Ophef over breeklichtjes

Medi@Watjzer meldde ons via de newssubmit dat er in Europa beroering is ontstaan rond ‘knicklights’ of 'breeklichtjes'. Deze kleine lichtgevende dobbertjes die veel worden gebruikt door nachtvissers, zijn ook erg populair bij discotheekbezoekers.

In Nederland zijn de fluorescerende dobbertjes al een hele tijd veelvuldig te zien in het nachtleven. Feestgangers stoppen de dingen in hun mond of bevestigen het aan een piercing. Dat kan heel leuk zijn, maar het is niet zonder risico: enkele Nederlandse jongeren zijn al in het ziekenhuis opgenomen nadat ze een dergelijk staafje hadden ingeslikt. Ook in Spanje moesten al een aantal jongeren naar de spoedafdeling na het inslikken van zulke staafjes.

In de staafjes zitten 2 chemische stoffen die een fluorescerend licht uistralen als ze elkaar in contact komen. Vooral ouders en scholen zijn erg ongerust over de nieuwe staafjes. Het kapot bijten of erger nog, het inslikken ervan zorgt vaak voor hevige buikpijn. Deskundigen waarschuwen vooral voor XTC-gebruikers die zulke staafjes in de mond nemen. XTC gebruik heeft vaak klappertanden als vervelende bijwerking, waardoor de staafjes makkelijk kapot worden gebeten.