Grote sex enquête van Durex

Condoomfabrikant Durex hield dit jaar voor de zesde keer een Global Sex Survey. Aan het onderzoek deden ruim 18.500 mensen mee en werd voor het eerst in 28 landen gehouden.

Opvallend is dat zes van de tien Nederlanders zich geen zorgen maken over aids of een andere ziekte bij seksuele contacten. Een kleine 40 procent van de jongeren gebruikt dan ook geen condoom bij een nieuwe partner. 25 procent van de ondervraagden die niet veilig vrijen, zegt dat te doen omdat ze niet bang is voor seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Vorig jaar was dat nog 10 procent.

Verdere resultaten met betrekking tot Nederland:

De gemiddelde leeftijd waarop jongeren het in ons land voor het eerst 'doen' is iets gedaald: van gemiddeld 17,4 jaar oud vorig jaar naar 17,2 dit jaar. Nederland ligt onder het wereldwijde gemiddelde van 18 jaar. Met gemiddeld 8,5 sekspartners ligt Nederland weer boven het gemiddelde van 7,7. De Amerikanen houden het meest van variatie. Amerikanen spreken van gemiddeld 14,3 partners. Aziaten wisselen het minst van partner. De Chinezen hebben bijvoorbeeld maar 2,1 verschillende sekspartners in hun leven.

Nederlandse mannen denken gemiddeld vijftien keer per dag aan seks, de meeste vrouwen (85 procent) minder dan vijf keer. Ze brengen het echter minder vaak in de praktijk. Nederlanders hebben gemiddeld 94 keer per jaar seks, wat neerkomt op nog geen twee keer in de week. Het gemiddelde wereldwijd is 97. De Amerikanen doen het met 124 keer het vaakst per jaar en Japanners slechts 36 keer. Het meest gevreeën in ons land wordt er in de leeftijd van 16 tot 20 jaar (116 keer) en 21 tot 24 jaar (107 keer) en vaker in het oosten van het land.