IsraŽl voert aanvallen uit in Libanon

IsraŽl heeft woensdag aanvallen uitgevoerd in het Shebaa Farms-gebied in zuid-Libanon. Volgens de Israelische minister van defensie Ben-Eliezer zijn de aanvallen een vergelding voor een raketaanval van de Hezbollah-beweging op IsraŽlische legerposities in het gebied. Ben-Eliezer noemde de acties van Hezbollah Ďernstigí en stelt dat het ďgroene lichtĒ voor de aanvallen uit Iran en SyriŽ kwam. Of er gewonden bij de aanvallen zijn gevallen is niet bekend.

Twee vrouwen die dinsdag bij de aanslag in West-Jeruzalem gewond raakte zijn aan hun verwondingen overleden. Dat maakte de IsraŽlische radio woensdagochtend bekend. Een Palestijn opende het vuur op passanten in een drukke winkelstraat. De aanslag werd opgeŽist door de Al-Aqsa Martelaren Brigade. Deze groep heeft banden met de Fatah-beweging van de Palestijnse president Arafat. De IsraŽlische regering houdt de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk voor de aanslag.

Peres bezoekt Nederland
De IsraŽlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres is woensdagavond aangekomen op Schiphol. Hij spreekt donderdag met Kamerleden, premier Kok en minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken). Ook geeft hij een gastcollege op de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Bij aankomst zei hij dat de vernietiging van Palestijnse infrastructuur door het IsraŽlische leger nooit opzettelijk gebeurd. De Europese Unie maakte woensdag bekend dat het IsraŽlische leger al voor zeker 17 miljoen euro aan Palestijnse installaties, infrastructuur en projecten heeft vernietigd. Het grootste deel daarvan is betaald door de EU.

Verscheidene fracties in de Tweede Kamer vinden dat Nederland binnen de EU moet pleiten voor meer druk op IsraŽl om een einde te maken aan de vernietiging van de infrastructuur. ďEen IsraŽlische schadevergoeding aan de EU is zeker noodzakelijk'', zegt D66-Kamerlid Hoekema. EU-sancties tegen IsraŽl acht hij minder productief. ,,Maar we moeten IsraŽl keihard aanspreken. De druk moet opgevoerd worden en misschien moeten we ook wel de associatieovereenkomsten opschorten.'' Die overeenkomsten geven IsraŽl voordelen bij de export van goederen naar de EU.