Polen: patiënten gedood en doorverkocht

In een ziekenhuis in de Poolse stad Lodz worden ernstig zieke patiënten gedood en hun lijken doorverkocht aan een begrafenisondernemer. Dit meldt de Poolse krant Gazety Wyborcza woensdag. Het Openbaar Ministerie in Lodz heeft gezegd de zaak te zullen onderzoeken.

De krant baseert zich op informatie van ex-medewerkers van het ziekenhuis. Het zou gaan om de afdeling spoedeisende hulp, waar zwaar zieke patiënten een middel zouden krijgen om de dood te versnellen. Artsen en zusters zouden er bij de nabestaanden dan er op aandringen dat de begrafenis wordt gereld door een bepaalde begrafenisondernemer. De afdeling zou dan tussen de 330 en 500 euro van het uitvaartbedrijf ontvangen.

Volgens de krant zou het ziekenhuis zich al zo’n tien jaar schuldig maken aan dit soort praktijken. Justitie zou al langer op de hoogte zijn van een deal tussen het ziekenhuis en de begrafenisondernemer, maar niet weten dat de 'handel' dergelijke vormen had aangenomen. Het parket laat de stoffelijke resten opgraven en sectie verrichten om uit te zoeken of de beschuldigingen waar zijn.

Met dank aan Borin, Rop2000 en moussy die dit ons meldde.