Journalist vermoord in Afghanistan

Tijmen (Tyme)
De oorlog in Afghanistan blijkt voor de journalistiek pijnlijk avontuur te worden. In de nacht van maandag op dinsdag is de achtste journalist vermoordt in het land.

Een Zweedse cameraman werd doodgeschoten door roofovervallers die kennelijk uit waren op zijn geld en zijn satelliettelefoon. Dat hebben collega's van het slachtoffer met wie hij samenreisde, bekendgemaakt.

Het slachtoffer is de 42-jarige Ulf Strömberg, die voor de Zweedse zender TV4 werkte. Hij had met drie Zweedse collega's en een Afghaanse tolk een huis gehuurd in Taloqan, zo'n zestig kilometer ten oosten van de stad Kunduz. Daar drongen rond twee uur 's nachts drie mannen, gewapend met kalasjnikov's en messen, binnen, die eerst de kamer binnengingen van twee journalisten van de krant Aftonbladet. De twee moesten hun geld afgeven. Daarop dreigden de mannen een van de journalisten dood te schieten, maar zagen daar vanaf na smeekbeden van de Afghaanse tolk.

Daarna probeerde de roofovervallers de kamer van Strömberg en zijn TV4-collega binnen te gaan, maar de cameraman smeet de deur dicht toen hij zag dat de indringers gewapend waren. Die schoten hem toen door de deur heen in de borst, zo vertelt een collega.