SP en PvdA: Opheldering over pater Braun

De Haagse politiek heeft gereageerd op de kwestie 'Pater Máxima steunde Videla-regime'. De Tweede Kamer fracties van de PvdA en SP eisen opheldering van het kabinet over het verleden van de Argentijnse priester Rafael Braun die tijdens de kerkelijke inzegening van het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima een gebed uitspreekt.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft vanochtend al gemeld dat het bruidspaar zelf de keuze heeft gemaakt om Braun een beperkte rol tijdens de huwelijksinzegening te laten vervullen. ,,De regering heeft nagegaan of er feiten en omstandigheden zijn, die het vervullen van deze rol in de weg zouden kunnen staan. Hiervan is niet gebleken'', aldus de RVD in een verklaring.

PvdA-Kamerlid Rehwinkel zegt er vanuit te gaan dat het kabinet heel zorgvuldig heeft gekeken naar de gastenlijst en naar de personen die een bijdrage leveren aan de kerkelijke inzegening. Hij verwacht dat ook het kabinet streeft naar een onomstreden plechtigheid.

Agnes Kant van de SP vindt dat Braun niet aanwezig kan zijn bij de huwelijksplechtigheid: ,,Zijn aanwezigheid is niet te rijmen met de belofte van de minister-president om rekening te houden met de gevoelens van de slachtoffers en nabestaanden van het Videla-regime''.