Nieuw bewijs voor schade xtc

Nieuw onderzoek heeft volgens deskundigen nog duidelijker dan voorheen aangetoond dat geregeld gebruik van xtc het geheugen aantast. De gevolgen zijn zelfs merkbaar bij mensen die al meer dan een jaar geen xtc hebben geslikt, aldus onderzoeker L. Reneman.

Reneman deed onder meer neurologische testen met MDMA, het werkzame bestanddeel van de partydrug xtc. Woordvoerders van de instelling voor verslavingszorg Jellinek en het Trimbos-instituut, de landelijke organisatie voor drugsonderzoek, zien in de bevindingen van Reneman extra aanwijzingen voor de al langer bestaande theorie dat xtc schadelijk is.

''Het is een bevestiging van wat we al wisten,'' zegt Harald Wiegel van het Trimbosinstituut. Gebruik van MDMA geeft als het ware vrij baan aan de stof serotonine, die het euforische gevoel veroorzaakt. Als de stof is uitgewerkt, ontstaat een tijdelijk tekort dat bij herhaaldelijk gebruik steeds langer kan duren, wat depressiviteit veroorzaakt en het geheugen kan aantasten. Onderzoeker Reneman heeft vastgesteld dat xtc-gebruik ook schade aan serotonineproducerende cellen in de hersenschors toebrengt. Het staat echter niet vast dat die schade blijvend is.

''Dat is inderdaad nog steeds de grote vraag,'' zegt Jellinek-woordvoerder Roel Kerssemaker. ''Maar het wordt in elk geval wel steeds duidelijker dat wij terecht al jarenlang waarschuwen voor het gebruik van xtc.'' Renemans onderzoek is volgens hem uniek omdat er ook hersenscans zijn gemaakt van gebruikers.

Het onderzoek is uitgevoerd onder twee groepen gebruikers: één met mensen die in hun leven circa vijftig pillen hadden geslikt en een groep met mensen die in hun leven al vijfhonderd of meer pillen hadden genomen. Bij de eerste groep werden nauwelijks hersenveranderingen gevonden, maar bij de tweede wel. Deze xtc-gebruikers deden het ook slecht in geheugentesten.

Reneman promoveert 6 december op haar onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.

Andere onderzoekers ergeren zich aan de in hun ogen overtrokken aandacht in de media voor de risico's van xtc en de andere partydrug ghb. Ghb wordt volgens het Amsterdamse Adviesburo Drugs ten onrechte als nieuw getypeerd omdat het al zes jaar op de markt is en bovendien niet als pil maar alleen in vloeistofvorm verkrijgbaar is. Directeur De Loor, bekend van zijn testen van pillen op feesten, pleit voor een landelijke coördinator voor grote evenementen en voor maatregelen om kennis en inzicht te vergroten.