Kernonderzeeër Koersk eindelijk in droogdok

De Russische kernonderzeeër Koersk is zondag meer dan veertien maanden na de tragische ondergang in de Barentszzee eindelijk in dok gebracht. Het bergingsponton met daaronder de Koersk, maakte zondag vast in een drijvend dok van de Russische marine in Moermansk.

Dit heeft de Russische Noordelijke vloot bekendgemaakt. De komende dagen zullen de 26 stalen kabels waarmee de Koersk vastzit worden losgemaakt. Pas dan kan de duikboot voor het eerst sinds augustus 2000 boven water verschijnen. In de weken daarna zullen marine-artsen in de romp van de Koersk naar de stoffelijke resten zoeken van de 112 achtergeleven opvarenden van het schip. Ook kunnen marinedeskundigen aan het werk die moeten achterhalen wat precies de oorzaak van de ramp is geweest.

De leiding over de operatie is in handen van de Russische marine. De Nederlandse bergers zijn nog wel met een kleine bemanning aanwezig, maar hebben met het binnenvaren van het bergingsponton de leiding overgegeven. De Koersk werd naar boven gehaald door bergingsbedrijf Smit International en hijs- en transportbedrijf Mammoet.