leefbaar Nederland uit zijn op de macht in Nederland. "Er is sprake van een claim op de macht. De toekomst van Nederland zal echt anders zijn. Dit wordt een harde, harteloze samenleving. Nederland is op een tweesprong. De PvdA moet nu gaan uitleggen wat de partij voor mensen kan betekenen," zegt Melkert.

-

Zo te lezen hebben de lijsttrekkers van de PvdA, VVD, CDA, D'66 en GroenLinks voldoende munitie om morgen in het lijsttrekkersdebat, in de Erasmus universiteit van Rotterdam, Pim Fortuyn te lijf te gaan.

Het debat zal morgenavond door 2Vandaag worden uitgezonden. Vanaf 17:30 Nederland 2.