CDA'er bekent vervalsen rapport

Een medewerker van het partijbureau van het CDA heeft bekend dat hij zelf een rapport in elkaar gezet heeft en aan de redactie van 2Vandaag heeft aangeboden.

Het rapport bevatte vernietigende conclusies over het imago van Jaap de Hoop Scheffer, oud-fractievoorzitter van de partij. De positie van de toenmalige kandidaat-lijsttrekker was toen al aan het wankelen. Een dag eerder had partijvoorzitter Van Rij al felle kritiek geuit op het functioneren van De Hoop Scheffer.

2Vandaag maakte eind september de conclusies van het onderzoek openbaar. Woordvoerders van het CDA ontkenden direct de authenticiteit van het rapport. Het rapport zou niet over De Hoop Scheffer persoonlijk gaan, maar over de partij zelf.

Het CDA deed begin oktober aangifte bij de politie. Volgens een woordvoerster van Justitie heeft de bewuste medewerker zichzelf gemeld. Vorige week is hij verhoord. Het Openbaar Ministerie heeft nog niet besloten of de man zal worden vervolgd, al ligt dat volgens de woordvoerster wel voor de hand.