Weer dode door meningokokbesmetting

De meningokokbacterie heeft in West-Brabant een derde dodelijk slachtoffer geëist. In het Amphiaziekenhuis in Breda is woensdag een 23-jarige inwoonster van Etten-Leur overleden aan bloedvergiftiging. De GGD West-Brabant heeft dat bekendgemaakt. De vrouw was op 2 augustus opgenomen. Deze week is duidelijk geworden dat zij besmet was met de meningokok van het C-type.

Het bij de vrouw aangetroffen variant type was een andere dan die waaraan vorige week twee kinderen van elf jaar uit Zevenbergen zijn overleden. Tot nu toe zijn zes inwoners van West-Brabant met de ziekteverschijnselen opgenomen. Een van hen, een kind uit Zevenbergen, is intussen weer thuis. Woensdag overleed een meisje uit Leeuwarden als gevolg van een meningokokbesmetting van het B-type.

Het vaccin tegen meningokokken is in Nederland nauwelijks verkijgbaar. In België is het middel bij elke apotheker te koop. Belgie heeft zelfs al besloten tot massale vaccinatie van jonge kinderen tegen de C-variant van de bacterie. Voor de B-variant bestaat geen vaccin. De GGD wil daarom alle kinderen in Zevenbergen en Klundert vaccineren. De rest van Nederland krijgt geen prik.

Ongeruste ouders kunnen met hun kind naar een Belgische huisarts om een recept te halen, bevestigde donderdag een woordvoerster van Kind en Gezin, de organisatie achter de Belgische consultatiebureaus. Het vaccin kan vervolgens bij een Belgische apotheker worden aangeschaft. Het zijn drie doses van 1673 frank (91,40 gulden) per stuk.