Miljoenen kinderen in seks-industrie

Schokkende cijfers over kindermisbruik blijken uit een nieuw rapport van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties: Wereldwijd zijn miljoenen kinderen het slachtoffer van commerciële seksuele exploitatie. De belangrijkste oorzaken daarvan zijn armoede, discriminatie, georganiseerde misdaad, hebzucht en gewapende conflicten.

Miljoenen kinderen worden als vee verhandeld en als seksslaven misbruikt. Hetgeen een volstrekt ontoelaatbare schending van de rechten van het kind is. De exacte omvang van de sekshandel is onduidelijk, omdat deze zich afspeelt in de illegaliteit en omgeven is door schaamte en taboes.

één miljoen nieuwe kinderen per jaar in de sekshandel

Unicef schat dat er alleen al in India 400.000 tot 500.000 kindprostituees zijn. In Thailand zijn dat er 200.000, in Brazilië 100.000, in Oost- en Centraal Europa 175.000. In de Verenigde Staten wordt het aantal kindprostituees gechat op ongeveer 300.000. Jaarlijks worden in de hele wereld naar schatting één miljoen nieuwe kinderen geronseld voor de sekshandel.

De seksindustrie, waarin miljarden omgaan, is in sommige landen van grote economische betekenis. Zo maakt prostitutie in Thailand zo'n 10 tot 14% van het bruto nationaal product uit. Naar schatting 1/3 van de vrouwen in de sekshandel in Thailand is minderjarig.